Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.6 od 35 glasov Ocenite to novico!
Trst
Zunanji ministri 12 držav udeleženk vrha o zahodnem Balkanu v Trstu. Vrh so poimenovali tudi vrh povezljivosti - prometne, gospodarske in med ljudmi, ob ponovni potrditvi neomajne zavezanosti evropski prihodnosti regije. Namen vrha je okrepiti regionalno sodelovanje in s tem zagotoviti napredek zahodnobalkanske šesterice na poti v EU. Foto: EPA
Miro Cerar in Karl Erjavec
Iz Slovenije so se vrha udeležili premier Miro Cerar, zunanji minister Karl Erjavec in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Foto: BoBo
Angela Merkel in Emmanuel Macron
Že pred vrhom sta se na italijanski vojaški šolski ladji sešla nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron, ki sta govorila o aktualnih evropskih zadevah. Gostil ju je italijanski premier Paolo Gentiloni (v sredini). Merklova in Macron sta Italiji obljubila pomoč pri spopadanju s prebežniško krizo. Foto: EPA
VIDEO
Na vrhu v Trstu za Zahodn...
VIDEO
V Trstu o povezovanju drž...

Dodaj v

Cerar in Erjavec v Trstu za spoštovanje mednarodnih pogodb

Merklova in Macron obljubila pomoč Italiji
12. julij 2017 ob 16:56,
zadnji poseg: 12. julij 2017 ob 20:29
Trst - MMC RTV SLO, STA

Trst je gostil četrti vrh o zahodnem Balkanu, ki sta se ga udeležila tudi slovenski premier Miro Cerar in zunanji minister Karl Erjavec.

Oba sta poudarila pomen vladavine prava za regijo. Cerar je v izjavi medijem ob robu srečanja poudaril pomen konference ob medsebojnem povezovanju držav zahodnega Balkana in njihovega povezovanja z EU-jem.

Cerar z Brnabićevo in Zaevom
"Gre za države, ki so obremenjene s preteklostjo in z različnimi konflikti, zato je še posebej pomembno, da prav s spoštovanjem mednarodnopravnih norm in prava na splošno pokažejo, da so sposobne doseči raven, kakršno mora ves čas zagotavljati tudi Evropska unija," je bil jasen premier.

Cerarjeve besede o arbitraži dobro sprejete
Kot je dodal, je v tem pogledu izpostavil prav pomen arbitražne odločbe med Slovenijo in Hrvaško, "ki je vzorčen primer, kako lahko na pravni način pridemo do zavezujoče odločbe, ki reši pomemben spor med državama". Cerar je poudaril tudi pomen spoštovanja omenjene odločbe in njene implementacije, ob tem pa ocenil, da so bile njegove besede dobro sprejete. Potrdil je, da sta z nemško kanclerko Angelo Merkel na kratko spregovorila tudi o arbitražni odločbi, pri čemer je Merklova ponovila stališče nemške vlade in nje osebno, da je treba odločbo spoštovati. Cerar se je ob robu vrha srečal še s srbsko premierko Ano Brnabić in makedonskim premierjem Zoranom Zaevom.

Erjavec: Brez vladavine prava regija nima perspektive
Zunanji minister Erjavec se je na vrhu med drugim srečal z britanskim zunanjim ministrom Borisom Johnsonom in evropskim komisarjem za širitev Johannesom Hahnom. V pogovoru z obema je poudaril pomembnost spoštovanju mednarodnih pogodb in odločb arbitražnih sodišč ter vladavine prava. Brez tega regija po njegovih besedah nima perspektive, da bi lahko bila del EU-ja. Poudaril je tudi arbitražno razsodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško, o čemer sta govorila tudi z Johnsonom. Ta je po Erjavčevih besedah izrazil razumevanje pomena spoštovanja mednarodnega prava in slovenskega stališča, da je treba odločbo arbitražnega sodišča spoštovati.

Cilj vrha okrepiti regionalno sodelovanje
Vrh v Trstu je v okviru berlinskega procesa združil šest zahodnobalkanskih držav in šest članic Evropske unije. Gre za Albanijo, BiH, Makedonijo, Srbijo, Črno goro in Kosovo ter Nemčijo, Francijo, Italijo, Avstrijo, Hrvaško in Slovenijo.

Namen vrha je bil krepiti regionalno sodelovanje in s tem zagotoviti napredek zahodnobalkanske šesterice na poti v EU. Dva konkretna rezultata vrha sta podpis pogodbe o transportni skupnosti in sprejetje akcijskega načrta za vzpostavitev regionalnega gospodarskega območja.

Na vrhu so se torej zavzeli za nadaljnje približevanje šestih držav zahodnega Balkana Evropski uniji. Prihodnost teh držav je v EU-ju, so zapisali v sklepni izjavi vrha. Cilj je, da se tradicionalni konflikti med šestimi državami rešijo s poglobljenim gospodarskim sodelovanjem. To naj bi vključevalo izgradnjo avtocest in plinovodov. Države pa naj bi se povezale tudi s poenotenjem carinskih predpisov.

Poleg voditeljev zahodnobalkanske šesterice in šestih članic Unije sta se vrha udeležili tudi visoka zunanjepolitična predstavnica Unije Federica Mogherini in komisarka za promet Violeta Bulc.

Merklova in Macron obljubila pomoč Italiji pri begunski krizi
Ob robu vrha so se na tristranskem srečanju sešli italijanski premier Paolo Gentiloni, nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron. Merklova in Macron sta Italiji obljubila pomoč pri soočanju z velikim številom prebežnikov, ki prihajajo prek Sredozemskega morja. "Podpiramo in želimo podpirati Italijo," je v Trstu povedala nemška kanclerka. Pozvala je k skupnemu ukrepanju Evropske unije proti tihotapcem ljudi, stabilizaciji Libije in spodbuditvi gospodarske rasti v državah izvora. Macron pa je opozoril na razliko med ljudmi, ki upravičeno prosijo za azil, kot so denimo begunci iz Sirije, in ekonomskimi migranti. Francija bo po njegovih besedah storila več za sprejemanje beguncev, "ne more pa sprejeti žensk in moških, ki v naše države pridejo iz ekonomskih razlogov".

Evropska agencija za zunanje meje Frontex in države članice EU-ja, ki sodelujejo v reševalni operaciji Triton, so medtem sporočile, da bodo operacijo nekoliko prilagodile v korist Italije.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
moj komentar
# 12.07.2017 ob 17:48
In tako je Jugoslavija neslavno pristala v EU, kot hlapec tujih intresov......
Titomir
# 12.07.2017 ob 19:19
Gentolini izjavil, da bo Italija še naprej sprejemala migrante in begunce in, da se bo bolj zavzemala zato, da se breme porazdeli po EU državah.

V letu 2016 je iz Libije v Italijo prišlo več kot 180 000 ljudi od tega jih je dobilo malo več kot 4000 status begunca se pravi 2,6% ostalo so bili ekonomski migranti .

Po domače povedano . Italija bo še naprej vozila ekonomske migrante z Libije v Italijo in še bolj težila EU državam, da jih sprejmejo.
mihael1
# 12.07.2017 ob 18:14
Ja, a kaj se češ pogovarjat z nekom, ki ne spoštuje dogovorov ?

Leta in leta samo pogovori s figo v žepu.

Zato bo ta regija vedno pod vplivom drugih sil.
el CARTEL
# 12.07.2017 ob 17:46
Sestanek balkanskih gospodarjev.

markel, macron, italijan in cerar
prej bi rekel EU gospodarjev (s cerarjem na čelu)
moj komentar
# 12.07.2017 ob 17:03
Sestanek balkanskih gospodarjev.
Binder Dandet
# 12.07.2017 ob 19:02
Na tem vrhu je treba hrvasko spomnit, da je as zavezujoc.
Zoro27
# 12.07.2017 ob 18:56
So kaj govorili o izpolnitvi sodbe arbitraže?
Če niso, je vse nesmisel.
Follow Me
# 12.07.2017 ob 17:21
No enkrat bo cela bivša yuga na isti barki kot v starih dobrih časih in branil nas bo nato.
Srečni Luka
# 12.07.2017 ob 19:36
Še več taksijev za tiste ki jih ne smemo omenjat saj sta Merklova in Macron v Trstu obljubila pomoč Italiji
Do Brasil
# 12.07.2017 ob 20:16
Super - vrh o zahodnem Balkanu, Italija pa dobi pomoc!
moj komentar
# 12.07.2017 ob 21:16
Joj kakšen brezhrbteničar je ta hinavček Cerar....
Meni osebno se gnusi.
bunta
# 12.07.2017 ob 20:01
Kaj pa ce bi kdaj kdo celo prebral clanek. Macron je koncno enkrat povedal nekaj pravilnega. In to je, da se je potrebno bolj potruditi, da se loci begunce od ekonomskih migrantov. Nas cerar pa tako kot zmeraj stoji tiho zraven in zadrzuje solze kot en otrok namesto da bi izkoristil to priloznost da malo namigne merklci kaj glede hrvaske. Pa tut glede trsta v koncni fazi sam tolk da mal zbode italijane.
kapljač
# 12.07.2017 ob 21:35
Sestanek "balkanskih vucibatin"
amigo
# 12.07.2017 ob 21:24
Brnabička in Zaev sta Šoroševa plačanca, verjetno tudi Cerar. Pravi so se zbrali.
firtoh
# 12.07.2017 ob 21:01
Mediji in vlada lahko delate spine,kakršne hočete,dejstvo je,da smo na Balkanu.Tam kjer se začne, dinarsko-kraški svet in konča.V našem primeru je to tretjina Slovenije.Če pa geografsko ne ustrezamo,pa definitivno po mentaliteti,ki je križana še z oberkrajnersko,kar je še slabše od navadne balkanske.S tem,ko so vsepovsod slike Bleda,bi radi prikazali idilično alpsko državico.
Prava država, pa so delavci na minimalcih brez plačanih prispevkov,revni in lačni upokojenci,korupcija od kleti do strehe,brez pravne države....
Cmerar,ti pa kar govori o arbitraži
Binder Dandet
# 12.07.2017 ob 19:04
Moral bi cerar merklovo.in macrona apomnit na neresene meje med drzavami zahkdnega balkana in pripomnit, da je as prava pot.
pripet
# 12.07.2017 ob 18:45
Ob robu vrha se bodo na tristranskem srečanju sešli italijanski premier Paolo Gentiloni, nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron.
------------
Sestanek balkanskih gospodarjev. Ostali naj bi bili hlapci in topovska hrana.
ajvard
# 12.07.2017 ob 21:58
kakorkoli mi gre Cerar na živce, v primeru AS ravna odlično.

najprej v evrospkem duhu danes gosti Hrvata. kta se izmika. namesto, da bi se dogovarjal o implementaciji AS.

nato gre Cerar na mednarodno srečanje, kjer Nemčija mimogrede potrdi, da je AS absolutno potrebno spoštovati.

danes so se Hrvatje osmešili. AS bo potrebno spoštovati. če ne drugega zato, ker se EU državam res ne da ponovno ukvarjat z nekim lokalnim problemom, ki je bil mednarodnopravno rešen.
Titomir
# 12.07.2017 ob 21:29
Macron je rekel, daq bo sprejemqal samo begunce ja samo teh je zelo malo problem je, ker ekonomske migrante vozijo direktno z Libije v italijo deportirat jih pa ne morejo potem pa se lepo prosto sprehajajo po EU in so stalni nerešljiv problem.

Cerar je pa itak tolk ubrisan, da bo takoj pristal na povečano število kvot namesto, da bi udaril po mizi in se priključil višjegrajski skupini in rekel DOVOLJ.
cocker
# 12.07.2017 ob 22:02
Slovenija je res polna politikov Balkncev in balkanezof, zato ne bo nikoli funkcionirala tko kot treba.
In omenjajo neko pravo. Pravo pa pomeni pri nas nekaj druzga, kot piše v knjigah. Pri nas pomeni pravo - kdo si in kolk maš na računu in tako ti bodo pravo priredil!
škovacin
# 12.07.2017 ob 21:59
Uf, mi in Hravit se v Trstu kregamo komu pripada zemlja (Piranski zaliv) kjer so pred 70 leti živeli samo Italijani. Upam, da Cerar ne bo preveč pameten in šel Italijane prosit za podporo.
cairns
# 12.07.2017 ob 21:43
Namen vrha je okrepiti regionalno sodelovanje in s tem zagotoviti napredek zahodnobalkanske šesterice na poti v EU.

Slovenija bi morala pobegniti čimdlje od tega.
To pa zato ker smo bili pred leti kooperativni, razmevajoči, kompromisarski, popustljivi in za nagrado dobili od Hrvatov brco v glavo, od EU pa posmeh.
EU pa razen formalnih opozoril, da je potrebno mednarodne pogodbe spoštovati, ni naredila NIČ Še norca se delajo iz nas.

Danes bi morali Hrvaško pribiti na pranger in ji zagroziti z najhujšimi sankcijami, pa je bilo samo leporečje in pocukrana diplomacija.
brane37
# 12.07.2017 ob 20:53
mi nismo zahodni balkan
mi smo BALKAN
Guliarth
# 12.07.2017 ob 20:12
Kakšno pomoč, ustaviti val, tako pomagajte!
kodsoj
# 12.07.2017 ob 22:48
hrvaška nam bo še hvaležna za ograjo na meji ko bodo afričani pritisnili iz italije
veza
# 12.07.2017 ob 22:24
Smatram, da bo prišlo do rešitve, mogoče bo morala posredovati EK ali kar Merkelca sama, pa nekaj dati HRV, da se omehčajo, a rešilo se bo, samo brez panike!
ni maitre
# 12.07.2017 ob 22:13
@firtoh
Potem manjka samo še knjižnica in mali tiskarski stroj za širjenje kontra-propagande...okupacija bo dolga.
bojanvasiljevic
# 12.07.2017 ob 22:09
Če pri sprejetju Hrvaške v EU niso slovenski politiki izposlovali direktnega prostega dostopa na Odprto morje , potem tudi zdaj ne bodo svoje pravice na Odprto morje. Schengenski prostor ali kakorkoli drugega je lažno upanje. Mnenje pravnika Petriča o še najmanj 20 letni borbi je prav patetično glede na to kakšno priložnost je Slovenija ob tem imela.
firtoh
# 12.07.2017 ob 21:59
ni maitre
Bunker je dokončan,zaloge rastejo,kupil tudi CB-postajo
cairns
# 12.07.2017 ob 21:48
Cerarjeve besede o arbitraži dobro sprejete

Skoz eno uho not, skoz drugo ven. Pomilujoč pogled, besedica podpore in to je to.

Kje so konkretni ukrepi. Jih ni in jih NE BO.

Dokler Slovenija ne zapre južne, seveda schengenske meje in obvesti EK da bo meja ostala zaprta dokler se Hrvaške ne prisili k spoštovanju podpisanega.
ni maitre
# 12.07.2017 ob 21:42
@firtoh
Ti sam glej, da letos še malo odebelimo stene bunkerja...pa nove poličke rabimo za rabarbarin kompot...
Miham
# 12.07.2017 ob 20:02
Francija bo po njegovih besedah storila več za sprejemanje beguncev, "ne more pa sprejeti žensk in moških, ki v naše države pridejo iz ekonomskih razlogov".

?

in tukaj se zatakne

vsak, ki zavrže potni list in reče azil je sprejet.

sploh se ne dvomi v to, ali ima res pravico do azila.

zakaj je 90% ljudi na EU triton reševalnih ladjah, ki pobirajo ljudi na Libijski obali podsaharskih mladih moških?

od kakšne vojne bežijo mladi podsaharski moški?

politiki govorijo eno, delajo pa drugo...
Hik
# 12.07.2017 ob 19:11
smallbudget
Velecenjeni g/ga minusar. Ce se ne strinjas s tocko 3 mojega komentarja si izdajalec slovenskega naroda.

Naćeloma se strinjam, ampak mi moraš najprej razložiti, na katere nas se nanaša naš Trst. Sem namreč v rahli dilemi med galebi in golobi.
Celine
# 13.07.2017 ob 07:00
A nima Evropa sankcije za tiste ki ne spoštujejo odločb evropskih sodišč? Kolikor vem, mi skoz plačujemo kazni Bruslju.
kapljač
# 13.07.2017 ob 06:24
Ko smo hoteli na svoje , ko smo se kasneje osamosvajali smo Slovenci orali ledino .Hrvaška je cepetala za nami.
Ko smo bili napadeni, smo se tudi sami obranili.
Smo se zanašali samo na lastne aktivnosti .

Danes pa kričimo in hočemo , da drugi nekaj store za naš interes .(jočemo in cvilimo)
Tako pa je vprašljivo ali sploh prideš do cilja.
veza
# 13.07.2017 ob 01:20
moj komentar
# 12.07.2017 ob 23:53

osamosvojitelji so že našli prazne blagajne, to ti skušam dopovedat, potem pa so, ja, pomagali spraskat ven še kar se je dalo, zakaj ni nihče zaprt, ker so se eni in drugi ščitili , pred kamerami pa se še danes napadajo, tako nekako poteka ta zgodba!
veza
# 12.07.2017 ob 23:45
moj komentar
# 12.07.2017 ob 23:41

ne pozabi, da smo v času, preden je nastopila Milka Planinc, popolnoma izpraznili blagajno v Belem gradu, sami, brez tujih mentorjev, ni treba vedno za svoje napake kriviti drugih...
Arso
# 12.07.2017 ob 23:07
brane37

mi nismo zahodni balkan
mi smo BALKAN


Mi nismo Balkan, imamo pa privzete balkanske
navade zaradi španovije z Balkanci. Zakaj je
tako in kdo se je trudil za to, pa upam, da je
slovensko volilno telo le dojelo...
veza
# 12.07.2017 ob 22:10
firtoh
# 12.07.2017 ob 21:59

ni maitre
Bunker je dokončan,zaloge rastejo,kupil tudi CB-postajo


zrak je najbolj pomemben v bunkerju, potem takoj voda in kanalizacija...
tuintam
# 12.07.2017 ob 19:59
Samo opazka. Ne vem zakaj, a Trst se mi zdi odlična prestolnica EU. Boljša od Bruslja, Luxemburga, Haaga ipd.
Arso
# 12.07.2017 ob 22:43
Ha, naša diplomacija ni vredna skoraj nič.
Vsak kmet bi se bolje prizadeval obdržati
svojo zemljo in jo braniti pred lakomnimi
sosedi.
HOR
# 12.07.2017 ob 19:01
Logično: Bratsvo in enotnost ter zahrbtnost v Trstu....!?
Kontrola iz Bruslja in Berlina ter manifestacija harmonije, ki je ni...!?
LINK
https://rs-lat.sputniknews.com/analize/201707121111
880199-zapadni-balkan-samiti-lideri-evropska-unija1/
smallbudget
# 12.07.2017 ob 18:08
1. 8 clanic zahodnega balkana in 4 clanice EU (in pogojno 6 EU).
2. Juga 3.0
3. TRST JE NAS!
Jarovit
# 12.07.2017 ob 17:43
Pa kako se nekateri tu gor trudijo prikazovati, dokazovati in kaj vem kaj še, da Slovenija ni na Balkanu.
windmaster
# 13.07.2017 ob 05:55
Če pa Cerar reče, da je pomembno spoštovati mednarodne norme, bo pa že držalo. Npr, spoštovanje odločitve sveta EU, da se obsodi komunizem in se ga obravnava kot zločinsko diktaturo... Bomo to spoštovali, gospod Cerar?
Kazalo