Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Foto: MMC RTV SLO/Reuters

O zdravstvenem stanju predsednika Huga Chaveza je v televizijskem prenosu Venezuelce seznanil podpredsednik države Nicolas Maduro, ob njem so sedeli Chavezova starejša hči Rosa, minister za znanost in tehnologijo Jorge Arreaza in državna tožilka Cilia Fliores.

"Zdravstveno stanje predsednika je resno," je dejal Maduro, ki bo še nekaj časa ostal v Havani. 58-letni Chavez je bil zaradi rakastega obolenja od junija 2011 že štirikrat operiran na Kubi, kjer tudi ostaja v bolnišnični oskrbi.
Predsednik je že določil svojega naslednika
Chavez je že pred odhodom na Kubo najavil svojega naslednika, že omenjenega Nicolasa Madura, ki naj bi ga Venezuelci tudi izvolili, če bi zaradi Chavezove odsotnosti prišlo do novih volitev. Venezuelski predsednik je namreč na oblasti od leta 1999, za nov šestletni mandat je bil znova izvoljen oktobra letos, a njegov predsedniški mandat bi se začel šele 10. januarja s prisego.
Prestavitev datuma prisege ali razpis predčasnih volitev?
Venezuelska ustava sicer predvideva prestavitev datuma prisege, čemur pa nasprotuje opozicija. Ustava namreč določa tudi to, da morajo biti v primeru "absolutne odsotnosti" predsednika ponovne volitve razpisane v roku 30 dni.
Ena izmed možnosti za prisego, ki se je pojavila v javnosti, je bila tudi ta, da bi Chavez prisegel kar na Kubi, kar pa spet ni izvedljivo, vsaj tako trdi venezuelski ustavni sodnik Jose Vicente Haro, ki je dejal, da venezuelsko veleposlaništvo na Kubi tehnično in po ustavnem ali mednarodnem pravu ni venezuelsko ozemlje.

V Caracasu odpovedali novoletno rajanje
Med drugim je venezuelski minister za obveščanje Ernesto Villegas sporočil, da so novoletno rajanje v središču Caracasa, ki ga organizira vlada, odpovedali, Venezuelce pa je pozval, naj molijo za Chavezovo zdravje.