S samostojno potjo Črne gore so nekateri zadovoljni bolj, drugi manj. Foto: EPA
S samostojno potjo Črne gore so nekateri zadovoljni bolj, drugi manj. Foto: EPA

Slovesnosti v Podgorici in drugod po državi potekajo že od nedelje, najvišji predstavniki oblasti pa že več dni izpostavljajo uspehe Črne gore, ki jih je dosegla v letu samostojnega življenja. Predsednik črnogorskega parlamenta Ranko Krivokapić je v petek zatrdil, da je Črna gora eno leto pozneje bolj zrela in politično bolj stabilna družba.

Vladajoči politiki polni pohval in obljub
Črnogorski predsednik Filip Vujanović je obljubil, da bo še naprej sledil interesom Črne gore, njenemu napredku in izgradnji stabilne in demokratične družbe. Nekdanji premier Milo Djukanović, ki ga je vladajoča Demokratska stranka socialistov ponovno izvolila za svojega predsednika, pa je dejal, da je glavna naloga Črne gore, da doseže evropsko kakovost življenja in eno demokratično najbolj razvitih držav sveta.

Opozicija s prvim letom ni zadovoljna
Vendar pa večina parlamentarnih opozicijskih strank trdi, da se vladna koalicija nima s čim pohvaliti in da referendum za samostojnost ni pripeljal do sprave, ampak je razkole le še poglobil.

Narodna stranka tako zatrjuje, da je Črna gora "pod protektoratom tistih mednarodnih dejavnikov, ki mašijo luknje v njenem proračunu, kar velja predvsem za ZDA". Tudi Predrag Bulatović, vodja najvplivnejše, prosrbske opozicijske stranke SNP, je dejal, da s samostojnostjo državljani niso dobili, kar bi morali - izboljšanje gospodarskih in socialnih razmer.

Najmlajša svetovna država
S približno 650.000 prebivalci se je Črna gora maja lani odločila stopiti na samostojno pot in je postala najmlajša svetovna država. Parlament je neodvisnost slovesno razglasil 3. junija, do konca meseca junija pa je Črno goro priznalo že približno 60 držav.

192. članica Združenih narodov je Črna gora postala že 28. junija, marca letos je naredila prvi korak k evropskemu zavezništvu, saj so se začela pogajanja o pridruževanju Uniji, že novembra lani pa se je pridružila Natovemu programu Partnerstvo za mir.