Zdravje Fidela Castra morda peša, a do ZDA je še vedno oster. Govor Obame na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov označil za
Zdravje Fidela Castra morda peša, a do ZDA je še vedno oster. Govor Obame na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov označil za "žlobudranje". Foto: Reuters

V svoji zadnji kolumni nekdanji kubanski voditelj piše, da se bo njegova država, ki je sredi gospodarskih reform, v prihodnosti spremenila, a ne zaradi pritiska Obame ali ZDA, dolgoletne ideološke sovražnice. "Številne stvari na Kubi se bodo spremenile, a spremenile se bodo zaradi naših lastnih prizadevanj in kljub ZDA. Morda še pred padcem imperija," je zapisal.

Kubanske oblasti so sprostile 50-letno prepoved zasebne prodaje avtomobilov. Ker je zasebna lastnina na Kubi strogo prepovedana, so lahko Kubanci doslej trgovali le z avtomobili, narejenimi pred revolucijo leta 1959. Kubanci lahko zdaj od tujcev in tistih, ki so lahko uvažali sovjetske avtomobile, kupijo tudi avtomobile, narejene po kubanski revoluciji, plačajo pa jih lahko le z ameriškimi dolarji ali konvertibilnimi pesi.


Sprememba je del napovedanih reform Raula Castra, s katerimi želi modernizirati kubanski gospodarski model. Aprila je komunistična stranka na svojem kongresu podprla na stotine reform, ki vključujejo sprostitev omejitev za potovanje v tujino in omogočajo Kubancem, da ustanovijo svoja mala podjetja.

Nekaj znamenitih kubanskih avtomobilov si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Predsednik ZDA Obama je v sredo dejal, da so ZDA pripravljene izboljšati odnose s Kubo, če bi komunistični otok sprejel demokracijo in dal svojim ljudem svobodo. "Če bomo videli pozitivne spremembe, potem se bomo odzvali pozitivno," je dejal.

"Kako prijazno! Kako inteligentno!" je zapisal Castro. "Toliko prijaznosti mu še ni dopustilo, da bi razumel, da 50 let blokade in zločinov proti naši domovini ni moglo zlomiti naših ljudi," je dodal kljubovalno, pri tem pa mislil na pet desetletij star ameriški trgovinski embargo za Kubo.

Obamo označil za neumnega
Legendarni voditelj je še zapisal, da je predsednik ZDA "neumen" zaradi primera petih kubanskih agentov, od leta 1998 zaprtih zaradi vohunjenja v ZDA, za katere Kuba trdi, da z njimi ravnajo nepravično. Eden izmed peterice, Rene Gonzalez, naj bi bil izpuščen prihodnji teden, potem ko je prestal svojo kazen. Ameriško tožilstvo vztraja, da mora ostati v ZDA in tam preživeti še tri leta pogojne kazni. Havana vztraja, da je to nepravično, saj je v nevarnosti pred do Castra sovražno nastrojenih Kubancev, ki živijo v ZDA.

"Na tak način se imperij odziva na naraščajoče klice po svetu k izpustitvi. Če ne bi bilo tako, imperij ne bi bil več imperij in Obama ne bi bil več neumen," je bil oster legendarni, 85-letni "el comandante".

Tri kolumne v enem tednu
Castro je v zadnjem tednu napisal kar tri kolumne, ki jih imenuje refleksije, potem ko je vse poletje napisal le eno. Dejal je, da se ukvarja s projektom, ki je dobil prednost pred kolumnami, a njegova dolga tišina je sprožila namigovanja, da se je njegovo šibko zdravje še poslabšalo. Zdravstvene težave so Castra prisilile, da je leta 2008 po 49-letni vladavini oblast predal mlajšemu bratu Raulu.