Obljubljena dežela. Foto: Reuters
Obljubljena dežela. Foto: Reuters
Edvard Žitnik
Edvard Žitnik za RTV Slovenija poroča o dogajanju v ZDA. Foto: MMC RTV SLO
Barack Obama
Obamova zmaga leta 2008 je bila zgodovinska. Foto: EPA

"To je za "malo slovensko dušo", ki se včasih boji lastne sence, povsem druga dimenzija, ki je je v naši slovenski mentaliteti veliko manj. Amerika je morda v zatonu, a recimo, da so barbari začeli napadati postojanke imperija šele na Daljnem vzhodu. Imperij bo center sveta še zelo dolgo."

Žitnik, ki je onkraj luže pospremil tudi Obamovo še drugo izvolitev v Belo hišo, je komentiral tudi vse kontroverznosti in paradokse njegovega predsednikovanja.
"Ves svet, vključno z menoj, si je od predsednika Obame obetal in pričakoval toliko, da je moralo priti razočaranje. Predsednik, čeprav načelno najmočnejši človek na svetu, dela seveda vse prej kot v praznem prostoru, sicer je v službi ljudstva, vendar hkrati tudi med kladivom in nakovalom neizprosne dnevnopolitične realnosti. To ne pomeni, da ga opravičujem, mislim, da bi lahko in bi moral narediti več, mislim, pa da gre tudi za njegovo karakterno potezo, Obama je pragmatik, človek dialoga, kompromisa, kar se mu vedno znova očita. Saj vemo, pot v pekel je tlakovana z dobrimi nameni!"

Je pa povprečen Američan bistveno manj "politična žival" kot Slovenec, razlaga. "Američani imajo v življenju veliko več drugih hobijev kot politiziranje. Morda je to tudi znamenje odtujenosti politike, pa morda razočaranja nad njo, cinizma in občutka nemoči ... A dejstvo je, da se velika večina Američanov s politiko načelno ukvarja le vsake štiri leta, ko so volitve, seveda pa politiko in politike presojajo in ocenjujejo po njihovem učinku v vsakdanjem življenju. Številni Američani politiko jemljejo veliko manj resno kot v Sloveniji."

Žitnikov New York
"Izogibam se Times Squaru in ostalim turističnim točkam. Ker sem kolesar, moj mali prispevek k reševanju planeta, mesto raziskujem s kolesom, tudi predele, ki so na pogled vse prej kot atraktivni. V vsakem primeru pa obiskovalcem New Yorka toplo priporočam High Line, park na tračnicah nekdanjega mestnega vlaka na zahodu."

Žitnik pa že razmišlja tudi o obdobju po Obami. Kdo bo torej demokratski adut na naslednjih predsedniških volitvah? "Mislim, da bo Hillary Clinton naredila vse, da ji tokrat uspe veliki met, predsedniška kandidatura. V zakulisju že zelo trdo dela za nominacijo, pomaga ji tudi Bill Clinton, ki ji je dolžen marsikaj. Morda se ji lahko vsaj na ta način oddolži za vse svoje seksualne podvige, ki jih je morala pokončno, dostojanstveno in pred kamerami požreti. Priznam, marsikdo, vključno z menoj, si na tihem želimo njene kandidature in celo zmage. Tako kot pri Obami bi "sodelovali" v zgodovini, ko bi bila izvoljena prva ženska predsednica, a kljub temu, ne hvalimo dneva pred večerom, volitve so še zelo daleč, tudi Joe Biden, sedanji podpredsednik, še ni rekel zadnje besede, in prav tako republikanci."

O aktualni aferi Snowden pa takole: "Nekoč sem že dejal, da so si Američani izmislili internet, da vladajo svetu, Snowden samo potrjuje, da je res tako; res je, da v obveščevalnih krogih vsi prisluškujejo vsem, vendar Amerika je tudi tu, tako kot pri večini dobrih in slabih svari, prva, največja in najbolj uspešna."

In še o oprostilni razsodbi Georgea Zimmermana: "Položaj temnopoltih v ZDA je seveda vse prej kot idealen; vendar dejstvo je, da se stvari izboljšujejo, trend je več kot očiten, in kar je zelo pomembno in bistveno, temnopolti v ZDA so pri svojih zahtevah glasni, samozavestni, agresivni in kjer je volja, je pot, o tem ni dvoma. Kljub vsemu zadeve se premikajo v pravo smer!"