Ciper je razdeljen od leta 1974, ko so turški vojaki okupirali severno tretjino otoka v odgovor na grški udar, ko so se želeli združiti z Grčijo. Foto: EPA
Ciper je razdeljen od leta 1974, ko so turški vojaki okupirali severno tretjino otoka v odgovor na grški udar, ko so se želeli združiti z Grčijo. Foto: EPA
Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun z vodjo ciprskih Turkov Mustafo Akincijem in ciprskim predsednikom Nikosom Anastasiadesom v švicarskem letovišču Mont Pelerin. Foto: Reuters

"Rešitev za združitev Cipra je mogoče doseči," je dejal generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun ob začetku ključnih pogajanj o ciprskem vprašanju v švicarskem mestu Mont Pelerin.

Vodji obeh delov otoka Nikos Anastasiades in Mustafa Akinci bosta pet dni za zaprtimi vrati razpravljala o mogočih rešitvah in odprtih ozemeljskih vprašanjih, ki so jih odprli pred 18 meseci. Oblikovala naj bi notranje meje prihodnje skupne države oziroma federacije, ki bi bila sestavljena iz enakopravnih grške in turške entitete. Dogovor naj bi vključeval zamenjavo ozemelj, zaradi česar bi lahko številni ciprski Turki ostali brez svojih domov.

Turški del Cipra priznava le Ankara
Predsednik mednarodno priznane Republike Ciper Anastasiades je že prejšnji teden dejal, da morata obe strani zagrabiti priložnost in doseči napredek pri ozemeljskih vprašanjih, ki bi lahko vodila do končne rešitve. Akinci, vodja turškega dela otoka, ki ga priznava samo Ankara, pa je priznal, da ne morejo v nedogled prestavljati rešitve ciprskega vprašanja. "To je nekaj, o čemer po 50 letih ne moremo razpravljati še nadaljnjih 50 let. Vsi, tudi ZN, se zavedajo tega," je dejal.

Tudi Ban je dal jasno vedeti, da želi končen in trajen dogovor, preden se mu bo konec leta iztekel mandat na čelu ZN-a.

Ciper je razdeljen od leta 1974, ko so turški vojaki okupirali severno tretjino otoka v odgovor na grški udar, ko so se želeli združiti z Grčijo. Otoška republika je od leta 2004 članica EU-ja, vendar veljajo evropski zakoni le na grškem jugu.

Neuspešna pogajanja
Združeni narodi so v zadnjih štirih desetletjih vodili vrsto neuspešnih mirovnih pogajanj. Zadnji večji poskus rešitve je propadel leta 2004, ko so predlog nekdanjega generalnega sekretarja ZN-a Kofija Annana dobro sprejeli ciprski Turki, vendar so ga grški otočani zavrnili na dveh referendumih. Takratni dogovor je med drugim vključeval, da se mesto Morphou, ki leži v turškem delu Cipra, vrne grškemu delu.

V mestu so pred razdelitvijo otoka živeli predvsem Grki, zdaj pa je tam več ciprskih Turkov. Prejšnji mesec je Anastasiades opozoril, da ne bo dogovora, če ne vrnejo omenjenega območja v celoti.