60 odstotkov borcev v Siriji lahko klasificiramo kot skrajne skupine, ki imajo podobne cilje kot IS. Foto: Reuters
60 odstotkov borcev v Siriji lahko klasificiramo kot skrajne skupine, ki imajo podobne cilje kot IS. Foto: Reuters

Tako je v svojem poročilu zapisal britanski možganski trust Centre on Religion & Geopolitics, ki ga financira fundacija nekdanjega britanskega premierja Tonyja Blaira.

V poročilu omenja, da lahko 60 odstotkov borcev v Siriji klasificiramo kot skrajne skupine, ki imajo podobne cilje kot IS. "Vojaški poraz IS-ja ne pomeni tudi konca globalnega džihadizma. Ideologije ne moremo bombardirati, naša vojna pa je ideološka," je zapis poročila objavil britanski Guardian. Če bi Zahod uničil kalifat, bi to lahko bil "povod za teroristične napade zunaj meja Sirije".

Objava prihaja nekaj dni po tem, ko je Varnostni svet Združenih narodov sprejel resolucijo, ki izrisuje pravi začetek mirovnega procesa za končanje državljanske vojne v Siriji. Iz pogajanj v New Yorku sta bili izključeni le dve teroristični skupini v Siriji, in sicer Islamska država ter Fronta Al Nusra, Al Kaidina veja v Siriji.

"Odstavitev Al Asada bi vojno le še podžgala"
Mirovni proces vključuje tudi vlado sirskega predsednika Bašarja Al Asada, katerega usoda pa v resoluciji ni omenjena. Resolucija v New Yorku potrjuje in formalno blagoslavlja delo držav, ki so z dunajskim procesom pripeljale diplomatska prizadevanja do točke, ko se lahko Al Asadov režim začne neposredno pogajati z raznovrstno opozicijo in še bolj raznolikimi uporniki.

V poročilu je omenjeni britanski možganski trust še zapisal, da bi odstavitev Al Asada po vsej verjetnosti vojno v Siriji le še podžgala in ne umirila. Zanimivo je tudi to, da je sklep britanske institucije podoben nameri Moskve, ki že dalj časa poziva k seznamu terorističnih skupin v Siriji, ki bi bile označene kot sprejemljive in tiste, ki bi bile označene kot teroristične. Moskva tudi vseskozi vztraja, da mora Al Asad ostati na položaju vsaj do konca danes petletne vojne.

Uboj manjšine je genocid
V Veliki Britaniji pa je 60 poslancev premierju Davidu Cameronu poslalo pismo, v katerem ga pozivajo, naj Združenim narodom predlaga, da dejanja IS-ja na območju Sirije in Iraka obravnava kot genocid, saj ubija pripadnike manjšinskih skupin kristjanov in jazidov. Združeni narodi so v preteklosti že opozorili, da bi IS z ubojem jazidov lahko izvajal genocid in vojne zločine v Iraku.

Britanski poslanci so v pismu zapisali, da obstajajo jasni dokazi, da IS izvaja načrtne usmrtitve cerkvenih voditeljev, mučenja in ugrabitve kristjanov v Siriji in Iraku, "sistematično posiljujejo krščanska dekleta in ženske in jih imajo za spolne sužnje," poroča britanski BBC.

Združeni narodi v konvenciji iz leta 1948 v 2. členu opredeljujejo genocid kot "katero koli od naslednjih dejanj, storjenih z namenom v celoti ali delno uničiti neko narodnostno, etnično, rasno ali versko skupino: pobijanje pripadnikov take skupine; povzročanje hudih telesnih ali duševnih poškodb pripadnikom take skupine; naklepno izpostavljanje takšne skupine življenjskim razmeram, ki naj privedejo do njenega popolnega ali delnega fizičnega uničenja; uvajanje ukrepov, ki preprečujejo rojstva v skupini in prisilno preseljevanje otrok ene skupine v drugo skupino."