Pred parlamentom so protestirali nasprotniki sporazuma. Foto: EPA
Pred parlamentom so protestirali nasprotniki sporazuma. Foto: EPA

Za 23 milijard evrov težak sporazum z Evropsko unijo in Mednarodnim denarnim skladom (IMF) je glasovalo 29 od skupno 56 poslancev, 27 pa jih je bilo proti.

V okviru varčevalnega programa so poslanci med drugim potrdili uvedbo novega davka na nepremičnine in znižanje plač javnim uslužbencem.

Krovni dokument programa pomoči za Ciper so finančni ministri držav v območju evra potrdili 12. aprila. Program predvideva deset milijard evrov pomoči, prvi obrok posojila pa naj bi bil izplačan do sredine maja.

Pri pomoči Cipru naj bi z milijardo evrov sodeloval tudi IMF. Pomoč iz evropskega reševalnega mehanizma ESM bi v tem primeru znašala devet milijard evrov.

Še 13 milijard evrov pa bo moral Ciper zbrati sam, v ta namen pa je moral oblikovati lasten varčevalni program.

Zaprtje največje banke
Nikozija je morala privoliti tudi v zaprtje druge največje banke Laiki, medtem ko bodo morali varčevalci največje ciprske banke Bank of Cyprus, ki so imeli na računu več kot 100.000 evrov, v reševanje prisilno prispevati do 60 odstotkov svojega denarja.

Pred glasovanjem parlamenta se je pred sedežem parlamenta zbralo več sto protestnikov, večinoma levičarskih, ki so skandirali proti varčevalnim ukrepom.

Proti uvedbi varčevalnih ukrepov in sporazumu z EU-jem in IMF-om je pozivala tudi druga najmočnejša stranka v ciprskem parlamentu, komunistična stranka Akel, ki ima 19 poslancev.

Stranka je predlagala celo izstop Cipra iz območja z evrom, odločitev o čemer bi sprejeli državljani na referendumu. Izstop bi bil sicer nadzorovan, se glasi predlog, ki ga je osrednji odbor stranke sprejel v ponedeljek.