Kakšna bo usoda sporazuma, še vedno ni dokončno znano. Foto: Reuters
Kakšna bo usoda sporazuma, še vedno ni dokončno znano. Foto: Reuters
Paul Magnette
Premier Valonije Paul Magnette je v pogajanjih s Kanado nepopustljiv. Foto: EPA
Ceta: Na potezi je EU

Potem ko je v petek kanadska ministrica zapustila srečanje z valonsko vlado in se nameravala vrniti v domovino, se je v soboto zjutraj vendarle odzvala vabilu predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza.

Po izrednem in nekoliko daljšem pogovoru sta oba sporočila, da so pogajanja o Ceti končana. Prav tako upata, da bo prišlo do podpisa gospodarskega in trgovinskega sporazuma med Kanado in EU-jem.

"Obe strani sta pripravljeni na podpis sporazuma naslednji četrtek. Na evropski strani imamo še veliko dela. Nekatere zadeve sva z ministrico razčistila in predstavil jih bom tudi valonskemu premierju. Kanada je s sporazumom zadovoljna. Vse težave izhajajo iz Unije in rešiti jih bomo morali sami," je dejal Schulz.

Chrystia Freeland pa je poudarila, da je s strani Kanade naloga opravljena. "Žogica je zdaj na strani EU-ja. Čas je, da tudi Evropa opravi svoje delo, in upam, da se bom lahko čez nekaj dni vrnila s svojim premierjem in da bomo lahko, tako kot je bilo načrtovano, dogovor podpisali 27. oktobra."

Schulz se bo na ločenem sestanku srečal tudi s premierjem Valonije Paulom Magnettom, da bi prekinil mrtvo točko pogajanj, na kateri sta se strani znašli v petek, ko je kanadska ministrica odkorakala s pogovorov z valonsko vlado, rekoč, da "Evropska unija ni zmožna izvesti mednarodnega sporazuma s kako državo".

Vseh 28 držav članic EU-ja podpira omenjeni trgovinski sporazum, vendar pa mora v skladu z belgijsko ustavo sporazum podpreti tudi vsak regionalni parlament, preden ga lahko potem zvezna vlada tudi podpiše.

Valonija sporazumu, ki med drugim predvideva ukinitev 98 odstotkov pristojbin, ostro nasprotuje.

Ceta: Na potezi je EU