Po mnenju večine ameriških komentatorjev je Hillary Clinton na prvem soočenju unovčila
Po mnenju večine ameriških komentatorjev je Hillary Clinton na prvem soočenju unovčila "politično kilometrino" na najvišji ravni, medtem ko je bil Donald Trump preslabo pripravljen. Foto: Reuters
Donald Trump
Trump bo imel 9. oktobra priložnost za "popravni izpit". Napovedal je že, da bo takrat Clintonovo napadel ostreje. Foto: Reuters
Analiza prvega soočenja med Clintonovo in Trumpom
Clintonova dobila prvo televizijsko bitko s Trumpom
Za Trumpom in Clintonovo prvo od treh soočenj

Prvo od treh predsedniških debat je med drugim zaznamovalo skakanje v besedo in pričkanje obeh kandidatov.

Pri New York Timesu so tako zapisali, da vsebina samega soočenja ni bila impresivna. "Ko je resen samo en kandidat, medtem ko je drugi prazen prepirljivec, beseda soočenje izgubi ves svoj pomen." Menijo, da je Clintonova dobila dvoboj, a ni dotolkla nasprotnika.


Trump spoznal, kako težka je politika

Pri Washington Postu so ocenili, da je bila Clintonova boljša, Trump pa "je nastopal kot v resničnostnem šovu in se ni pokazal kot resen predsedniški kandidat". Fox News meni, da se je Trump vseskozi mučil, nikoli ni prevzel pobude, na splošno pa je preslabo izkoristil temo o izbrisanih elektronskih sporočilih z zasebnega strežnika Clintonove v času, ko je bila državna sekretarka.


Pred soočenjem so strokovnjaki pričakovali, da si bo debato pred televizijskimi ekrani ogledalo 100 milijonov gledalcev, a ta številka ni bila dosežena. Spletna stran TVLine.com poroča, da si je po prvih podatkih debato ogledalo 81 milijonov televizijskih gledalcev, kar je za en milijon več od najbolj gledanega soočenja iz leta 1980 med Ronaldom Reaganom in Jimmyjem Carterjem.


LA Times
je zmago prisodil Clintonovi z besedami, "da je dobila vse runde". "Politika je težja, kot je videti, kar je Trump spoznal ta večer," je zapisala Cathleen Decker. David Lauter iz istega časnika pa je ocenil, da je Trump spominjal na slabo uvodno predstavo zdajšnjega predsednika Baracka Obame pred štirimi leti, a hkrati tudi opozoril, da se je "Obama nato pobral in udaril nazaj." Enako bi lahko torej storil tudi Trump.

Breitbart: Moderator pomagal Clintonovi
Skrajno desna spletna stran Breitbart je razsodila, da je Trump premagal Clintonovo pri vprašanju trgovinskih sporazumov. Hkrati so obtožili moderatorja oziroma voditelja pogovora Lesterja Holta, da je "krošnjaril" oziroma pomagal Clintonovi, medtem ko je Trumpu zastavljal "težka vprašanja".

Tabloid New York Daily News je republikanskega kandidata označil za "prepirljivega poraženca, ki je Clintonovi vseskozi skakal v besedo, a zadnja se je smejala demokratka".

Trump kot prodajalec brez vsebine
Komentator BBC-ja Anthony Zurcher je Trumpa ocenil kot "prodajalca, pri katerem so pravila, tradicija in tudi resnica pomembni le toliko, kolikor pripomorejo k sklenitvi kupčije". Zurcher je dodal, da je uro in pol trajajoče soočenju razkrilo, da ta prodajalec večinoma govori, nima pa prave vsebine.

Anketa CNN: 62 odstotkov za Clintonovo
Televizijska hiša CNN je po soočenju opravila anketo med 521 registriranimi volivci, od katerih se jih je 26 odstotkov opredelilo za republikance, 41 pa za demokrate. Večina anketirancev - 62 odstotkov - je za zmagovalko določilo Clintonovo, 27 pa se jih je opredelilo za Trumpa.

Clintonova in Trump se bosta do volitev 8. novembra neposredno srečala še dvakrat: 9. oktobra na univerzi Washington v St. Louisu, 19. oktobra pa v Las Vegasu.

Analiza prvega soočenja med Clintonovo in Trumpom
Clintonova dobila prvo televizijsko bitko s Trumpom
Za Trumpom in Clintonovo prvo od treh soočenj