Vondra odhaja s položaja 7. decembra. Foto: EPA
Vondra odhaja s položaja 7. decembra. Foto: EPA

Z vrha resorja za obrambo bo uradno odšel 7. decembra.

"Minister poleg zaupanja premierja in kompetenc potrebuje tudi zaupanje volivcev. Volitve senata so pokazale, da nimam zadostnega zaupanja (volivcev)," je dejal Vondra. Pri tem je mislil na delne senatne volitve oktobra, na katerih je skušal ubraniti svoj mandat v zgornjem domu češkega parlamenta, a je izpadel že v prvem krogu.

Češki premier Peter Nečas je Vondro, nekdanjega protikomunističnega disidenta in zagovornika tesnejših vezi z ZDA, opisal kot najboljšega obrambnega ministra v zadnjih 20 letih, njegov odstop pa označil kot "izgubo". Kdo bo po novem vodil obrambno ministrstvo, premier še ni razkril.

Tarča kritik
Vondra je že dolgo tarča kritik, predvsem v povezavi z afero glede preplačanega naročila avdiovizualnih storitev v času češkega predsedovanja EU-ju v prvi polovici leta 2009. Takrat je bil Vondra namestnik premierja in v vladi pristojen za evropske zadeve.

Sporno naročilo je bilo brez javnega razpisa podeljeno podjetju ProMoPro, znašalo pa je kar 766 milijonov čeških kron ali 30,3 milijona evrov, medtem ko naj bi bilo po prvih navedbah vredno vsega 85 milijonov kron ali 3,36 milijona evrov. Vondra vse očitke glede korupcije zavrača.