Češko vlado pretresajo očitki plagiatorstva. Zaradi očitkov ponarejanja diplomskega dela sta odstopila že dva ministra. Foto: EPA
Češko vlado pretresajo očitki plagiatorstva. Zaradi očitkov ponarejanja diplomskega dela sta odstopila že dva ministra. Foto: EPA
Andrej Babiš
Češki premier Babiš, ki je za sestavo vlade potreboval osem mesecev, je pohvalil hitrost reševanja problemov, hkrati pa izrazil upanje, da ne bo afera odnesla še kakšnega člana kabineta. Foto: EPA

53-letnemu Krčalu so očitali, da je prepisal diplomsko nalogo. Spornih naj bi bilo najmanj 25 strani, ki so popolnoma enake, skoraj enake ali podobne drugim besedilom, je izvedel češki portal Seznam Zpravy.

"Za svojo diplomsko nalogo sem trdo delal, vendar priznam, da so v delu lahko nepravilnosti," je Krčal pojasnil po poročanju Radia Praha. Po pritisku medijev je podal odstop in dejal, da ne želi obremenjevati niti stranke, niti vlade, niti svoje družine. Odstop je označil za "edino možno rešitev". Na položaju je Krčala nasledila 37-letna Jana Malačova, tudi članica ČSSD-ja, povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Zaradi očitkov, da je ponaredila diplomsko nalogo, je že 9. julija, še preden je nova vlada dobila zaupnico v parlamentu, s položaja odstopila pravosodna ministrica Tatjana Mala.

Babiš dogajanje pospremil s humorjem
Premier Andrej Babiš, ki je po izvolitvi najprej dobil nezaupnico, saj mu očitajo zlorabo evropskih sredstev, nato pa je po drugi priložnosti kar osem mesecev sestavljal vlado, je pohvalil hitrost reševanja problemov in vse skupaj pospremil s humorjem. "Upam, da bomo tudi po tem sklepčni," je dejal in izrazil upanje, da preostanku kabineta ni treba skrbeti za svoje diplomske naloge, še poroča Radio Praha.

Odstopa sta na Češkem sprožila burno debato o razširjenosti plagiatorstva na univerzah in vzvodih za boj proti ponaredkom. Češki mediji medtem ugibajo, kateri minister bo za odstop zaradi plagiata na vrsti naslednji.