Kot je zapisal v poročilu ZN-ja, je poroka z otrokom v določenih kulturah tradicija. Foto: EPA
Kot je zapisal v poročilu ZN-ja, je poroka z otrokom v določenih kulturah tradicija. Foto: EPA

Danska ministrica za integracijo Inger Stöjberg je namreč že napovedala, da bo država pare, v katerih je žena mladoletna, ločila, saj to ni v skladu z dansko zakonodajo. Ob tem je opozorila, da so v azilnih centrih po Danskem odkrili tovrstne primere, ki so "popolnoma nesprejemljivi". "Seveda moramo zagotoviti, da dekleta niso prisiljena živeti v zvezi s polnoletno osebo v azilnem centru."
Danska je leta 2015 registrirala 21.000 prošenj za azil, zaradi česar je postala država z najvišjim številom beguncev na prebivalca po Finski, Avstriji, Nemčiji in Švedski.

Imam: Sprejeti moramo drugačno kulturo
Imam El Sadi, ki pridiga v mošeji v Aashusu, pa dansko vlado svari, da mora na otroške neveste "gledati z druge perspektive". "Znašli smo se v izredni humanitarni katastrofi, zato menim, da je treba za takšne družine poskrbeti. Ti poročeni pari, pa čeprav je moški dvakrat starejši, so si ustvarili družino. Sprejeti moramo, da je to drugačna kultura, zato ne moremo uničiti družinskega življenja," je dejal za danski časopis Metrospress, poroča portal rt.com.

Ob tem je navedel prednosti tovrstnih zvez: "Če pogledate razmere v begunskih taboriščih, v njih je pogosto nasilje in negotovost. Če se vaša hči poroči zgodaj in dobi moža, lahko ta varuje družino." Zanimivo, da je ob tem dodal, da svoje hčere ne bi poročil pred dopolnjenim 18. letom starosti.

27 primerov otroških zvez
Danska ministrica Inger Stöjberg je sporočila, da so v azilnih centrih januarja letos zaznali 27 primerov zakonskih vez, v katerih je bila žena mladoletna, ena je bila stara 14 let. O otroški zakonski zvezi sicer poročajo tudi iz Norveške, kjer so v azilnih centrih zaznali 61 tovrstnih zvez, najmlajša žena je bila stara 11 let.

Pred pol leta so Združeni narodi (ZN) v poročilu o otroških porokah med sirskimi begunci v Jordaniji opozorili, da so v takšni zvezi deklice ranljivejše za družinsko nasilje, revščino in tudi zdravstvene težave, piše rt.com. Med razlogi za takšne poroke navaja zaščito deklet, nadaljevanje tradicije, kulturološka prepričanja družine in tudi pobeg deklet, ki živijo v nasilnem okolju.