Svet
Papežu Frančišku nasproti stoji močna tradicionalistična struja. Foto: Reuters
Med obravnavanimi vprašanji bo tudi tisto o materah samohranilkah. Foto: Reuters
Papež išče stik z ljudmi, tudi mladimi, ki pa si želijo obrata v Cerkvi. Foto: Reuters
Priljubljeni papež Frančišek uživa v javnosti visoko podporo. Foto: Reuters
Od tokratne sinode verniki pričakujejo konkretne odgovore in smernice. Foto: Reuters
false
V ZDA še kar odmeva primer Kim Davis, uradnice iz Kentuckyja, ki ni hotela izdati poročnega dovoljenja istospolnemu paru. Davisova je bila na posebnem srečanju družin v Washingtonu nagrajena za "discipliniranost". Foto: Reuters

Dodaj v

Cerkev na razpotju: Slediti duhu časa ali tradiciji?

Bo ponovno ostalo le pri razpravi?
2. oktober 2015 ob 19:25,
zadnji poseg: 2. oktober 2015 ob 20:55
Vatikan - MMC RTV SLO, Radio Slovenija, STA

V Vatikanu se bo v nedeljo začela redna škofovska sinoda o družini, ki naj bi začrtala prihodnjo usmeritev Katoliške cerkve glede zakonske zveze, splava, samohranilk, istospolno usmerjenih, ločitev in podobnih perečih vprašanj, ki dva tabora znotraj RKC-ja najbolj razdvajajo.

Pred tritedenskim srečanjem so se razlike med liberalnim taborom s papežem Frančiškom na čelu in tradicionalisti še poglobile, zato številni svarijo pred razkolom.

Na tokratni sinodi, ki bo potekala do 25. oktobra, se bo v Vatikanu zbralo okoli 280 njenih članov, večinoma škofov, poleg njih pa še skupno 120 svetovalcev, strokovnjakov, opazovalcev in gostov iz verske skupnosti. Iz Slovenije bo na srečanju sodeloval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Sinoda bo nadaljevanje lanske izredne sinode o družini, ko so nacionalne Cerkve po vsem svetu prejele prvi vprašalnik, prek katerega se je vsak verujoči lahko opredelil do vloge in poslanstva družine v sodobnem svetu. Na sinodi smo bili nato priča daleč največjemu teološkemu spopadu v sodobni zgodovini Cerkve po drugem vatikanskem koncilu, medijsko vrenje ob vroči razpravi za vatikanskimi zidovi pa so predstavniki Svetega sedeža komaj obvladovali, poroča RTV-jeva dopisnica Mojca Širok.


V ZDA polemika o papeževem srečanju s Kim Davis


V ZDA, kjer je bil papež konec septembra, še vedno odmeva Frančiškovo "skrivno" srečanje s Kim Davis, uradnico iz Kentuckyja, ki je bila šest dni v ječi, ker ni hotela poročiti istospolnega para. Papež med obiskom v ZDA ni neposredno spregovoril o vprašanju istospolnih porok, ki so po odločitvi zveznega ustavnega sodišča ZDA postale zakonite po vsej državi in razdvajajo javnost, je pa na letalu z novinarji spregovoril o ugovoru vesti državnih uslužbencev, ki zavračajo izdajo potrdila istospolnim parom. "Ugovor vesti je človekova pravica. In državni uslužbenec je človeška oseba, torej ima to pravico. Gre za človekovo pravico," je dejal papež in s tem sprožil ugibanja, da Davisovo podpira. Pozneje se je izkazalo, da se je papež z uradnico in njenim možem celo srečal, na vatikanskem veleposlaništvu v Washingtonu, priprave pa so potekale izključno prek vatikanskega osebja. Novica je dvignila precej prahu, Vatikan pa srečanje zagovarja, ob tem pa poudarja, da to ne pomeni, da papež stališče Davisove podpira. Davisova kategorično nasprotuje istospolnim porokam in meni, da bi morala biti zaradi svoje veroizpovedi oproščena izdajanja poročnih licenc istospolnim.


Uradnica je razkrila, da ji je papež med 15-minutnim srečanjem, ki ga razume kot podporo njenim dejanjem, dejal, naj ostane močna. Predstavnik Svetega sedeža Federico Lombardi je po drugi strani dejal, da se je papež na vatikanskem veleposlaništvu srečal z "več deset" ljudmi in da ni šel v podrobnosti primera Davisove. "Njegovo srečanje z njo naj se ne razlaga kot oblika podpore njenemu stališču v vseh svojih specifičnih in kompleksnih vidikih," je dejal.


Je pa CNN razkril, da se je papež le dan pred srečanjem z Davisovo sešel z istospolno usmerjenim parom - dolgoletnim prijateljem iz Argentine, ki je že 19 let v istospolni zvezi, in njegovim partnerjem.

Tako imenovani modernistična in pravoverna cerkvena struja sta brez zadržkov prekrižali meče ob vprašanju, kakšna naj bosta cerkvena pastoralna praksa in cerkveni nauk do različnih oblik sodobne družine: od neporočenih parov in ločenih ter znova poročenih do istospolnih zvez. Prav ob tem vprašanju so številni kljub pričakovanjem, da bi škofje morda zavzeli odprtejša stališča do istospolnih parov, ostali razočarani.

Istospolne poroke so za Rimskokatoliško cerkev nesprejemljive, homoseksualce pa je treba po mnenju škofov pastoralno spremljati in varovati njihovo dostojanstvo, čeprav njihove spolne naravnanosti in načina življenja Cerkev ne odobrava. Zakon je za RKC nerazvezljiva zveza med moškim in žensko. Sinode, med katerimi si škofje s papežem izmenjujejo izkušnje in informacije in mu tako pomagajo pri vodenju Cerkve, so sad drugega vatikanskega koncila, uvedel jih je papež Pavel VI.

Cerkev in duh časa
Zdajšnje katoliške dogme po mnenju številnih vernikov ne ustrezajo več duhu časa, zato Cerkev s papežem Frančiškom na čelu išče načine, kako se približati sodobnim življenjskim slogom, med drugim v odnosu do ločenih in znova poročenih, žensk, ki so naredile splav, otrok samohranilk in istospolno usmerjenih. Številni upe polagajo v Frančiška, ki je v zadnjem času odprl številna do zdaj "nedotakljiva" vprašanja v Cerkvi.

Papež, ki poudarja, da mora Cerkev slediti času, je javnost septembra pretresel z reformami, ki bodo poenostavile in pospešile postopek razveljavitve zakonske zveze za katoličane. Razveljavitev zakonske zveze je za katoličane edina možnost, če se želijo znova cerkveno poročiti in pri tem ne kršiti cerkvenega nauka oziroma ne živeti v grehu. Zdaj je razporoka mogoča le izjemoma, če cerkveno sodišče ugotovi ničnost poroke, vendar so ti postopki zapleteni, dolgotrajni in za številne predragi.

Papež je razburil tudi s pozivom duhovnikom, naj med jubilejnim letom usmiljenja, ki se bo začelo decembra, odpustijo katoličankam, ki so splavile, oziroma katoličanom, ki so splav sprožili, če se želijo za to pokesati.

V ponedeljek pa je Frančišek dejal, da so cerkveni dostojanstveniki, ki so prikrivali spolne zlorabe, krivi. V enem do zdaj najostrejših odzivov na škandal je izpostavil, da so spolne zlorabe, ki jih zagrešijo duhovniki, "skoraj svetoskrunstvo", tisti, ki so zlorabe prikrivali, vključno z nekaterimi duhovniki, pa so prav tako krivi. A čeprav zdajšnji papež v cerkvenih krogih velja za liberalnega, vztraja tako pri nerazvezljivosti zakonske zveze kot pri zavračanju porok istospolno usmerjenih.

Glasni nasprotniki
Tradicionalisti se s predlaganimi spremembami ne strinjajo in jim tako prikrito kot tudi glasno nasprotujejo. Zagovorniki sedanjih načel prevladujejo v delih sveta, kot je na primer Afrika, kjer se ubadajo s povsem drugačnimi težavami kot na Zahodu in so stališča glede vprašanj družine precej bolj konservativna. Večina afriških škofov tako ne želi omajati sedanjih dogem o katoliški zakonski skupnosti in razumevanju družine.

Reformam javno nasprotuje tudi skupina 11 konservativnih kardinalov pod vodstvom nekdanjega predsednika italijanske škofovske konference Camilla Ruinija. Ti so pred sinodo objavili knjigo Enajst kardinalov o zakonu in družini, v kateri med drugim nasprotujejo spremembi temeljnega načela nerazvezljivosti zakonske zveze.

V knjigi kardinali izražajo bojazen, da bosta družina in zakonska skupnost doživela razkroj, kakršnega v zgodovini še ni bilo. Zavračajo tudi papežev predlog, da bi ločene katoličane pripustili k obhajilu. Avtorji knjige sicer poudarjajo, da knjiga ni uperjena proti Frančišku, temveč da gre za poskus, v Cerkvi spodbuditi razpravo o družini ter ponuditi nekaj izhodišč za razpravo na sinodi.

Cerkev na razpotju
V Vatikanu bodo težko našli soglasje o omenjenih perečih vprašanjih. Konservativni tabor namreč vztraja pri svojem, a po drugi strani je v cerkvenih krogih tudi vse več zagovornikov večje odprtosti do vprašanja družine. Nekateri cerkveni dostojanstveniki pravijo, da Vatikan ni bil tako razdeljen od koncilskih reform v šestdesetih letih, zato svarijo, da bi lahko prišlo do novega razkola, kakršen je bil s protestanti.

Tako konservativci kot liberalci od sinode pričakujejo predvsem jasne odgovore. To je v mednarodni peticiji papežu zahtevalo 400.000 vernikov, med katerimi so tudi 104 kardinali in škofi. Zahtevajo "pojasnilo", kot "edini način za odpravo vse večje zmedenosti med verniki", glede zakona, ločitve in homoseksualcev. A opazovalci svarijo pred previsokimi pričakovanji. "Ne bo ponovne iznajdbe katolištva. Namen sinode ni, da sprejema odločitve, gre za posvetovalni organ," je dejal vodja nemške redakcije Radia Vatikan Bernd Hagenkord.

Vsekakor pa bo sinoda odločilen kazalec za Katoliško cerkev, pa tudi za Frančiška. Če bodo izidi tako neotipljivi kot na lanski izredni sinodi, bi se lahko okrepile kritike papeža, da veliko govori, a pokaže malo rezultatov.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
drevo1
# 02.10.2015 ob 20:18
Čakam še:

Islam na razpotju: Slediti duhu časa ali tradiciji?
mb128
# 02.10.2015 ob 19:29
Kako, ne razumem? A RKC ni od nekdaj in večna?! Torej o kakšni tradiciji, kakšnem duhu časa zdaj razglabljajo v Vatikanu?! A ni to vsaj herezija?!
makoshark
# 02.10.2015 ob 21:28
Cerkev ni zavrgla Boga kot stavrnika. Mogoče bo presenečenje zate, da je bil Darwin globoko veren in da mu njegova evolucijska teorija vere ni omajala.

;-)

Darwin je bil agnostik. Seveda ne celotno življenje (v mladosti je bil veren), ampak v starosti se je opredelil za agnostika.
Ramus
# 02.10.2015 ob 19:45
"V knjigi kardinali izražajo bojazen, da bosta družina in zakonska skupnost doživela razkroj, kakršnega v zgodovini še ni bilo. Zavračajo tudi papežev predlog, da bi ločene katoličane pripustili k obhajilu. Avtorji knjige sicer poudarjajo, da knjiga ni uperjena proti Frančišku, temveč gre za poskus, v Cerkvi spodbuditi razpravo o družini ter ponuditi nekaj izhodišč za razprave na sinodi."

Zgolj poizkus odvračanja pozornosti od vprašanja celibata, ki je glavni razlog, da tudi znotraj rimokatoliške cerkve ni pravega zgleda družinskega življenja. Škofi in duhovščina bi po učenju Svetega Pisma namreč lahko imela družine in tako cerkev vodili z osebnim zgledom. Ker tega ni, je seveda po dolgem času in izzivih časa prišlo do razkroja vrednot in pojma družina. Zato vas vabim, da se zgledujete po Apostolu Petru, ki je imel ženo, pa se tudi vi papa Frančišek oženite, če se že razglašate za Petrovega naslednika,...

1. Timoteju 3,2-5. Zato mora biti škof brez graje, mož ene žene, trezen, razumen, urejen, gostoljuben, zmožen za poučevanje; 3 nikakor ne pijanec in pretepač, ampak prijazen. Ne sme biti prepirljiv in lakomen po denarju. 4 Svoj dom mora dobro voditi, otroci mu morajo biti podrejeni in v vsem spoštljivi. 5 (Kako bo sicer skrbel za Božjo Cerkev, če še svojega doma ne zna voditi!)
makoshark
# 02.10.2015 ob 21:17
Ramus
Če ste zavrgli Boga kot Stvarnika in sprejeli evolucijsko teorijo, potem ni ovir tudi za druge sekularne nauke, ki ravno tako odstopajo od učenja Božje Besede - Svetega Pisma.

Zagovornik sekularizma je bil prav Jezus: "Dajte cesarju, kar je cesarjevega, in bogu, kar je božjega"
Ramus
# 02.10.2015 ob 19:38
"Čeprav sedanji papež v cerkvenih krogih velja za liberalnega, vztraja tako pri nerazdružljivosti zakonske zveze kot pri zavračanju porok istospolno usmerjenih"

Dobrodošli naivneži v jezuitski realnosti,... pa vi mediji sploh razumete, kdo so jezuiti in kakšna je njihova vloga v rimokatoliški cerkvi in njeni zgodovini? Da? No, potem pa se ne čudite, zakaj ne more biti sprememb in zakaj se bo iz vsega tega izcimilo, kot pravijo "tresla se je gora, rodila pa miš". Papa Frančišek ni reformator, papa Frančišek je prišel, da uvede red in disciplino, da bi zmanjšal tveganja za rimokatoliško cerkev pri izpostavljenosti pedofilskim škandalom in cerkvenih finančnih ustanov. V bistvu je birokrat, ki izjemno obvlada PR ala bela katrca. Vsekakor pa ni reformator,... boste videli.
makoshark
# 02.10.2015 ob 22:01
@mb128

Kljub temu (oziroma prav zato), da si ateist (tudi sam sem nevernik), ti ne bo škodilo, da se vsaj na približno seznaniš z religijami po svetu. Krščanstvo pozna okoli 40.000 ločin. Ena (in tudi največja) od teh ločin je katolištvo (RKC). V Evropi so recimo najbolj množični (poleg katolikov) še pravoslavci, protestanti in anglikanci.

Vsem je skupna Biblija in s tem tudi evangeliji seveda. Zato jih vsi citirajo. Samo zmeniti se ne znajo, kdo ima (najbolj) prav.
TineB
# 02.10.2015 ob 19:57
Če bi bil tale papež reformator, bi sklical 3. vatikanski koncil ... Ali pa vsaj do konca uveljavil tisto, kar so na 2. sprejeli. Tako pa vidimo le eno zelo všečno PR predstavo o "reformatorju", ki to ni.

A večina danes pač pada na iluzije in privide. Ni čudno, da je toliko razočaranja potem.
pinkfranc
# 02.10.2015 ob 20:23
Cerkev na razpotju: Slediti duhu časa ali tradiciji?

kaj je tržno bolj obetajoče? torej času.

in saj je vedno bilo tako. cerkev danes ali pa 300 let nazaj ...
Kobilica-poet
# 02.10.2015 ob 20:23
ah no...če bi župniki okopavali krompir , ne bi imeli časa mislit na neumnosti....to je srž pronlema...

odvečni čas....
G.Bruno
# 03.10.2015 ob 15:30
Religije miru in ljubezni skozi stoletja - KLIK
makoshark
# 02.10.2015 ob 22:12
Jaz sem Kristjan

Mislim, da jih ne zanima, kako ti je ime. Vprašali so te, kateri ločini krščanstva pripradaš. Mimogrede, kristjan kot pripadnik religije se piše z malo.
gartnerm
# 02.10.2015 ob 20:03
Tako strokovno podkovan članek, ki tako dobro "pozna" razmere v Cerkvi, si zasluži popoln podpis avtorja z imenom in priimkom, da ga lahko vsak, ki je v Cerkvi "bližje" dogajanju vpraša, od kje njemu ti podatki o razkolu, skorajšnjih revolucionarnih spremembah, ki bodo evangelije obrnile na glavo.....
maximinus
# 02.10.2015 ob 22:01
@Ramus

večkrat si bil naprošen od kolegov komentatorjev da ponudiš odgovor kateri sekti pripadaš. ker ni fajn blatit konkurenco sam se pa skrivat za epskimi spesnitvami v primernem kontekstu.
daj,....... da s tabo podelimo veselje
mb128
# 02.10.2015 ob 21:51
Ne Ramus jaz nič ne vem a ti ne veš niti tega in zato sem ti že prej napisal čao!
DamnDyD
# 02.10.2015 ob 21:51
Tale Ramus modul pa na čisto vsako vprašanje najde odgovor - iz biblije. Kako lepo zna biti življenje, če imaš vse napotke na plonk cegelcu. Matr, škoda, da nimam drugače zvezanih možganov?! Bi bilo vse bolj enostavno.
arto44
# 02.10.2015 ob 21:40
Ramus

Ne enemu ne drugemu, pač pa Jezusu Kristusu in Svetemu Pismu,...


----------

po prebrani naslovnici mi je isto kapnilo na misel.
jernejko
# 02.10.2015 ob 21:27
@mb128
Nek argentinec to vsaj poskuša spremeniti!

Nekega argentinca ljudje, ki ne poznajo bistva katoliške Cerkve napačno razumejo in interpretirajo.
grinta
# 02.10.2015 ob 21:25
Leta 2015 folk še vedno verjame v angele, Zeuse, Thore, hudiče, bogove, Jezuse ki šetajo okoli mrtvi. Ko da živimo v hosti.A ste normalni.
mb128
# 02.10.2015 ob 21:23
Ramus, le kako je lahko Bog dopustil, da je toliko nevernikov na tem planetu?! A ni v vsakem izmed nas božja iskra?!
jernejko
# 02.10.2015 ob 20:43
Kaki razkol v cerkvi to je samo v glavah novinarjev še posebaj slovenskih. Papež ni nič novega povedal, še vedno ja za družino (družina je zveza med moškim in žensko), je prosti splavu, in homoseksualizem je greh. Zato ni razkola. Teh dejstev ne more nihče spremeniti tudi papež ne. Če pa je na določenih točkav želel bol približat "grešnikom" pa še to ne pomeni da je nauk Cerkve spremenjen.
stoychi
# 02.10.2015 ob 20:27
oče Amorth uradni izganjalec duhov v Vatikanu pravi,
da je hudič v Vatikanu,
torej karkoli bodo papež in kardinali odločili bo to hudičevo delo
malibumbar
# 02.10.2015 ob 19:35
Uauu, Ramus, dobri komentarji!
FolkloraS
# 03.10.2015 ob 15:30
Bodo razpravljali tudi o vrnitvi denarja ZVON 1 in ZVON 2???????????
Vipavec
# 03.10.2015 ob 14:29
Cerkev ni na razpotju.

Cerkev z Jezusom Kristusom je eden od stebrov, ki ju bomo še bolj potrebovali v zelo bližnji prihodnosti.
Heldarion
# 03.10.2015 ob 00:28
Kaj pa če bi razumu sledil?

To zgleda še nobenmu tam ni padl na pamet.
o.r.c.h.i.d
# 02.10.2015 ob 23:44
Zakaj so ljudje, ki tako globoko sovražni, tako polni besed o ljubezni?
zapatist
# 02.10.2015 ob 23:00
V bistvu pa je zadeva prav humorna...tale množica moških v kiklah in z rdečimi kapicami na glavi bo sedaj tuhtalo o grehih samohranilk.
:)
ateistek
# 02.10.2015 ob 22:44
Skeptičnemu in z znanostjo podprtem, razumnem človeku je prav vseeno kaj si ta "duhovna" multinacionalka misli in želi. Žalostno je, da je nekaterim ljudem postavila dogme preko katerih kot verniki pač ne smejo gledati, če si želijo seveda biti njihovi. Verniki morajo tako plačevati ceno pripadnosti religiji z lastno omejenostjo, čeprav mogoče niti niso tako zelo neprožni v mislih. In zdaj se naenkrat pojavi vrašanje, če si tudi sam center upa pogledati preko lastnih zidov, ker jih realnost razvijajočega sveta v to sili ali bodo ostali znotraj njih, na varnem in kljubovali času ter del človeštva še vedno vlekli pod vodo kot kamen okoli vratu?

Bizarno, da se mora z vatikansko omejenostjo na katero so naučili svoje verstvo, tako ukvarjati pol sveta in brati o njih v vseh mogočih časopisih in spletu. In to na koncu seveda posredno vpliva tudi name saj imam precej interakcij tudi z vatikanskimi verniki čeprav si želim biti svetlobna leta stran od vonja organiziranih religij.

Le kaj novega pa lahko ti starčki pogruntajo? To pač ni znanstvena konvencija, kjer bi lahko slišal kakšne nove odgovore na realnosti sveta ampak predvsem kalkulacije neke ideologije kaj narediti, da bo indoktrinirano verstvo ostalo zadovoljno in se nehalo osipati. Torej, povsem zemeljski problemi....in, če smo trdno na tleh, potem lahko upam, da bodo pustili finance in proračune držav pri miru, kaj bodo pa pogruntali, mi je prav vseeno. Tako ali tako so omejeni s širino razmišljanja, saj bo logika Vesolja vedno večja in širša od logike vatikanske geriatrije ali katerekoli druge religije.
mb128
# 02.10.2015 ob 22:20
Še nekaj makoshark. A anglikanci so nastali samo zaradi pohote "nekega" moškega?! Kakšna je že razlika med nemškim in švicarskim protestantom?! Hja, kalvinistom pač nekaj ni bilo všeč in so protestirali protest sam! Hja, res čudna so ta človeška pota! Tako kot Ramus bi že od pamtivek (skoraj) vsak najraje interpretiral vse kakor mu pač paše!
grinta
# 02.10.2015 ob 21:51
Sveto pismo sem bral kot otrok v slikani verziji in so mi bile všeč tiste zgodbe ki so bile podobne Conanu. Naprimer ko je Samson s kostjo pobil nevem kolk filistejcev. Tudi Gospodar prstanov mi je bil všeč. Ne morem si pa predstavljat da bi v katero od teh fantazijskih zgodb danes veroval. Šit, saj nisem nor.
konz
# 02.10.2015 ob 21:52
dragi avtor/avtorica,
razveljavitev zakona ne bo nikoli mogoče, in to tudi ta papež, katerega ste mediji izrabljali za širjenje liberalnih načel, ne podpira. tu se gre za vprašanje ničnega zakona, kar pomeni, če morda res ne veste (ali zopet samo zavajate ljudi), da ta zakon nikoli ni obstajal. to je npr. prisilno sklenjen zakon.
torej Cerkev (zaenkrat je toliko še normalna) ne pristaja na razveljavite zakona, saj je to zakrament in zakramenta se ne da zbrisati.
DamnDyD
# 02.10.2015 ob 21:38
A ni to "posodobljanje" Cerkve dokaz, da je vera/religija ena sama manipulacija? Kako lahko spremeniš stališče o nečem, kar si zagovarjal 2000 let? Aja, časi se spreminjajo, ljudje niso več tako naivni oz. ne verjamejo več tistim pravljicam iz preteklosti. "Treba jim je ponuditi nove, sodobne nebuloze, da nam bo sledilo čiiiim več bedakov. Le tako bomo obstali".
Ok, pa naj cerkvenjak delajo kar hočejo. Skrbi me to, da kljub obilju informacij, ki jih premore sodobna družba, živi še mnogo naivcev, ki slepo verjamejo tem pravljicam. Dajte, prosim, ISKRENO SE ZAMISLITE nad življenjem, vesoljem in sploh vsem!
makoshark
# 02.10.2015 ob 21:32
Ramus
mb128, če ne boš utemeljil svojih izjav, je to moj zadnji komentar tebi.

Ja, tipično za Ramusa. Ko mu kaj ni prav (ko ga recimo človek ujame na dvoličnosti) in ni vse po njegovo, potem v jok in se ne pogovarja več. Meni je to že dvakrat obljubil, no - prvič si je premislil. Drugič (še) ne... kar mi pravzaprav usreza ;-)
Ramus
# 02.10.2015 ob 21:14
"Ramus. Kaj ima RKC? Dejstva ali dogme?! In kdo si ti v končni fazi da že kar sodiš pontifeks maximusu"

Kje sem mu sodil? Utemelji če moreš. Sklicujem se na Sveto Pismo in sem kritičen do kršenja Božje Besede. Kje sem koga sodil?

2. Timoteju 2,4-5. "Oznanjuj besedo, vztrajaj v ugodnih in neugodnih okoliščinah. Prepričuj, grajaj, spodbujaj z vso potrpežljivostjo in poučevanjem. 3 Prišel bo namreč čas, ko nekateri ne bodo prenesli zdravega nauka, ampak si bodo po svojih željah poiskali veliko učiteljev, ker hočejo ustreči svojim ušesom. 4 Ušesa bodo obračali proč od resnice in zabredli v bajke. 5 Ti pa bodi v vsem trezen, pretrpi nadloge, opravi poslanstvo evangelista in izpolni svojo službo. "
makoshark
# 03.10.2015 ob 18:04
mb128
Makoshark ob 9:58. Glej, tako mi je vsaj razlagal nek sunit ko sem pred desetletji bil v Turčiji.

Hja, suniti so (verjetno večinsko) prepričani, da so šiiti neverniki/odpadniki.
Vanek
# 03.10.2015 ob 10:57
Slediti nauku Jezusa Kristusa!
Že že, to vsekakor, ampak na kakšen način, tradicionalen ali bolj moderen, "v duhu časa"...?
makoshark
# 03.10.2015 ob 10:01
if
Naslov neustrezen!

Slediti nauku Jezusa Kristusa!


Pa saj to je problem, ker se ne morejo uskladiti, kaj pravzaprav so ti nauki. Kot ponavadi je problem v interpretaciji zapisanega.

Pri tem seveda zanemarimo dejstvo, da je že sam zapis interpretacija slišanega po pol stoletja in več.
gesan
# 03.10.2015 ob 00:33
Heldarion
# 03.10.2015 ob 00:28
Kaj pa če bi razumu sledil?

To zgleda še nobenmu tam ni padl na pamet.
...............................
Tam je precej malo razuma in precej od tega več častihlepja in pohlepizma.
o.r.c.h.i.d
# 03.10.2015 ob 00:23
Razlaga za nevedne:
Ramus je kreacionist, ki obtožuje Darwina (oziroma socialni darvinizem) za obe svetovni vojni in za vse slabo, kar se je v njegovih 6000 letih zemlje zgodilo.
gesan
# 03.10.2015 ob 00:17
Ramus
# 02.10.2015 ob 19:57
"Vsekakor pa bo sinoda odločilen kazalec za katoliško cerkev, pa tudi za Frančiška. Če bodo izidi tako neotipljivi kot na lanski izredni sinodi, bi se lahko okrepile kritike papeža, da veliko govori, a pokaže malo rezultatov."

Saj že od tistih štosov z belo katrco in koščkom pice, pravim, da je papa Frančišek čisti populist,... slep je kdor tega ne vidi.
........................................
...........
Ti kar kličeš po tem, da pride v Vatikanu na oblast kakšen izrode.
Potem pa bomo res videli vraga, ki se bo vozil v supermodernem športniku za par sto jurčkov in nam pripovedoval kako zelo moramo bit skromni, verjetno predvsem zaradi tega, da bi on lahko imel še več. Tudi glava bo kakšna odšla in ne bi me čudilo, če bi se vrnili v mračna stoletja kjer bi nas grmade očiščevale vsega zla.

Pa lepo bodi pozdravljen
Fredix
# 02.10.2015 ob 23:16
Blagor ti,... videl boš nebeško kraljestvo.
Verjamem oziroma upam.

On vas bo tudi do konca utrdil, da boste brez krivde na dan našega Gospoda Jezusa Kristusa.
Zvest je Bog, ki vas je poklical v občestvo s svojim Sinom Jezusom Kristusom, našim Gospodom.
Gaius Julius
# 02.10.2015 ob 23:09
Torej ta uradnica Kim Davis ni hotela poročiti istospolnega para in je, po njeno (in po papeževo), šlo za ugovor vesti? Hm...

Kaj pa, če ne bi hotela poročiti temnopoltega para? Je tudi to enako 'kul' za Francija? Bi jo obiskal v zaporu? :D
Fredix
# 02.10.2015 ob 22:30
Dejal jim je:
»Tako? Tudi vi nimate pameti?
Mar ne razumete, da človeka ne more omadeževati nič, kar pride vanj od zunaj, ker ne gre v njegovo srce, ampak v želodec, in se nato izloči v greznico?«
S tem je razglasil vse jedi za čiste.
In govoril je:
»Kar pride iz človeka, to ga omadežuje.
Od znotraj namreč, iz človekovega srca, prihajajo hudobne misli, nečistovanja, tatvine, umori, prešuštva, pohlepi, hudobije, zvijača, razuzdanost, nevoščljivost, bogokletje, napuh, nespamet.
Vse te hudobije prihajajo od znotraj in omadežujejo človeka.«

Ja Ramus, človek ljubi z vsem srcem - ljubezen.
Adventisti pa med drugim verjamete v prehrano, da vas bo rešila, a ne?
makoshark
# 02.10.2015 ob 22:15
@mb128

Kalif. Zakaj samo za šiite? Tudi za sunite.
Ramus
# 02.10.2015 ob 21:52
"Me pač zanima marsikaj. Ampak, da bi evangelij po ne vem kom že kar citiral?? "

To da si gledal ngc in da si malo pokukal v Sveto Pismo, te še ne naredi teologa mimogrede, da bi se potem tukaj retorično spraševal, kot si sev svojem postu. Tako namreč izpadeš vse kaj drugega, kot pa moder mož,... je pa pozitivno, da te stvari zanimajo.
mb128
# 02.10.2015 ob 21:47
Makoshark. In zakaj potem njegovi citati evangelijev?! Veš, sem ateist a sem kljub temu vsaj malo pokukal v Biblijo in gledal marsikatero oddajo na Ngc-ju. Me pač zanima marsikaj. Ampak, da bi evangelij po ne vem kom že kar citiral?? To me že spominja na one muslimanče, ki se v medresah učijo Koran na pamet! A je morda Ramus obseden z hudičem?! Sem gledal tudi na Ngc da hudič lahko obsede samo globoko verujočega. Še nekaj. Na Ngc so dejali, da vero lahko interpretirajo samo pontifeks maximus, kongregacija za vero oz. verska vprašanja in pa rimska rota! Kaj od tega je Ramus?! Mislim, on tukaj nonstop interpretira vero! A to ni herezija?! Kako lahko gre RKC v korak z časom če pa temelji na dogmah?! Hja, večne, že kar a priori resnice!
Ramus
# 02.10.2015 ob 21:38
"Seveda se je zgodilo "stvarjenje". V tistem času je bila uradna varianta opisna v Genezi"

Saj pravim, da so papeži zavrgli poročilo Svetega Pisma, ker danes učijo, da Bog ni vsemogočen, kot si lahko prebereš v zgornjem linku. Kristusovo poslanstvo je bilo svetu oznaniti resnico in Evangelij. In Bog se človeštvu razodeva kot Stvarnik,...

Razodetje 14,7. "Z močnim glasom je rekel: »Bojte se Boga in izkažite mu čast, kajti prišla je ura njegove sodbe. Molíte njega, ki je naredil nebo in zemljo, morje in izvirke vodá!"
makoshark
# 02.10.2015 ob 21:33
@mb128

Ramus ni član RKC. Je pa njen goreč kritik in sodnik.
mb128
# 02.10.2015 ob 21:11
Ramus. Kaj ima RKC? Dejstva ali dogme?! In kdo si ti v končni fazi da že kar sodiš pontifeks maximusu?! Koiko kamnov si že vrgel vase?! Kdo ima sploh pravico da sodi?! Pa ja ne, da je Jezus umrl na križu zaman?! Kdo že je bil nek Konstantin, da je neke spise proglasil za apokrifne?!
Kazalo