Charles Manson na naaslovnici Rolling Stona leta 1970. Foto: Rolling Stone
Charles Manson na naaslovnici Rolling Stona leta 1970. Foto: Rolling Stone
Polanski s Sharon Tate.
Člani(ce) 'Družine'. Foto: Wikipedia
Manson ob aretaciji ... Foto: Wikipedia
... in Manson leta 2011, ko so mu ponovno zavrnili prošnjo za predčasni izpust iz zapora. Foto: EPA
Star, 25-letna Mansonova privrženka in, po lastnih besedah, zaročenka. Foto: Youtube

Zdaj, 45 let po množičnih umorih, izvedenih v noči z 9. na 10. avgust, se je ameriška revija Rolling Stone dokopala do ekskluzivnega intervjuja z danes 79-letnim Mansonom, ki v kalifornijskem zaporu Corcoran prestaja dosmrtno zaporno kazen.

Manson v intervjuju med drugim vztraja, da je nedolžen, ter razglasi, da je biseksualec in da se redno srečuje s 25-letno umetnico po imenu Star, ki trdi, da se bo z najslavnejšim zapornikom v Corcoranu poročila. "Naravnost vam bom povedala. S Charliejem se bova poročila. To jemljem zelo resno. Charlie je moj mož. Charlie mi je rekel, naj vam to povem," je dejala za Rolling Stone.

Star, ki si je z Mansonom začela dopisovati pri 19 letih, naj bi svojega izbranca v zaporu obiskovala vsako soboto in nedeljo ter se je leta 2007 celo preselila v Kalifornijo, da bi mu bila bližje. Pred kratkim si je na čelu vrisala "X", prav tako kot druge članice "Družine", kulta, ki ga je Manson vodil konec 60. let.

"Ljudje mislijo, da se mi je zmešalo, ampak nimajo pojma. Rojena sem za to, to je tisto, kar je zame dobro," je o svojem odnosu z Mansonom povedala Star, ki ureja več spletnih strani, na katerih lobira za njegovo izpustitev.

Seks kot "obisk stranišča"
Je pa Manson novinarju ameriške glasbene revije povedal, da je zgodba o zaroki samo "igra z mediji". Poleg tega, da je novinarju izdal podrobnosti svojega življenja za zapahi, je Manson spregovoril tudi o svojem odnosu do seksa in dejal, da je ta zanj "kot obisk stranišča" in da mu je zato vseeno, ali to počne z moškim ali žensko.

Povedal je tudi, da je pri 17 letih nekemu fantu, s katerim se je prhal, predlagal spolni odnos, in ko ga je ta zavrnil, ga je posilil. "S tal sem pobral britvico in mu rekel, da če naju ujamejo, jim bom rekel, da sem ga prisilil. Pa mi je pustil. Morda je mislil, da ga bom porezal."

Arhitekt losangeleških umorov je ponovil, da je nedolžen, da so obtožbe proti njemu nesmiselne in da nimajo nobene povezave z zločini, ki so jih zagrešili člani "Družine". In ko ga novinar vpraša, kaj pogreša v zaporu, mu Manson zašepeta: "No, veš, kaj bi si res želel? Rad bi imel pravo pi***. Rad bi imel nekaj za skadit. Rad bi dobro električno kitaro. Rad bi dober prostor za prdet in srat."

Rolling Stone je sicer imel že leta 1970 ekskluzivni intervju z Mansonom.
Helter Skelter
Manson je v času delovanja "Družine" svojim mladim privržencem dajal navodila, koga, kje in kako moriti. Pod imenom "Helter Skelter" je skušal sprožiti apokaliptično rasno vojno in sledilcem dejal, naj morijo v bogatih soseskah belcev. "Družina" naj bi bila odgovorna za najmanj devet umorov, a je najbolj znanih tistih sedem, ki so jih izvedli med smrtonosnim pohodom v bogati četrti Los Angelesa 9. in 10. avgusta leta 1969.

Med žrtvami prvega večera je bila 26-letna Sharon Tate, ki so jo zabodli do smrti (vbodov je bilo kar 16), medtem ko jih je rotila za življenje svojega še nerojenega otroka in se ponujala za talko, dokler ne rodi. Poleg nje so Mansonovi privrženci do smrti zabodli ali ustrelili še štiri ljudi: prijatelja in nekdanjega ljubimca Tatove, frizerja Jaya Sebringa, prijatelja Polanskega, scenarista Wojciecha Frykowskega, ljubico Frykowskega in dedinjo kavnega imperija Folger Abigail Folger ter 18-letnega Stevena Parenta, ki se je po naključju znašel pred hišo Polanskega.

Umore so izvedli štirje Mansonovi sledilci – Charles Watson, Susan Atkins, Patricia Krenkwinkel in Linda Kasabian. Naslednjo noč so Manson in šest njegovih pajdašev vdrli še v vilo poslovneža Lena LaBiance ter ubili njega in njegovo ženo.
Za zapahi
Manson in njegovi štirje privrženci so bili zaradi sedmih umorov obsojeni na smrt, po začasni odpravi smrtne kazni v Kaliforniji pa jim je sodišče leta 1972 obsodbo spremenilo v dosmrtni zapor. Vsi, razen Atkinsove (ta je leta 2010 umrla zaradi raka), so še vedno za zapahi.

Manson pa, čeprav umore zanika, očitno nima težav z njimi: "Kaj je nasilnega na prstu na sprožilcu? Tu ni nobenega nasilja. Samo oseba je tam, ti pritisneš prst na sprožilec in osebe ni več. Kaj je nasilnega na tem?"

Med tistimi, ki z Mansonom prestajajo dosmrtno kazen v Corcoranu, je sicer kar nekaj velikih imen. Med njimi so Juan Corona, ki je leta 1971 umoril 25 ljudi, Dana Ewell, ki je leta 1992 naročil umor lastne družine, Phillip Garrido, posiljevalec, ki je ugrabil 11-letno Jaycee Lee Dugard in jo držal kot zapornico 18 let, ter Mikhail Markhasev, obsojen zaradi umora sina igralca Billa Cosbyja. Kot piše Rolling Stone, je za zdaj videti, da se vsi prav dobro razumejo.