Rusnok je po mesecu dni vladanja doživel hladen tuš. Foto: EPA
Rusnok je po mesecu dni vladanja doživel hladen tuš. Foto: EPA

93 poslancev je podprlo vlado, 100 jih je glasovalo proti zaupnici, sedem pa jih ni bilo prisotnih pri glasovanju. Tesen izid, ki odraža dejstvo, da nobena izmed strank v parlamentu nima jasne večine, je povečal možnosti za razpust parlamenta in razpis novih volitev še pred koncem tega leta. Premier Rusnok je po izglasovani nezaupnici napovedal, da bo njegova ministrska ekipa takoj odstopila, kot to zahteva ustava.

Češki predsednik Miloš Zeman je v današnjem nagovoru poslance pozval k podpori Rusnokovemu kabinetu, a se to ni zgodilo. Zeman je poudaril, da je bila bilanca Rusnokove vlade v samo mesecu dni po imenovanju veliko boljša od bilance prejšnje vlade premierja Petra Nečasa. Poleg tega je Rusnokova vlada po njegovih besedah prva v zgodovini države, ki uživa podporo tako delodajalcev kot sindikatov.

Levousmerjeni Zeman je Rusnoku, svojemu svetovalcu za finančne zadeve, pred mesecem dni kljub nasprotovanju desnosredinskih strank - te zahtevajo ali novo desnosredinsko vlado ali predčasne volitve - zaupal vodenje prehodne vlade. Skladno s češko zakonodajo mora vlada v mesecu dni po imenovanju prestati glasovanje o zaupnici v parlamentu, v nasprotnem primeru pa pade.

Prejšnji češki premier Nečas je odstopil 17. junija zaradi odmevne korupcijske afere in obenem afere z vohunjenjem, v kateri so bili vpleteni tako on kot njegovi najtesnejši sodelavci.