Abdulkadir Mašaripov je bil po virih varnostnih sil dobro podkovan napadalec. Foto: Reuters
Abdulkadir Mašaripov je bil po virih varnostnih sil dobro podkovan napadalec. Foto: Reuters
Guverner Carigrada Vasip Sahin je dejal, da je napadalec krivdo priznal. Foto: Reuters
Zavarovano območje pred policijsko postajo, kamor so pripeljali napadalca. Foto: Reuters
Reina, Carigrad
Napadalec je v klubu Reina ubil 39 ljudi, 69 pa jih je ranil. Foto: Reuters
Prijeli osumljenca novoletnega napada v Carigradu

Turške oblasti so aretirale Abdulkadirja Mašaripova, ki so ga v Carigradu že zaslišali. Pred zaslišanjem na policijski postaji so ga odpeljali še na zdravniški pregled, piše časopis Hürriyet.

Guverner Carigrada Vasip Sahin je sporočil, da se prstni odtisi Mašaripova ujemajo s tistimi, ki so jih našli na kraju napada, in da je osumljenec priznal krivdo. Po Sahinovih besedah je napadalec "dobro izurjen terorist", ki se je uril v Afganistanu. Mašaripov naj bi govoril štiri jezike.

Po napadu ostal v Carigradu
Prijeli so ga med obsežno operacijo v stanovanjskem kompleksu v vzhodnem delu evropskega dela Carigrada. Predel Esenyurt je od soseske Ortaköy v Bešiktašu na bosporski obali, kjer je klub Reina, oddaljen približno 40 kilometrov.

V operaciji je sodelovalo kar 2.000 turških policistov in agentov turške obveščevalne agencije MIT. Policija je napadalca na tem kraju opazila že nekaj dni prej, a so ga raje zasledovali, da so lahko identificirali njegove stike. Prijeli so ga nekaj čez polnoč po krajevnem času.

V stanovanju aretirali še štiri osebe
Mašaripov se je s štirimi drugimi osumljenci skrival v stanovanju. Poleg njega so pridržali še moškega kirgiškega rodu, ki je imel v najemu stanovanju, in ženske iz Egipta, Somalije in Senegala. Sprva so poročali, da je bil tudi otrok, kar pa je Sahin zavrnil. V stanovanju so med drugim zasegli še 185.000 evrov gotovine in orožje. Sicer je policija v dobrih dveh tednih priprla več deset ljudi, ki so osumljeni povezav z napadom.

Napadalec se je pred klub Reina, ki leži ob obali Bosporske ožine na evropski strani mesta, pripeljal s taksijem. Reina je eden najbolj prestižnih in priljubljenih turških klubov. Vanj pogosto zahajajo znani domači glasbeniki, igralci in športniki, pa tudi bogati turisti. Pokol se je začel dobro uro po vstopu v novo leto. Ob napadu je bilo v klubu okoli od 700 do 800 ljudi. Najprej je napadalec na vhodu ustrelil policista in enega obiskovalca, po vstopu v klub pa je začel streljati vsepovprek. Avtomatsko puško je nekajkrat napolnil in streljal na ljudi, ki so ležali na tleh. Ubil jih je 39.

Kurtulmus: Vojna proti terorizmu se bo nadaljevala
Med žrtvami so državljani Izraela, Francije, Tunizije, Libanona, Indije, Belgije, Jordanije in Savdske Arabije, piše BBC. Odgovornost za napad je prevzela samooklicana Islamska država, kot povračilo za turško vpletenost v vojni v Siriji. Džihadistična skupina je zapisala, da je napad izvedel eden izmed "vojakov kalifata". Turške oblasti so se bale, da je strelec pobegnil iz Turčije in da se skriva na ozemlju pod nadzorom skrajne skupine.

"Čestitam policiji za prijetje storilca pokola v Ortaköyju," je na Twitterju napisal namestnik turškega premierja Numan Kurtulmus, ki je ob tem dodal, da se bo turška "vojna proti terorizmu nadaljevala". Turški premier Binali Yildirim pa je dejal novinarjem, da je aretacija napadalca zelo pomembna, kot tudi razkritje sil za njim. "Za nas je to pomemben razvoj," je povedal.

Tiskovna agencija Dogan je objavila fotografijo po prijetju, na kateri Mašaripova, ki ima potolčen obraz in otekline okoli oči, varnostne sile držijo za vrat. Sahin je še povedal, da so verjetno tudi drugi pridržani v ponedeljkovi raciji povezani z IS-jem.

V Turčijo prišel pred enim letom
Mašaripov je državljan Uzbekistana. Domnevno naj bi v začetku leta 2016 z družino prišel v Turčijo nezakonito iz Sirije, najprej v mesto Konya v osrednji Anatoliji. Po navedbah turških medijev je prevzel ime Ebu Muhamed Horasani, po katerem je znan v IS-ju. V Konyi je skupaj z žensko, za katero domnevajo, da je njegova žena, najel stanovanje. Z njima sta bila tudi dva otroka. V Carigrad je prišel 15. decembra.

Sprva je bilo precej ugibanja o identiteti domnevnega napadalca, med drugim so zaokrožile trditve, da gre za Kirgiza oziroma Ujgura. Pozneje pa sta obveščevalna služba in protiteroristična enota policije napadalca identificirali kot 34-letnega Uzbeka, ki je bil član IS-ja v osrednji Aziji.

Turčijo je v zadnjem letu pretresla vrsta napadov islamskih skrajnežev in kurdskih aktivistov, poleti pa je bil neuspešno izveden državni udar. V zadnjem letu in pol je sicer IS prevzel odgovornost za šest večjih napadov v Turčiji, tri večje je izvedel tudi v Carigradu.

Prijeli osumljenca novoletnega napada v Carigradu