Devetim obtožencem bodo kazni izrekli prihodnji teden. Foto: EPA
Devetim obtožencem bodo kazni izrekli prihodnji teden. Foto: EPA

V procesu, ki so ga britanske oblasti označile za največjo protiteroristično operacijo po letu 2010, je terorizma obtoženih devet ljudi, ki so se na prvem zaslišanju izrekli za nedolžne, a so zdaj štirje izmed njih spremenili svoja pričanja.

Tožilstvo za obtožene trdi, da so člani skupine skrajnežev, ki so po vzoru mednarodne teroristične mreže Al Kaida v času božičnih praznikov načrtovali niz napadov s pisemskimi bombami, omenjalo pa se je tudi napade, podobne tistim v indijski finančni prestolnici Mumbaj.

Dva Londončana sta priznala krivdo za načrtovanje terorističnih dejanj in povedala, da sta nameravala na straniščih Londonske borze podtakniti bombe. Enako sta priznala še dva obtožena.

Obtoženci sicer niso kupili nobenega razstreliva in tudi še niso izdelali nobene bombe. Vseeno so se zavedali, da jim sledijo, zato so se dobivali v parkih, da bi jim tako težje prisluškovali.

Preostalih pet obtožencev je priznalo odgovornost za manjša teroristična kazniva dejanja.

Sodišče naj bi kazen izreklo prihodnji teden in grozi jim več let zapora.

Na seznamu tarč napadov, ki ga je policija našla pri preiskavi na domu enega izmed obtožencev, so se poleg Londonske borze znašla še londonski župan Boris Johnson, dva rabina in poslopje ameriškega veleposlaništva.

Čeprav po mnenju tožilstva obtoženci niso bili člani Al Kaide, pa sta jih teroristična mreža in še posebej skrajni islamski pridigar Anvar Al Avlaki, ki je bil lani ubit v Jemnu, navdihnila za njihove načrte.