Pravnik Conte je dobil mandat za sestavo italijanske vlade. Foto: EPA
Pravnik Conte je dobil mandat za sestavo italijanske vlade. Foto: EPA

Novi mandatar, javnosti neznani Conte, je po srečanju z Mattarello sporočil, da bo branil interese običajnih Italijanov, vendar se sočasno zavzel, da bo izpolnil tudi evropske in mednarodne obveznosti. "Sem zagovornik italijanskega naroda," je dejal 54-letni odvetnik in profesor prava.

Stranki prihodnje koalicije, ki ju druži predvsem evroskepticizem, sta Conteja predsedniku za mandatarja predlagali že v ponedeljek. V iskanju primernega skupnega kandidata sta ga izbrali kot kompromisno rešitev. Italijanski mediji mu očitajo, da je olepšal svoj življenjepis in akademsko kariero, kar naj bi bil po njihovih navedbah razlog, da Mattarella svoje odločitve ni sporočil že prej.

Nova italijanska vlada, ki je še v nastajanju, ne bo imela večjega vpliva na slovensko manjšino v Italiji, je medtem za Slovensko tiskovno agencijo povedal dolgoletni novinar in poznavalec Italije Bojan Brezigar, izpostavil pa je zaskrbljenost glede financiranja manjšinskih medijev.

Gibanje petih zvezd se namreč zavzema za ukinitev zakonodaje, na kateri temelji financiranje manjšinskih medijev, kar bi po njegovih besedah lahko celo ogrozilo obstoj Primorskega dnevnika in druge tednike.

Odnosi med Italijo in Slovenijo se po njegovem mnenju ne bodo bistveno spremenili. Čezmejno sodelovanje namreč poteka predvsem na ravni Ljubljana–Trst in ne Ljubljana–Rim, je dodal.

"Prva populistična vlada v EU-ju"
Nova vlada bo prva populistična in evroskeptična vlada v Evropski uniji, je izpostavil Brezigar in dejal, da se stranki v Evropskem parlamentu zgledujeta po francoski skrajni desničarki Marine Le Pen in britanskem evroskeptiku Nigelu Farageu. "To vse pove," je poudaril dolgoletni novinar in urednik Primorskega dnevnika.

Dodal je, da velika zaskrbljenost nad dogajanjem v Italiji vlada tudi v EU-ju in Bruslju. "Italija ni katera koli država, je ustanovna članica EU-ja in velika država. Določen gospodarski problem v Italiji se odraža na celotno EU-ju," je dejal.