Odpuščeni direktor FBI-ja James Comey med prisego pred zaslišanjem v odboru senata za obveščevalne zadeve. Foto: Reuters
Odpuščeni direktor FBI-ja James Comey med prisego pred zaslišanjem v odboru senata za obveščevalne zadeve. Foto: Reuters
Zaslišanje Jamesa Comeya
Težko pričakovano zaslišanje varnostnega odbora senata je poželo ogromno zanimanja ameriških in svetovnih medijev. Foto: Reuters
Mark Warner
Comeyu je vprašanja postavljal tudi namestnik predsednika varnostnega odbora Mark Warner iz vrst demokratov. Foto: Reuters
Comey: Ni dvoma o ruski vpletenosti v volitve
Zaslišanje odpuščenega direktorja FBI-ja James Comeya
Zaslišanje Comeyja v kongresu

Comey je na zaslišanju v odboru senata za obveščevalne zadeve ameriškega kongresa dejal, da ima glede na besede ameriškega predsednika Donalda Trumpa občutek, da ga je ta odpustil zaradi preiskave o ruskem vpletanju v volitve. Dodal je, da ne more trditi, ali je predsednik s tem oviral preiskavo.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Huckabee Sanders je zagotovila, da predsednik Donald Trump ni lažnivec, potem, ko ga je nekdanji direktor FBI-ja med senatnim zaslišanjem obtožil laganja o njem in FBI-ju.

Izjava Sandersove nehote obuja spomin na predsednika Richarda Nixona, ki je pred odstopom s položaja zaradi afere Watergate Američanom javno zagotovil, da ni pokvarjenec.

Comey priznal spravljanje informacij v medije
Comey je med zaslišanjem menil, da ga je Trump odpustil zaradi preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve. Potrdil je vsebino zasebnih pogovorov s Trumpom, o čemer so ameriški mediji poročali, ter priznal, da je to sam spravil v medije s pomočjo prijatelja z univerze Columbia. Profesor Daniel Richman je že potrdil, da je bil sam vir informacij za New York Times.

Trumpov odvetnik napada Comeyja
Trumpov odvetnik Marc Kasowitz je Comeyja obtožil izdajanja zaupnih informacij medijem, kar je ta priznal na zaslišanju v senatu. Kasowitz je prav tako zagotovil, da Trump ni nikoli oviral preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve.

Kasowitz je sicer vmes sam zanikal s trditvijo, da je Comey informacije izdajal že veliko prej, med drugim januarja in februarja, ko še ni bilo govora o odpuščanju, ampak je predsednik hvalil Comyjevo delo, zato maščevanje ni moglo biti motiv.

Nastop Comeyja v senatu
V svojem nastopu pred ameriškimi senatorji je Comey dejal, da je Trumpova administracija širila laži in obrekovala tako njega kot FBI, preden je bil 9. maja odpuščen z mesta direktorja.

Comey je svojo izjavo za zaslišanje objavil že dan prej, najverjetneje kot odgovor na Trumpovo napoved, da je našel kandidata za novega direktorja FBI-ja, kar so predsednikovi kritiki videli kot poskus vplivanja na zgodbo. Vendar pozornosti od Comeyjevega zaslišanja ni bilo mogoče več odvrniti, saj so celo bari v Washingtonu vklopili svoje televizorje in strankam ponujali pijačo po nižji ceni za zgodovinsko pričanje.

Trump Comeyja prosil, naj prekine preiskavo
V izjavi je Comey zapisal, da ga je Trump februarja prosil, naj prekine preiskavo proti nekdanjemu državnemu varnostnemu svetovalcu Michaelu Flynnu glede ruskega vplivanja na volitve.

Trump je maja odpustil Comeyja z utemeljitvijo, da je nastopač, vendar je glede na Comeyjeve besede pravi razlog preiskava ruskega vpletanja v volitve in domnevne povezave Trumpove predvolilne kampanje z Rusi.

Administracija me je obrekovala in lagala
"Čeprav zakonodaja ne predvideva nobenih razlogov za odpustitev direktorja FBI-ja, se je administracija odločila, da oblati moje ime in - še pomembneje - oblati organizacijo FBI rekoč, da je v neredu," je povedal Comey in dodal, da so to preprosto laži.

Comeyjevo pričanje je lahko nevarno za predsednika, saj lahko obrne dinamiko preiskave ruskega vpletanja, ki jo vodi posebni tožilec Robert Mueller. Oviranje preiskave je eden izmed tako imenovanih težkih zločinov, ki lahko vodijo v postopek odstavitve oziroma impičment.

Trump zaslišanje spremljal z odvetnikom
Resnosti položaja se je morda začel zavedati tudi Trump, ki svoje prste drži stran od Twitterja, verjetno tudi zaradi tega, ker zaslišanje spremlja po televiziji skupaj s svojim odvetnikom Marcom Kasowitzem. Ta je že v sredo zvečer sporočil, da predsednik čuti zadoščenje, ker je Comey v pripravljeni izjavi potrdil, da Trump ni bil predmet ruske preiskave. To pa ne pomeni, da niso bili vpleteni člani Trumpove predvolilne kampanje.

Comey dokumentiral sestanke s Trumpom
Comey je na zaslišanju govoril prosto in ni bral izjave, ki je že v sredo spravila na dan podrobnosti o njegovih zasebnih pogovorih s Trumpom. "Bil sem resno zaskrbljen, da bo Trump morda lagal o naravi najinih srečanj, zato se mi je zdelo pogovore pomembno dokumentirati," je dejal Comey in priznal, da tega občutka ni nikoli imel, ko je delal za predsednika Georgea Busha mlajšega in Baracka Obamo.

Comey je med drugim dejal, da mu je Trump večkrat povedal, da odlično opravlja svoje delo, sam pa mu je zagotovil, da namerava odslužiti svoj desetletni mandat do konca. Razlaga za njegovo odpustitev ga je potem zmedla. Trump je kot razlog najprej navedel to, da je bil Comey lani nevljuden do demokratske predsedniške kandidate Hillary Clinton.

Zaslišanje je vsaj uvodoma pripravilo presenečenje, saj republikanci niso napadali Comeyja, da bi branili predsednika. Demokrati so ga seveda hvalili, tako kot so ga prej kritizirali, ker naj bi s svojim vodenjem preiskave elektronske pošte Clintonove prispeval k njenemu volilnemu porazu.

"Ni dvomov o ruskem vpletanju"
Po prepričanju Comeyja ni nobenega dvoma, da so se Rusi vpletali v volitve, vendar pa ni nobenih dokazov, da so dejansko spreminjali oddane glasove. Na vprašanje predsednika odbora republikanca Richarda Burra, ali mu je kdo kdaj ukazal, naj ustavi rusko preiskavo, je Comey odgovoril nikalno.

Odločitev o Trumpovem oviranju preiskave prepuščena tožilcu
Obenem je na vprašanje, ali verjame, da je Trump oviral preiskavo, ko ga je prosil, naj preneha preiskovati nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna, odgovoril, da ga je prošnja pretresla, vendar bo odločitev o tem, ali gre za oviranje preiskave, prepustil posebnemu tožilcu Muellerju.

Vse več težav za Trumpa
V njegovih odgovorih oziroma pomanjkanju odgovorov na nekatera vprašanja je očitno, da se težave za Trumpa povečujejo. Comey je potrdil, da lahko Muellerjeva preiskava odkrije zločine, ki nimajo nobene povezave z ruskim vpletanjem v volitve. Takšna je narava preiskav posebnega tožilca. Na nekaj vprašanj, ki so zadevala podrobnosti preiskave, je Comey odgovoril, da o tem ne more govoriti na javnem zaslišanju.

Rusija je pred tem že zanikala vpletenost v vmešavanje v ameriške predsedniške volitve, v katerih naj bi po ugotovitvah ameriških varnostnih agencij s hekerskimi vdori in razkritjem zasebne elektronske pošte vplivala na poraz Hillary Clinton.

Comey: Ni dvoma o ruski vpletenosti v volitve
Zaslišanje odpuščenega direktorja FBI-ja James Comeya
Zaslišanje Comeyja v kongresu