Ali je Hosni Mubarak že politični mrtvec, kot meni večina poznavalcev arabskega sveta in Egipta? Foto: Reuters
Ali je Hosni Mubarak že politični mrtvec, kot meni večina poznavalcev arabskega sveta in Egipta? Foto: Reuters
Plakat: "Mubarak morilec"
Po petkovi molitvi velika večina protestnikov na ulicah Egipta vztraja pri jasni zahtevi: "Mubarak, odstopi!" Foto: EPA
Trg Tahrir
Več desettisoč protestnikov je petkovo dolžnost opravilo kar na trgu Tahrir. Foto: EPA
Nočni pogled na trg Tahrir
Kljub policijski uri, je v središču Kaira ostalo več stotisoč protestnikov, ki že enajsti dan zahtevo odstop predsednika Mubaraka. Foto: EPA
Vojska je spet postavila kordon med nasprotnimi demonstranti, ob tem pa je več visokih častnikov tujim novinarjem zagotovilo, da ne bodo posredovali proti protestnikom. Foto: EPA
»Dan odhoda« ni prinesel odstopa Mubaraka

Mubaraku je namreč opozicija do petka dala rok, da sestopi z oblasti. Protestniki naj bi med drugim načrtovali pohod do predsedniške palače v Kairu, ki je 10 km oddaljena od trga Tahrir. Po petkovi molitvi se je na osrednji kairski trg zgrnilo več sto tisoč protestnikov, medtem ko se je ne bližnjem mostu 6. oktobra zbralo okoli tisoč provladnih podpornikov, ki so pozvali Mubarakove podpornike k "dnevu zvestobe".

Za trenutek že slavili zmago
S Trga osvoboditve je odmevalo "Odšel bo, odšel bo, odšel bo", v središču mesta pa je bilo ob začetku policijske ure več kot pol miliijona protestnikov, po nekaterih podatkih celo milijon. Za trenutke je množica eksplodirala od navdušenja, saj se je razširila govorica, da je Mubarak odstopil. Organizatorji so hitro začeli sporočati, da gre samo za govorico, nato je množica odgovoril s pesmijo "Naslednjič bo res".

Mubarak ne razmišlja o odstopu
Novoimenovani egiptovski premier Ahmed Šafik je za televizijo Al Arabija zatrdil, da predsednik Mubarak ne razmišlja o odstopu. "Predsednika potrebujemo zaradi zakonodajalnih vzrokov," je obrazložil Šafik.

Namesto z opozicijo z intelektualci
Skupina egiptovskih intelektualcev, ki se je poimenovala "svet modrecev", je sporočila, da je začela dialog z egiptovskim podpredsednikom Omarjem Sulejmanom o mogočih izhodih iz politične slepe ulice, v katero je zašel Egipt. Dialoga med oblastmi in opozicijo v Egiptu pa zaenkrat še vedno ni.

"Dan odhoda" vrhunec 11-dnevnih "dni jeze"
Opozicija, ki se je v torek v Kairu dogovorila za enoten nastop, je "dan odhoda" napovedala že pred dnevi. Egiptovske oblasti s samim Mubarakom na čelu so jo nato skušale pomiriti, kar pa jim ni uspelo. Glavne opozicijske zahteve, takojšnji sestop Mubaraka z oblasti, namreč niso izpolnile.

Poleg tega so se v sredo razmere še dodatno zapletle, ko so se na množice mirnih protestnikov na osrednjem kairskem trgu Tahrir zgrnili privrženci Mubaraka in plačanci ter jih začeli napadati. Vojska, ki je pred dnevi obljubila, da proti protestnikom ne bo posredovala, se je na nasilje, ki se je nadaljevalo tudi v četrtek, odzvala le medlo. Od srede je v nasilju umrlo devet ljudi, med njimi neki tujec, okoli tisoč je bilo ranjenih.
Težave novinarjev
Tuji novinarji iz Egipta ob tem poročajo, da jim je komunikacija izredno otežena, Mubarakovi privrženci pa da jih izbirajo za tarče. V četrtek se je tako število napadov nanje povečalo, številni pa se sprašujejo, ali jih vlada ne sabotira zato, da bi prikrila lastna dejanja. Novinarji so ob tem še povedali, da je zanje prenevarno, da bi bili na osrednjem kairskem trgu Tahrir ali da bi prenašali dogajanje v živo, poroča CNN.
RTV-jeva dopisnica Karmen Švegl je za MMC povedala, da vse do četrtka dostopa do medmrežja sploh ni imela in da tudi zdaj nikdar ne ve, kdaj bo povezava spet ukinjena.

"Glede na to, kaj počnejo z novinarji, bodo verjetno znova skušali oteževati komunikacijo," je napovedala ob tem, ko se za danes obetajo ponovne zaostritve.

Pet tisoč ranjenih, več kot 300 mrtvih
Egiptovski minister za zdravje je zatrdil, da je bilo doslej v protestih, ki so se začeli 25. januarja, ranjenih že več kot pet tisoč ljudi. Okoli 85 jih je zaradi resnosti poškodb še vedno v bolnišnicah, je povedal minister Ahmed Farid. Okoli 300 ljudi je bilo ubitih. Od srede dalje je v nasilju med protestniki in Mubarakovimi podpornik umrlo 13 ljudii, okoli 900 je bilo ranjenih.

"Dan jeze" po novem tudi v Damasku
Vstaja v Tuniziji in nato v Egiptu je navdihnila tudi nezadovoljno prebivalstvo v drugih državah na območju.
Sirska opozicija je tako prek spletnih socialnih omrežij Twitter in Facebook pozvala, naj se prebivalstvo danes udeležili "dneva jeze", ki ga bodo organizirali v Damasku.

Bela hiša z načrtom za prenos oblasti?
Medtem pa New York Times v petkovi izdaji poroča, da naj bi se ameriška administracija z egiptovsko vlado pogovarja o načrtu, da bi egiptovski predsednik Hosni Mubarak takoj odstopil in oblast predal prehodni vladi pod vodstvom sedanjega podpredsednika Omarja Sulejmana.

Prehodna vlada, v katero bi bili povabljeni predstavniki vseh opozicijskih skupin, vključno s prepovedano Muslimansko bratovščino, naj bi začela takoj pripravljati ustavne reforme za izvedbo svobodnih volitev v septembru, še poroča časnik, ki se pri tem sklicuje na neimenovane člane administracije in arabske diplomate.

Kot dodaja, je izid pogovorov odvisen od številnih dejavnikov, poleg tega pa v tem trenutku še ni jasno, ali sta Sulejman in vojska pripravljena zapustiti Mubaraka.

Bratovščina za pogajanja, a šele po odstopu
Vrhovni vodja glavne opozicijske sile v Egiptu, Muslimanske bratovščine, Mohamed Badije je izjavil, da je pripravljen začeti dialog z egiptovskim podpredsednikom Omarjem Sulejmanom, a šele po sestopu predsednika Hosnija Mubaraka z oblasti.

El Baradej za takojšnje, a častno slovo Mubaraka
Zvečer se je oglasil še Nobelov nagrajenec Mohamed El Baradej. "Ne, ne bom kandidiral na predsedniških volitvah. Seveda si želim odigrati vlogo posrednika sprememb, toda kdo bo kandidiral to v tem trenutku ni pomembno," je nekdanji direktor IAEA-ja zatrdil, da ne razmišlja o potegovanju za Mubarakovega naslednika. Dolgoletni vodja jedrske agencije Združenih narodov je ponovil zahtevo večine protestnikov. "Predsednik Mubarak mora nemudoma prisluhniti ljudstvu in odstopiti," je bil odločen El Baradej, ki pa je pozval k častnemu slovesu od oblasti.






»Dan odhoda« ni prinesel odstopa Mubaraka