Nasmejana Hillary Clinton pred senatnim odborom (s hčerko Chelsea v ozadju). Foto: EPA
Nasmejana Hillary Clinton pred senatnim odborom (s hčerko Chelsea v ozadju). Foto: EPA
Bush in Riceova
Dvojec Bush-Riceova je ZDA po svetu prinesel precej slab ugled. Foto: EPA
Hillary Clinton pred senatom

Ameriški senat je v torek namreč nadaljeval zaslišanja kandidatov za visoke položaje v vladi Baracka Obame.

Georgea Busha Colina Powella in Condoleezze Rice.

"Več zaveznikov, manj nasprotnikov"
Ameriški interesi se ne spreminjajo ne glede na republikansko ali demokratsko administracijo, razlika pa bo morda le v načinu doseganja ciljev. "Delali bomo z vsemi cilindri. Uporabljali pritisk, ko bo potreben za napredek ameriških interesov," je povedala Clintonova. Dodala pa je, da Amerika ne more sama rešiti problemov sveta, svet pa jih ne more rešiti brez Amerike.

Poudarila je, da je potrebno zgraditi trdnejša zavezništva in svet z več partnerji ter manj nasprotniki. Pohvalila je obrambnega ministra Roberta Gatesa, ki iz Busheve prehaja v Obamovo administracijo in ki je sprožil razpravo o tem, da je potrebno v vojni proti terorizmu dati večji poudarek diplomaciji in civilnim ustanovam. Glede tega se je zavzela tudi za višji proračun State Departmenta.

Za bližnjevzhodni sporazum
Glede situacije v Gazi je Clintonova dejala, da z Obamo razumeta in globoko sočustvujeta z željo Izraela, da se osvobodi bombnih napadov Hamasa, vendar pa vidita tragično ceno konflikta in ju boli trpljenje palestinskih in izraelskih civilistov.

Po njenih besedah bo treba utrditi prizadevanja za pravičen in trajen mirovni sporazum, ki bo Izraelu zagotovil varnost in normalne odnose s sosedi, Palestincem pa neodvisnost in gospodarski napredek v njihovi lastni državi.

Clintonova ne pričakuje težav s potrditvijo nominacije in je doslej storila vse, kar je bilo potrebno. Senat naj bi jo potrdil še pred inavguracijo Obame 20. januarja.

K. S.

Hillary Clinton pred senatom