Predsednik Zeman je razpustil parlament. Foto: EPA
Predsednik Zeman je razpustil parlament. Foto: EPA

Predčasne volitve bodo potekale 25. in 26. oktobra.

Po vrsti političnih škandalov tako Češko čakajo v manj kot dveh mesecih predčasne parlamentarne volitve. Kot so sporočili iz urada predsednika, je Zeman v skladu z napovedmi danes podpisal formalen odlok o razpustitvi parlamenta. Poslanci so sicer samorazpustitev izglasovali pretekli teden, Zeman pa je že pred tem napovedal, da bo volitve sklical za zadnji konec tedna oktobra. Tako je bilo današnje dejanje le še formalnost.

Zmaga na volitvah se obeta opozicijskim socialdemokratom, zmagovalki zadnjih parlamentarnih volitev, desnosredinski stranki ODS nekdanjega premierja Petra Nečasa, ki je junija odstopil zaradi korupcijske in vohunske afere, pa se obeta hud poraz.

Ostre besede še pred začetkom kampanje
Volilni boj na Češkem je že v polnem teku. Nazadnje je v medijih odmevala ostra izmenjava besed med dvema političnima težkokategornikoma - levo usmerjenim 68-letnim Zemanom in konservativnim nekdanjim zunanjim ministrom, 75-letnim Karlom Schwarzenbergom. Ta je Zemanu očital nebrzdano slo po oblasti, Zeman pa mu je vrnil z grajo na račun njegove (pre)velike ljubezni do viskija.

Znotraj socialdemokratov medtem poteka boj med predsednikom stranke Bohuslavom Sobotko in priljubljenim, a do zdaj lokalnim politikom Michalom Haškom. ODS se zdi trenutno v popolnem razpadu, z napetostjo pa se pričakuje predvsem odločitev prejšnjega češkega predsednika Vaclava Klausa, ali ji bo priskočil na pomoč in se aktivno vključil v volilno bitko.