Danska državna Cerkev je doslej istospolnim parom ponujala
Danska državna Cerkev je doslej istospolnim parom ponujala "verski blagoslov". Foto: Reuters

"Vsi člani Evangeličanske cerkve na Danskem morajo imeti priložnost, da se poročijo v cerkvi, ne glede na njihovo spolno usmerjenost. Danska vlada je odločila, da se bodo istospolni pari lahko poročali v cerkvah pod enakimi pogoji kot heteroseksualni pari in lahko se bodo klicali zakonski partner," je v izjavi za javnost sporočilo dansko ministrstvo.

"Prvo poroko pričakujemo že prihodnjo pomlad," je dejala Ellen Aagaard Petersen, novinarka uradnega časnika danske Cerkve. Pojasnila je, bo potrebnih še okoli šest mesecev, da bo odločitev ministrstva uveljavljena.

Prva s civilno zvezo za homoseksualce
Danska je bila leta 1989 prva država na svetu, ki je homoseksualcem omogočila sklenitev civilne zveze oz. t. i. registrirano partnerstvo. S tem so se pravice istospolnih partnerjev tako rekoč izenačile s pravicami heteroseksualnih parov, a homoseksualci niso dobili tudi pravice do verske poroke.

Danska Cerkev, ki ima okoli 4,5 milijona članov, je homoseksualnim parom že vse od leta 1997 ponujala "verski blagoslov" njihove zveze, ne pa tudi cerkvene poroke. Z novo odločitvijo vlade v Köbenhavnu bo zdaj mogoče tudi to.

Pastorji bodo imeli možnost odkloniti sklepanje tovrstnih zvez, je pojasnila Aagaard Petersenova. "Pastor bo lahko rekel ne, vendar bo drugi rekel da," je pojasnila.