Reševanje rudarjev je spremljal ves svet. Foto: EPA
Reševanje rudarjev je spremljal ves svet. Foto: EPA
Kapsula Feniks 2
Kapsulo Feniks 2, s katero so na površje potegnili rudarje, so postavili na ogled v več mestih. Foto: EPA

Primer so končali, ker niso našli nobenih dokazov o kazenski odgovornosti lastnikov rudnika. "Odločili smo se, da preiskave ne bomo nadaljevali, ker menimo, da ne moremo vložiti obtožnice zaradi dogodkov v rudniku," je dejal tožilec Hector Mella, odvetnica lastnikov Catherine Lathrop pa je dejala: "Odločitev o koncu preiskave je jasen znak, da lastniki rudnika San Jose niso storili kaznivega dejanja."

Preiskavo so sprožili po nesreči v rudniku 5. avgusta 2010, zaradi katere so bili rudarji 69 dni ujeti na globini skoraj 700 metrov.

"Sramota za pravosodni sistem"
Na konec preiskave brez obtožbe pa so se burno odzvali nekateri preživeli rudarji. "To je sramota za čilski pravosodni sistem. Neverjetno je, da za nesrečo takšnih razsežnosti ni odgovoren nihče," je dejal Mario Sepulveda. Tudi nekdanji čilski minister za rudarstvo Laurence Golborne, ki je bil odgovoren za reševalno akcijo, je izrazil ogorčenje nad odločitvijo tožilstva. Za čilski radio Cooperativa je povedal, da so pristojni organi od lastnikov rudnika zahtevali izgradnjo zasilnega izhoda, a tega niso storili. Po Goldbornovih besedah rudarji ne bi bili 70 dni ujeti, če bi obstajal zasilni izhod.

Tudi senatorka Isabel Allende, hči pokojnega predsednika Salvadorja Allendeja, je dejala, da je odločitev boleča. "Težko je sprejeti, da tožilstvo meni, da nihče ni odgovoren," je dejala.

Rudnik na pol zapuščen
Rudarji medtem še čakajo na izid tožbe, ki je bila vložena proti čilski službi za geologijo in rudarstvo. V tožbi ji očitajo malomarnost, ker ni izvedla inšpekcije delovnih pogojev in varnostnih razmer v rudniku. Za vsakega ujetega rudarja v tožbi zahtevajo 500.000 ameriških dolarjev.

Ti so po spektakularni rešitvi postali prave zvezde, a so se približno leto dni po nesreči vrnili v normalno življenje. Večina jih je odprla svoja podjetja ali pa so si poiskali službe v rudarstvu. Medtem pa rudnik zlata in bakra, ki je obratoval več kot stoletje, še vedno ostaja na pol zapuščen.

Med reševalno akcijo pred skoraj tremi leti so izvrtali tri reševalne jaške, po katerih so nesrečnim rudarjem pošiljali hrano, zdravila in opremo. Po 69 dneh jim je s kapsulo skozi 66 centimetrov širok in 622 metrov dolg jašek rudarje uspelo rešiti. Reševanje je trajalo 22 ur.