Posebni odposlanec za Afganistan in Pakistan Richard Holbrook (na skrajni levi), predsednik Barack Obama, podpredsednik Joe Biden in odposlanec za Bližnji vzhod George Mitchell (na skrajni desni) zbrano poslušajo zunanjo ministrico Hilary Clinton. Foto: EPA
Posebni odposlanec za Afganistan in Pakistan Richard Holbrook (na skrajni levi), predsednik Barack Obama, podpredsednik Joe Biden in odposlanec za Bližnji vzhod George Mitchell (na skrajni desni) zbrano poslušajo zunanjo ministrico Hilary Clinton. Foto: EPA
Hillary in Barack
Obama je požel velik aplavz, ko je omenil svoje prve izvršne ukaze na čelu z zaprtjem Guantanama. Foto: EPA

"Ne smemo izgubljati časa," je dejal Obama, potem ko je Clintonova razglasila imeni obeh odposlancev. Kot je znano, je Obama imenoval dva posebna odposlanca: za Bližnji vzhod nekdanjega vodjo demokratske večine v senatu Georgea Mitchella, ki je uspešno posredovala na mirovnih pogajanjih na Severnem Irskem, za Pakistan in Afganistan pa Richarda Holbrooka, eno ključnih oseb pri oblikovanju daytonskega sporazuma, s katerim se je končala morija v BiH-u. Obama in Clintonova sta s tem dala jasno vedeti, da se bosta takoj lotila težkih vprašanj, pri tem pa bo glavno vlogo igrala diplomacija.

Ameriški senat je potrdil še nekaj članov nove administracije, še vedno pa nista potrjena kandidata za finančnega ministra Timothy Geithner in pravosodnega ministra Eric Holder.
Zunanja politika stol na treh nogah
Novi predsednik je najprej požel smeh med okoli 1.000 uslužbenci State Departmenta, ko je dejal, da jim je dal darilo: novo "šefico" Hillary Clinton. Slednja je dejala, da z vsem srcem verjame, da se za ZDA začenja novo obdobje. "Želim, da razumete, da mi ni nič ljubšega kot dobra debata in dialog, s katerim bomo vsi skupaj postali boljši." Zanjo je ameriška zunanja politika stol na treh nogah: obramba, diplomacija in razvoj, pri čemer je State Department zadolžen za zadnji dve nalogi. Kot je znano, je bil eden prvih ukrepov, ki jih je Obama sprejel kot predsednik, podpis odloka o zaprtju Guantanama, zapora na Kubi, kjer so zaprti teroristični osumljenci.

Bližnji vzhod, Pakistan in Afganistan
Obama je ob imenovanju posebnih odposlancev dejal, da si bo njegova administracija aktivno prizadevala za trajni mir med Izraelom in Palestinci, kakor tudi med Izraelom in njegovimi arabskimi sosedami. Izrael mora odpreti mejne prehode v Gazo in tako omogočiti vstop pomoči ter trgovanje, je bil odločen Obama, ob tem pa je poudaril, da mora Hamas prenehati raketne napade.

"Zadnje dni sem bil globoko zaskrbljen zaradi izgube palestinskih in izraelskih življenj ter zaradi precejšnjega trpljenja in humanitarnih potreb v Gazi. Naša srca gredo k palestinskim civilistom, ki nujno potrebujejo hrano, čisto vodo in osnovno zdravstveno nego in se že predolgo spopadajo z revščino, ki jih duši," je dejal Obama, ob tem pa dal jasno vedeti, da "bodo ZDA s partnerji podprle protitihotapski režim, ki bo omogočil, da se Hamas ne bo mogel znova oborožiti". Hamas se je na to že odzval, njegov tiskovni predstavnik je sporočil, da Obama ne bo uspel na Bližnjem vzhodu, če ne bo spremenil svojih stališč.

Novi tiskovni predstavnik Bele hiše
V četrtek je prvič v vlogi tiskovnega predstavnika Bele hiše nastopil Robert Gibbs, ki je imel kar nekaj dela z odgovarjanjem na vprašanje, zakaj je Obama prisegel še enkrat.

Obama obdržal blackberryja
Znano je tudi, da je Obama kljub pomislekom o varnosti uspel ohraniti pravico do svojega blackberryja. Z njim bo lahko v stiku z nekaj najožjimi sodelavci in prijatelji.

Mitchell se je v svoji izjavi pošalil, da je poklical v Izrael, in se pohvalil, da so rešili 800 let star spor na Severnem Irskem. "Dobil sem odgovor, da je šlo za zelo mlad spor," je dejal.

K. T.