Jammous ima tesne stike z lokalnim prebivalstvom in je bil mirovnik sredi oboroženih spopadov. Foto: EPA
Jammous ima tesne stike z lokalnim prebivalstvom in je bil mirovnik sredi oboroženih spopadov. Foto: EPA
Ervin Hladnik Milharčič, Marjana Vončina in Suleiman Jammous
V pogovoru sta sodelovala tudi dva novinarja. Foto: EPA
Suleiman Jammous o Kongu
Kriza v Darfurju

O tem smo v MMC-ju govorili s Suleimanom Jammousom, koordinatorjem za humanitarne zadeve pri sudanski osvobodilni vojski (SLA), ki je nastopil na okrogli mizi o razmerah v Darfurju. Poleg njega so se je udeležili tudi Ervin Hladnik Milharčič, Marjana Vončina - oba novinarja, in Idris Fadul, Sudanec, ki živi v Sloveniji in je posrednik pri poslih med EU-jem in Sudanom.

Koliko so si darfurski uporniki enotni v uporu proti oblastem?
Tu je 12 skupin darfurskih upornikov in s pomočjo starejših članov smo uspeli postati sila, zdaj se trudimo postati enotna sila z enotnim stališčem in najmanj enim delegatom v mirovnih pogovorih. Zato sem zelo optimističen, da se bo v kratkem nekaj premaknilo naprej.

Kakšno grožnjo predstavlja nestabilnost v Darfurfju za celotno regijo? (Čad in Srednjeafriška republika)
Darfurska nestabilnost je že prizadela tudi Čad in Srednjeafriško republiko in bo prizadela tudi južni del Libije. V prihodnosti, če spor ne bo rešen kmalu, bi lahko imela tudi povezave s krizo v Kongu, saj gre za eno regijo, ki predstavlja srce Afrike, ki lahko tudi postane nestabilno.

Na desni si oglejte izjavi Suleimana Jammousa o dogajanju v Darfurju in Kongu.
Lahko komentirate tudi razmerje med severnim in južnim delom Sudana?
Na sporazum med južnim in severnim delom Sudana je toliko pritožb, da je sama implementacija mirovnega dogovora, ki je sicer do danes preživel, v prihodnosti zelo negotova. Sudanska vlada je namreč že večkrat dala določene obljube, ki pa jih ni izpolnila. Zato so težave pri udejanjanju sporazuma pri razpolaganju s premoženjem, vsaj pri razdeljevanju denarja za bencin. Težave so tudi na južni strani Modrega Nila. Velik problem je tudi v gorovju Nuba, saj se vse več pripadnikov Nub pritožuje, da jih je sam sporazum marginaliziral. Za prihodnost ne morem reči, da se bo nekaj zagotovo zgodilo, tudi darfurski mirovni sporazum potrebuje podporo tako mednarodne skupnosti, kot tudi ljudi znotraj Sudana.

Ali je Tomo Križnar s filmom Darfur - vojna za vodo zadel bistvo problema v Darfurju?
Film sem videl večkrat. Gre za napore enega človeka. S kamero je dokumentiral svoja doživetja na poti in s tem vsaj prispeval pri poskusih dviganja zavesti Evropejcev, še posebej Slovencev. Sam menim, da gre za pravilen in dober poskus dvigovanja zavesti.

Miha Raičevič
miha.raicevic@rtvslo.si

Suleiman Jammous o Kongu
Kriza v Darfurju