Zaradi slabih izidov je svoj odstop podalo več predsednikov strank. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Zaradi slabih izidov je svoj odstop podalo več predsednikov strank. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
David Cameron
Cameron je napovedal, da bo Velika Britanija država vseh narodov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Nicola Sturgeon
Nicola Sturgeon je Škotsko nacionalno stranko popeljala do absolutno najboljšega izida. Foto: Reuters
Zmagovalci volitev v VB so konservativci

nižje davke, nova delovna mesta in socialna stanovanja.

Cameronova konservativna stranka je osvojila 331 sedežev v 650-članskem parlamentu, kar je dovolj za absolutno večino. Zaradi slabih izidov je svoj odstop podalo več predsednikov strank.

Nov britanski parlament naj bi se na prvi seji predvidoma sestal 18. maja, ko bo tudi volil svojega novega predsednika. 27. maja pa naj bi po načrtih v parlamentu sledil uradni govor kraljice Elizabeta II., ki ga napiše zmagovalna stran.
Konec maja ali v prvem tednu junija bo parlament glasoval o kraljičinem govoru, kar velja za neke vrste glasovanje o zaupnici novi vladi. A ker so Cameronovi konservativci osvojili večino sedežev v spodnjem domu parlamenta, večjih ovir nova vlada verjetno ne bo imela.

"Vlada, ki sem jo vodil, je naredila pomembno delo, saj je položila temelje za boljšo prihodnost. In zdaj jo moramo zgraditi. Resnično verjamem, da je naša država na pragu nečesa posebnega. Velika Britanija lahko postane prostor, v katerem je dobro življenje dosegljivo vsem, ki so pripravljeni delati," je dejal David Cameron pred Downing Streetom 10, potem ko ga je sprejela kraljica Elizabeta II. Tradicija namreč veleva, da se zmagovalec volitev odpravi k monarhu, ki mu tudi uradno podeli mandat za sestavo vlade.

Kot poroča BBC, so laburisti dobili 232 sedežev, Škotska nacionalna stranka pod vodstvom Nicole Sturgeon je osvojila presenetljivih 56 sedežev. Največji poraženci pa so liberalni demokrati, ki so izgubili 49 sedežev in jih bodo obdržali le osem. Severnoirski stranki DUP je uspelo zasesti osem sedežev, valižanski Plaid Cymru pa tri. Evroskeptična stranka Ukip naj bi v novem sklicu parlamenta dobila le en sedež.


Nižanje davkov, nova delovna mesta
Cameron je bil zadovoljen, da bo lahko oblikoval večinsko konservativno vlado, saj bo le tako lahko uresničil predvolilne obljube in politični manifest, namenjen "vsem, ki delajo".

Napovedal je podporo trem milijonom pripravništev in več otroških dodatkov: "Pomagati več kot 30 milijonom ljudem, ki se spopadajo s stroški življenja, tako da jim bomo znižali davke, gradili bomo domove, ki jih bodo ljudje lahko kupili in jih imeli v lasti. Ustvarili bomo še za milijon delovnih mest več, ki bodo dali ljudem priložnost za boljšo prihodnost."

Cameron je obljubil, da bo konservativna vlada "vladala kot stranka enega naroda, ene Velike Britanije", ki bo vsem zagotovila priložnost za boljšo prihodnost. Posebno pozornost je namenil Škotski, Walesu in Severni Irski. "Vlade teh narodov bodo še močnejše, s še večjimi pooblastili. Škotska vlada, ki bo imela davke v svojih rokah, bo ena najmočnejših na svetu," je bil jasen.

Miliband napovedal odstop
Na volilne izide se je že zjutraj odzval vodja laburistov Ed Miliband. "To je veliko razočaranje in težka noč za laburistično stranko," je dejal podpornikom in napovedal svoj odstop, čeprav je obdržal poslanski sedež.

Povedal je, da je že poklical Davida Camerona in mu čestital za zmago. Zahvalil se je vsem, ki so ga podpirali in ki so glasovali za laburistično stranko, in priznal, da stranka potrebuje novo vodstvo, ki bo znova zmagalo in poskrbelo za ljudi. Stranko bo zdaj do volitev vodila Harriet Harman. Miliband je tudi obžaloval, da je, predvsem na Škotskem, val nacionalizma povozil laburistično stranko.

Največji poraz liberalnih demokratov
Največji poraz so zagotovo doživeli liberalni demokrati pod vodstvom Nicka Clegga, ki so glede na vzporedne volitve izgubili kar 49 sedežev. Clegg je v prvem odzivu dejal, da je bila volilna noč "kruta in kaznujoča za njegovo stranko", pozneje pa je nagovoril javnost in se poslovil kot predsednik stranke. Dejal je, da zanj po tako slabem izidu stranke ni druge možnosti, kot da se poslovi, obljubil pa je, da se bo stranka reformirala in prenovila ter da bo znova zmagala.

Farage ostal brez poslanskega sedeža in odstopil
Britanska evroskeptična stranka UKIP naj bi dobila en sedež v parlamentu, veliko presenečenje pa je, da je brez poslanskega sedeža ostal predsednik stranke Nigel Farage. Tudi on je pred volitvami napovedal, da bo, če se ne uvrsti v parlament, odstopil, in je to takoj tudi storil.

Velika zmagovalka tokratnih volitev je Škotska nacionalna stranka, ki je glede na vzporedne volitve dobila 56 sedežev, v prejšnjem mandatu pa so jih imeli šest.

Zmagovalci volitev v VB so konservativci