Sumljiv predmet v morju. Foto: Reuters
Sumljiv predmet v morju. Foto: Reuters
Iskalna akcija
Gre za eno največjih skupnih iskalnij akcij na morju doslej. Foto: EPA

Območje iskanje je zdaj okoli 1.850 kilometrov zahodno od avstralskega mesta Perth, potem ko so s pomočjo analize radarskih in satelitskih podatkov ugotovili, da je letalo letelo hitreje in tako prepotovalo manjšo razdaljo, preden je ostalo brez goriva. Prejšnje območje iskanja je bilo okoli 1.100 kilometrov južneje.

Reševalci imajo le še približno teden dni časa, da najdejo razbitine letala, nato predvidijo verjetno območje nesreče in poskušajo najti črni skrinjici, preden jima poidejo baterije, s pomočjo katerih oddajata signal.

Iskalna akcija poteka pod vodstvom Avstralije, v njej pa sodeluje okoli 60 letal in ladij sedmih držav.

Kitajsko vojaško letalo je na novem območju iskanja opazilo tri predmete bele, rdeče in oranžne barve, potem ko so tam že v petek druga letala opazila več sumljivih predmetov različnih barv, ki bi lahko bili povezani s pogrešanim letalom.

Na območje iskanja je v soboto prispela kitajska vojaška ladja Džinggangšan z dvema helikopterjema. Na okoli 6.900 kvadratnih kilometrov velikem območju se bo osredotočila na iskanje morebitnih letalskih kosov, oljnih madežev in rešilnih jopičev. Na poti so še štiri kitajske ladje in ena iz Avstralije.

Iskanje gre v četrti teden
Letalo Boeing 777 je izginilo pred natanko tremi tedni, uro po vzletu iz Kuala Lumpurja, od koder je poletelo proti Pekingu, a je nato nenadoma skrenilo z začrtane poti, verjetno namerno, čeprav preiskovalci še ničesar ne morejo trditi z gotovostjo.

Na letalu je bilo 239 ljudi, večinoma kitajski potniki. Oblasti v Pekingu so kritične do malezijskih oblasti in jih obtožujejo prikrivanja informacij in počasnega odziva.

Avstralski premier Tony Abbott je pojasnil, da imajo vsi sodelujoči v iskalni akciji izredno težko nalogo. "Ne smemo podcenjevati tega dela, gre za izredno oddaljeno območje," je dejal Abbott. "V širnem oceanu skušamo najti majhne kose razbitin," je dodal.

Malezijski minister za promet Hišamudin Husein pa se je danes, tri tedne po izginotju, zavzel za nadaljevanje iskanja "morebitnih preživelih". "Čeprav so možnosti zelo majhne ... bomo nadaljevali iskanje morebitnih preživelih," je dejal v nagovoru svojcem malezijskih potnikov in članov posadke.

Pred dnevi so sicer malezijske oblasti sporočile, da je letalo padlo v južni del Indijskega oceana in da preživelih ni.