Svet
(7)

Poudarki

  • Obamo označil za neumnega
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 7 glasov Ocenite to novico!
Fidel in Raul Castro
Zdravje Fidela Castra morda peša, a do ZDA je še vedno oster. Govor Obame na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov označil za "žlobudranje". Foto: Reuters

Dodaj v

Castro kljubovalno Obami: Ne bomo se uklonili pritisku ZDA

Kubanske oblasti sprostile prepoved prodaje avtomobilov
29. september 2011 ob 20:05
Havana - MMC RTV SLO, Reuters

Fidel Castro se je jezno odzval na besede Bracka Obame, ki je namignil, da bi se odnosi med državama lahko izboljšali, če bi Kuba postala demokratičnejša.

V svoji zadnji kolumni nekdanji kubanski voditelj piše, da se bo njegova država, ki je sredi gospodarskih reform, v prihodnosti spremenila, a ne zaradi pritiska Obame ali ZDA, dolgoletne ideološke sovražnice. "Številne stvari na Kubi se bodo spremenile, a spremenile se bodo zaradi naših lastnih prizadevanj in kljub ZDA. Morda še pred padcem imperija," je zapisal.

Kubanske oblasti so sprostile 50-letno prepoved zasebne prodaje avtomobilov. Ker je zasebna lastnina na Kubi strogo prepovedana, so lahko Kubanci doslej trgovali le z avtomobili, narejenimi pred revolucijo leta 1959. Kubanci lahko zdaj od tujcev in tistih, ki so lahko uvažali sovjetske avtomobile, kupijo tudi avtomobile, narejene po kubanski revoluciji, plačajo pa jih lahko le z ameriškimi dolarji ali konvertibilnimi pesi.


Sprememba je del napovedanih reform Raula Castra, s katerimi želi modernizirati kubanski gospodarski model. Aprila je komunistična stranka na svojem kongresu podprla na stotine reform, ki vključujejo sprostitev omejitev za potovanje v tujino in omogočajo Kubancem, da ustanovijo svoja mala podjetja.

Nekaj znamenitih kubanskih avtomobilov si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Predsednik ZDA Obama je v sredo dejal, da so ZDA pripravljene izboljšati odnose s Kubo, če bi komunistični otok sprejel demokracijo in dal svojim ljudem svobodo. "Če bomo videli pozitivne spremembe, potem se bomo odzvali pozitivno," je dejal.

"Kako prijazno! Kako inteligentno!" je zapisal Castro. "Toliko prijaznosti mu še ni dopustilo, da bi razumel, da 50 let blokade in zločinov proti naši domovini ni moglo zlomiti naših ljudi," je dodal kljubovalno, pri tem pa mislil na pet desetletij star ameriški trgovinski embargo za Kubo.

Obamo označil za neumnega
Legendarni voditelj je še zapisal, da je predsednik ZDA "neumen" zaradi primera petih kubanskih agentov, od leta 1998 zaprtih zaradi vohunjenja v ZDA, za katere Kuba trdi, da z njimi ravnajo nepravično. Eden izmed peterice, Rene Gonzalez, naj bi bil izpuščen prihodnji teden, potem ko je prestal svojo kazen. Ameriško tožilstvo vztraja, da mora ostati v ZDA in tam preživeti še tri leta pogojne kazni. Havana vztraja, da je to nepravično, saj je v nevarnosti pred do Castra sovražno nastrojenih Kubancev, ki živijo v ZDA.

"Na tak način se imperij odziva na naraščajoče klice po svetu k izpustitvi. Če ne bi bilo tako, imperij ne bi bil več imperij in Obama ne bi bil več neumen," je bil oster legendarni, 85-letni "el comandante".

Tri kolumne v enem tednu
Castro je v zadnjem tednu napisal kar tri kolumne, ki jih imenuje refleksije, potem ko je vse poletje napisal le eno. Dejal je, da se ukvarja s projektom, ki je dobil prednost pred kolumnami, a njegova dolga tišina je sprožila namigovanja, da se je njegovo šibko zdravje še poslabšalo. Zdravstvene težave so Castra prisilile, da je leta 2008 po 49-letni vladavini oblast predal mlajšemu bratu Raulu.

T. V.
Prijavi napako
Komentarji
MZ
# 30.09.2011 ob 06:40
Demokratičnejši = na široko odpreti vrata raznim bančnim/borznim špekulantom, multinacionalkam in hollywoodskemu pranju možganov...

Mislim - je to res tisto, kar pričakujemo od demokracije?
rush1
# 30.09.2011 ob 09:04
ZDA so res dvolične. Ko gre za Kubo, zahtevajo nevem kakšo demokracijo, obenem pa so skoraj največji zavezniki Savdske Arabije, kjer ženske nesmejo voziti avta, kar pa je res demokracija?!?! Aja, tam majo nafto...
foteljas
# 30.09.2011 ob 08:00
Drži se stari...! Kuba je zanimiva prav zaradi tebe.
Ves preostali svet postaja vedno bolj ena sama podivjana trgovina.....
el CARTEL
# 29.09.2011 ob 22:31
ja sej teli old timerji tudi niso brez vrednosti..

sicer pa sem proti temu, da ni zasebne lastnine.. ampak ZDA naj se ne vtika v druge suverene države.. kuba ima lahko ureditev kakršnakoli ji paše..
nad_realist
# 29.09.2011 ob 20:31
upam samo, če ne komunizma, da bodo rešili in ohranili tale vozni park. Avtomobilske legende, ki jih po USA ne najdeš več.
evaevi
# 30.09.2011 ob 09:55
Govor Obame na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov označil za "žlobudranje''

kako enakopravno, kako neodvisno, bravo
Q_
# 29.09.2011 ob 20:52
Kjer nepismenec je pa tale zmazek skupaj spravil?!!!

Od novinarja bi se spodobilo, da vsaj preveri osnovne fakte.
Kazalo