Miloš Zeman (levo) in Karel Schwarzenberg, kdo bo prepričal več volivcev? Foto: EPA
Miloš Zeman (levo) in Karel Schwarzenberg, kdo bo prepričal več volivcev? Foto: EPA
Čehi bodo dobili novega predsednika

V prvem krogu 11. in 12. januarja je Zeman prejel 24,22 odstotka glasov, Schwarzenberg pa 23,40 odstotka. Presenetljivo je izpadel eden od favoritov, nestrankarski nekdanji premier Jan Fischer, ki je na tretjem mestu prejel 16,35 odstotka glasov.

Volišča se bodo zaprla ob 22.00, volivci pa bodo glas lahko oddali tudi v soboto do 14.00. Kmalu zatem bo znano, kdo bo postal prvi predsednik Češke, izvoljen na neposrednih volitvah.

V nasprotju z zdajšnjim evroskeptičnim predsednikom Vaclavom Klausom, ki mu bo mandat potekel 7. marca, sta tako Zeman kot Schwarzenberg proevropsko usmerjena.

68-letni Zeman, ekonomist po izobrazbi, je bil kot nekdanji vodja socialdemokratov (ČSSD) premier v letih 1998-2002, trenutno pa je častni predsednik Stranke državljanskih pravic, ki jo je ustanovil po izstopu iz ČSSD-ja. Po prvem krogu volitev je dejal, da bo "tako kot v Franciji predsedniški dvoboj potekal med levico in desnico".

75-letni Schwarzenberg pa je Zemana označil za kandidata preteklosti. Schwarzenberg je sicer kot eden najbolj priljubljenih čeških politikov veljal za enega od favoritov na predsedniških volitvah, a mu je podpora zaradi politike njegove stranke TOP 09 precej padla.

Čehi bodo dobili novega predsednika