Za Srbe so kulturni spomeniki na Kosovu stvar kulturne in narodne dediščine. Foto: EPA
Za Srbe so kulturni spomeniki na Kosovu stvar kulturne in narodne dediščine. Foto: EPA
Eden izmed številnih pravoslavnih samostanov na Kosovu. Foto: EPA

"Štiri naše svetinje na Kosovu in v Metohiji (KiM) so zaščitene kot svetovna kulturna dediščina - Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica in Bogorodica Ljeviška, Unesco pa jih je razglasil za ogrožene svetovne kulturne dobrine. A kdo jih ogroža? To bi bilo, kot da nekdo predlaga Islamsko državo za članstvo v Unescu. V čem je razlika?" se sprašuje Dačić.

Minister je za b92 povedal, da je Albanija v Združenih narodih na dnevni red razprave uvrstila sprejetje Kosova, pri tem pa zaobšla ustaljeni postopek za uvrščanje na dnevni red. Da bi bil predlog na glasovanju v izvršnem svetu Unesca uspešen, mora prejeti večino glasov. "Na seji izvršnega sveta je od 58 članic 32 Kosovo priznalo, 26 pa ga ni, kar pomeni, da nas čaka težak boj za zaščito naših interesov. Vsi v svetu, s katerimi smo se pogovarjali v Unescu o naši kulturni in verski dediščini na KiM-u, se z našo argumentacijo strinjajo, a obstaja velika razlika med verbalnim strinjanjem in formalnim odločanjem, upoštevajoč, da so te države priznale neodvisnost Kosova," je povedal Dačić.

Bo tema škodila dialogu?
Seja izvršnega sveta o uvrstitvi te teme na dnevni red naj bi se začela 12. oktobra, odločitev pa naj bi padla v Generalni skupščini 21. oktobra, kjer bo za sprejetje odločitve potrebna dvotretjinska večina. "Naše stališče je, da se o tem ni treba pogovarjati, dokler se o tem ne bo govorilo v Bruslju, ker smo se že na začetku dogovorili, da bo to ena izmed tem dialoga. Zaradi tega menimo, da je za nadaljnji dialog Beograda in Prištine škodljivo, da se o tej temi odloča na podlagi enostranskih potez Prištine in na podlagi preglasovanja v Unescu," meni Dačić.

Vodja srbske diplomacije je še poudaril, da je bilo na Kosovu, odkar so tam navzoče sile Kfor, uničenih že več kot 200 cerkev, samostanov ter drugih verskih in kulturnih objektov, da so jih rušili z dinamitom, jih požigali in uničili 8.000 nagrobnih spomenikov. "Borili se bomo, kolikor se bo dalo, in vložili vsa diplomatska sredstva, da preprečimo sprejetje Kosova v Unesco," je sklenil Dačić.

"15 najvplivnejših držav lobira za"
Kosovska vlada je sicer še avgusta poročala, da "15 najvplivnejših držav Evrope in sveta lobira za kosovsko članstvo v Unescu". Petrit Selimi, desna roka kosovskega zunanjega ministra Hašima Thacija, je takrat za kosovski časnik Zeri povedal, da bi članstvo v Unescu Kosovu prineslo "velike politične in kulturne koristi".

Selimi je še dejal, da Kosovo že vse od začetka leta lobira pri najrazličnejših delegacijah.