Pogled na mestno veduto Riada. Foto: Reuters
Pogled na mestno veduto Riada. Foto: Reuters

Predsodki proti muslimanom so bolj politična floskula kot pa dejansko stanje v družbi. Sam tega ne vidim.

Al Boayz pri prevzemu svojih dolžnosti. Foto: MZZ
Savdski kralj Abdullah z zdaj že nekdanjim ameriškim predsednikom Georgeem W. Bushem. Foto: Wikipedia
Protesti proti ZDA in Savdski Arabiji v Jemnu leta 2012. Foto: EPA
Ženska z otrokom na dan državnosti. Foto: EPA
Savdska Arabija velja za zibelko Islama. Foto: EPA

Ženske pri nas res ne vozijo, imajo pa tudi one zelo razkošna življenja.

Pogled na množico vernikov v Meki. Foto: EPA

Ne obstaja nič, čemur bi se reklo vahabizem ali vahabistični islam. Musliman je musliman.

Kralj Abdullah je dal v zadnjem času ženskam več pravic, a omejitve ostajajo. Foto: EPA

Terorist nima nacionalnostim regije ali veroizpovedi.

Savdska Arabija je, predvsem zahvaljujoč nafti, iz puščavskega kraljestva zrasla v eno najbogatejših držav na svetu. Foto: Wikipedia

Slovensko-savdski odnosi so pač nekonfliktni, gospodarsko sodelovanje pa je po besedah Al Boayza, ki je tudi sam poslovnež, v porastu.
Ima pa Savdska Arabija bolj problematičen sloves v mednarodni skupnosti, kjer ji mnogi zamerijo njeno pozicijo izvzetosti iz bližnjevzhodne družbeno-politične "angažiranosti" in njeno neomajno zavezništvo z ZDA. Savdska Arabija je edina država, v kateri ženske ne smejo voziti, in država, v kateri je prevladujoča verska struja vahabizem, oblika sunitskega islama, ki velja za skrajno nestrpno in ultrakonservativno.
Na tamkajšnjo kraljevo družino tudi nenehno letijo obtožbe, da financira skrajneže, ki stojijo za nekaterimi najbolj smrtonosnimi napadi v 21. stoletju. A Savdska Arabija je izvzeta iz ameriške terminologije "osi zla".
Celo ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli je v nedavnem intervjuju za MMC priznal, da v bistvu ne zna pojasniti, zakaj ZDA v svoji vojni prot

i terorizmu ne poudarjajo dejstva, da skrajni islam podpirajo finančni prilivi iz Savdske Arabije in da je 16 od 20 napadalcev z 11. septembra Savdijcev.

Al Boayz na to pravi, da terorizem nima narodnosti. S častnim konzulom smo se pogovarjali septembra, ko je bil pri nas na Blejskem strateškem forumu.


Nam lahko razložite, kaj natančno je naloga častnega konzula Republike Slovenije v Savdski Arabiji? Kako pogosto se Slovenci obrnejo na vas za pomoč?
Delo častnega konzula Republike Slovenije v Savdski Arabiji opravljam zadnja tri leta. Sem poslovnež, kar pomeni, da sem poslovni partner Slovenije pri mnogih poslih v zadnjih 15 letih. Tako da sem eden najdejavnejših poslovnih partnerjev Slovenije v Savdski Arabiji. Da se vrnem nazaj na vaše vprašanje – častni konzul je na voljo vsakemu Slovencu, ki v času, ko je v Savdski Arabiji, potrebuje našo pomoč. Ta oseba bo z nami takoj stopila v stik, mi pa bomo ugotovili, kaj točno potrebuje, in mu olajšali zadeve in postopke. Drugi večji cilj pa je pomagati slovenskim poslovnežem, da najdejo poslovne priložnosti v Savdski Arabiji. To zdaj redno počnemo in smo pri tem zelo uspešni. Naša naloga je tako predvsem mreženje, omogočanje stikov med savdskimi in slovenskimi poslovneži, da lahko posel steče.
Poslovanje med Savdsko Arabijo in Slovenijo je torej v porastu?
Da, raste, raste. Ta mesec (septembra, op. a.) smo organizirali obisk delegacije 10 slovenskih predstavnikov centrov dobrega počutja v Savdski Arabiji, kjer so podali predstavitev svojih dejavnosti, oktobra pa organiziramo še eno delegacijo iz Slovenije, tokrat za podjetja s pohištvom. Moja naloga, skupaj s slovenskim veleposlaništvom v Kairu (slovenski veleposlanik v Kairu je tudi nerezidenčni veleposlanik za Savdsko Arabijo), je pomagati, kolikor se le da, slovenskim podjetjem, da se odprejo svetu, poiščejo priložnosti ter ponudijo svoje usluge in izdelke.
Savdska Arabija meji na nekatere najbogatejše države sveta, pa tudi na nekatere trenutno najbolj nemirne. Kako je biti v takem položaju?
Savdska Arabija skuša biti vezni člen, most med bolj problematičnimi državami in drugimi zalivskimi državami. Problematičnim skuša pomagati in jih pomiriti, kolikor se le da, in naša vlada se pri tem res trudi. Ker ne morete biti zares sproščeni, če vaša sosednja država ni sproščena, če vašemu sosedu ne gre dobro. Tako, da se trudimo kar se le da pomagati tem državam.

Z zadnjimi ameriškimi vojaškimi posredovanji, vzponom muslimanskih skrajnežev in arabsko pomladjo se zdi Bližnji vzhod kot zelo nemirna in kaotična regija. A Savdsko Arabijo in nekatere vaše bogate sosede so Arabska pomlad in ljudske vstaje popolnoma zaobšle, se zdi. Kako velik dejavnik pri tem igra dejstvo, da ste absolutna monarhija?

Smo monarhija, ampak smo popolnoma zunaj teh turbulentnih dogodkov, ki se dogajajo v drugih državah. Naša država ima veliko rast, naše gospodarstvo je v popolnem razcvetu, tako da poteka v državi veliko projektov in gradbenih del. In to je tudi eden od razlogov, da skušamo pomagati Slovencem, da postanejo del tega. Slovenske poslovneže moramo prepričati, da pridejo k nam in poiščejo svoje priložnosti. Ker oni, kot ste rekli, gledajo na Bližnji vzhod kot na eno regijo. Mislijo si, da je Bližnji vzhod cel nemiren. A to ni res. Vse države GCC-ja (Zalivske države, op. a.) so popolnoma varne, popolnoma stabilne, brez problemov.
Po navedbah zadnjega poročila ameriškega State Departmenta so predsodki proti muslimanom v vzponu. Kot nekdo, ki prihaja iz zibelke islama, kako si razlagate to nastrojenost proti muslimanom?
Sam lahko rečem ravno obratno. Da so muslimani kot verska skupina sprejeti v mnogo državah. Kar vi pravite o predsodkih, je bolj politična floskula kot pa dejansko stanje v družbi. Sam tega ne vidim. Sem musliman, potujem po vsem svetu, pa imam prijatelje povsod po svetu. V vaši državi sem vsak mesec, pa nisem nikdar videl nikakršne nastrojenosti, ne proti meni ne proti moji veroizpovedi. Povsod lahko prakticiram svojo veroizpoved – še na letališčih imajo molilnice, kjer lahko molim, ko je čas za molitev. Ljudje to spoštujejo. Tako da ne verjamem tem navedbam.
Savdska Arabija se je med prvimi pridružila pozivu ZDA k vojaškemu posredovanju v Siriji. Osebno mislite, da je stanje v Siriji tako, da lahko sploh kdo zmaga?
Mislim, da ne. Kar se dogaja v Siriji, je zelo žalostna zgodba, ljudje umirajo, otroci umirajo … Mi si samo želimo, da najdejo neko rešitev, ki bi ustavila pobijanje. Kakršna koli ta rešitev že je. Kako, kje, kdaj, tega pa ne vem.
Pa se ne strinjate s poročili, ki ugotavljajo, da so ameriška vojaška posredovanja v arabskem svetu samo še okrepila sovraštvo in nastrojenost do ZDA ter s tem povečala napade na ZDA?
Ne morem reči, da … Dobro, vojaško posredovanje ni … dobrodošlo. Pri nobeni državi. Pa naj bo to Savdska Arabija ali Sirija. Ni dobrodošlo. Če pa lahko ob tem dodam svoje popolnoma osebno mnenje – svet, ves svet, bi moral storiti nekaj. Obveza celotnega sveta je zdaj, da stori nekaj, da ustavi prelivanje krvi v Siriji. Kar koli že to je.
Ampak če pogledate trenutno stanje v Siriji. Lahko sploh še rečete, kdo je zdaj tam glavni negativec? Da je Asadov režim glavni krivec za poboje, uporniki pa nedolžni? Se res da na tej točki postaviti na stran kogar koli, kot je ameriško vojaško posredovanje v bistvu predvidevalo?
Ne, seveda tega ne moremo reči. Smo pa ljudje kot vsi in smo zelo žalostni ob pogledu na umiranje v Siriji. Razlog nas ne zanima. Noben razlog, ki vodi v pobijanje nedolžnih ljudi, ni sprejemljiv.
Od nerazvitega puščavskega kraljestva je Savdska Arabija zrasla v eno najbogatejših držav na svetu. Hitrost savdske modernizacije je neverjetna, po drugi strani pa je težko prezreti, da gre kljub vsemu za zelo konservativno družbo. Navsezadnje govoriva o edini državi na svetu, v kateri ženskam ni dovoljeno voziti … Kako lahko razložite ta paradoks?
Tu gre bolj za kulturo. Vi ste z Zahoda, pa morda ne razumete našega načina mišljenja. Ženske res ne vozijo, imajo pa tudi one zelo razkošna življenja. (Smeh) Veste, jaz si prav želim, da bi imel šoferja, ki bi me vozil okoli, in da meni ne bi bilo treba skrbeti glede parkiranja. Tako da pri vprašanju, ali ženske vozijo ali ne, sploh ne gre za problem. Celo v moji družini – moja žena in hčerke so šolane po vsem svetu, ampak tega, ali lahko vozijo ali ne, ne vidijo kot problem.

Je pa težko ignorirati prevlado vahabistične struje islama v Savdski Arabiji, struje, ki jo mnogi povezujejo s skrajnim islamom in terorističnimi organizacijami …
(Tišina) Ne obstaja nič, čemur bi se reklo vahabizem ali vahabistični islam. Musliman je musliman. Kakšen vahabist neki …
Dobro, ampak obstajajo pa poročila, ki dokazujejo, da so bili mnogi islamski skrajneži in teroristi financirani s strani Savdske Arabije …
Tega ne verjamem. Mislim, da Savdska Arabija bolj pomaga miriti razgrete strasti. Mi smo država pomoči drugim. Drugim državam finančno pomagamo pri rasti, umirjanju razmer in izboljšavah. Tega o financiranju teroristov ne verjamem.
Savdska Arabija je največja ameriška zaveznica na Bližnjem vzhodu …
Savdska Arabija je partnerica vseh velikih gospodarskih držav. Smo eden večjih partnerjev Japonske, Francije, Nemčije … in ZDA.

Zanima me namreč, kako vi razumete to dvojno naravo, ta paradoks savdsko-ameriških odnosov. Največja zaveznica ZDA na Bližnjem vzhodu istočasno financira skrajneže, ki stojijo za napadi na ameriške cilje – ne gre oporekati, da je bila navsezadnje velika večina napadalcev 11. septembra Savdijcev.
Terorist nima narodnosti. Nima regije. Nisem strokovnjak ali analitik, kaj se je zgodilo 11. septembra, ampak menim, da terorizem nima določene barve, narodnosti ali religije. Skrajneži lahko prihajajo od kjer koli, iz različnih držav in veroizpovedi.
Kako pa povsem običajni Savdijci gledajo na ZDA? Iz Savdske Arabije nikdar ne prihajajo posnetki gorečih ameriških zastav, tako značilni za Bližnji vzhod …
Imamo veliko študentov, ki študirajo v ZDA. Okoli 50.000 jih je. Tudi sam sem študiral v ZDA. Savdijci nismo nagnjeni h gibanjem zažiganja zastav ali čemu podobnemu. To ni del naše kulture. Smo nov narod. Narod, ki je izšel iz plemen, iz narave. Vse te stvari so za nas povsem nove – sežiganje zastav in podobno. To je za nas novo, videli smo jih samo iz medijev.

Da končava s kako lahkotnejšo temo. V Slovenijo v zadnjem času prihaja kar nekaj bogatih arabskih turistov, ki jim je tu sicer všeč, a tožijo, da pri nas ne morejo zapraviti dovolj denarja, ker očitno nimamo dovolj razvitega luksuznega turizma. Je vam uspelo pri nas kaj dosti zapraviti?
Mislim, da to ni razlog. Mislim, da Slovenija ni dovolj promovirana taka, kot je. Imate čudovito državo. Zelo lepo državo. In turisti iz naše regije iščejo prav take kraje. Ne gre za to, da ne najdejo kraja, kjer bi lahko zapravili denar. Cilj ni zapraviti denar. Cilj je dobiti tisto, za kar si plačal. In mislim, da se tu da to dobiti, ampak Slovenijo je treba promovirati, jo pravilno predstaviti. Kar tudi sam skušam početi.
Kje pa, razen pri promociji, vidite področja, na katerih bi se Slovenija kot turistična destinacija lahko še bolj razvila?
Infrastrukturo imate zelo dobro, imate nekaj prostora za razvoj pri nastanitvah. Hotele bi bilo treba malce modernizirati, povzdigniti na višjo raven. Kar petični turisti pričakujejo in imajo pravico pričakovati.

Predsodki proti muslimanom so bolj politična floskula kot pa dejansko stanje v družbi. Sam tega ne vidim.

Ženske pri nas res ne vozijo, imajo pa tudi one zelo razkošna življenja.

Ne obstaja nič, čemur bi se reklo vahabizem ali vahabistični islam. Musliman je musliman.

Terorist nima nacionalnostim regije ali veroizpovedi.