Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 10 glasov Ocenite to novico!
David Davis
Britanski minister za brexit David Davis poziva poslance, naj podprejo t. i. razveljavitveni zakon (angl. repeal bill), s katerim bo Velika Britanija ob brexitu nadomestila približno 19.000 evropskih zakonov in predpisov s svojo zakonodajo. Foto: Reuters
Britanski parlament
Britanske poslance v ponedeljek čaka dolga razprava, ki se bo predvidoma zavlekla v noč. Foto: Reuters
VIDEO
Britanski poslanci odloča...

Dodaj v

Davis svari pred kaosom ob odhodu Britancev iz Evropske unije

Laburisti: Gre za vladno prisvajanje moči
11. september 2017 ob 16:37
London - MMC RTV SLO, STA

Britanski minister za brexit David Davis je pred parlamentarnim glasovanjem o zakonu, s katerim bodo pristojnosti EU-ja prenesli na britansko zakonodajo, poslance opozoril, da bi se izstop Velike Britanije iz povezave lahko sprevrgel v kaos, če zakona ne bodo podprli.

Poslanci bodo o predlogu zakona glasovali pozno zvečer. Davis je poslancem dejal, da ljudje ob lanskem referendumu niso glasovali za zmedo. "Glasovanje proti temu predlogu je glasovanje za kaotičen izstop iz Evropske unije," je opozoril Davis. "Podjetja in posamezniki potrebujejo zagotovilo, da po izstopu ne bo nepričakovanih sprememb naše zakonodaje in natančno to ta predlog zagotavlja. Brez njega bi se približali robu negotovosti, ki ni v nikogaršnjem interesu," je dodal Davis.

Opozicijski laburisti predlogu nasprotujejo, saj gre po njihovem mnenju za "prisvajanje moči". Po njihovem mnenju naj bi zakon vladi dal pristojnosti, ki so jih imeli srednjeveški monarhi.

Kljub temu naj bi predlog po pričakovanjih podporo dobil, vendar gre za enega najtežjih preizkusov za premierko Thereso May po junijskih parlamentarnih volitvah, na katerih je ostala brez parlamentarne večine in jasnega mandata za svojo strategijo izstopa iz EU-ja.

Johnson: Moramo splaviti ladjo
Padec na prvi od mnogih ovir v zakonodajnem postopku bi predstavljal veliko težavo za Mayevo, ki je po neuspehu na volitvah odvisna od podpore majhne severnoirske unionistične stranke (DUP), ves čas pa se spoprijema tudi z vprašanji o svoji prihodnosti na čelu vlade. "(Mayeva) mora vztrajati, mora opraviti delo. Moramo splaviti to veliko ladjo," je za BBC dejal zunanji minister in glasen zagovornik brexita Boris Johnson, ki je bil nekoč tekmec Mayeve za vodenje konservativcev. Konservativci (318) imajo skupaj s severnoirskimi unionisti (10) 328 glasov v 650-članski poslanski zbornici.

Pogajanja med Brusljem in Londonom glede brexita so se začela junija, a za zdaj še niso prinesla večjih prebojev. Kljub temu se pričakuje, da naj bi se končala do novembra 2018, Velika Britanija pa naj bi nato EU zapustila marca 2019.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
pripet
# 11.09.2017 ob 17:19
Naj že enkrat grejo in nehajo živeti od ropanja in na tuj račun. Dol z UK imperijem!
GUESS
# 11.09.2017 ob 18:22
Angleži (ne Veliki Britanci) so egoisti in kolonialni prevaranti.
E24
# 11.09.2017 ob 17:21
@direndaj
In ko bomo "osamosvojeni", kdo nam bo vladal? Karl Erjavec? Pahor? Serpentišek?

Hvala bogu za Bruselj in vsaj nekaj pameti, ki je z njim prišla k nam.
peglezn
# 11.09.2017 ob 18:12
Čisto v redu, da se ta njihova vzvišenost malo prizemlji... še severni Irci jim ga naj zarinejo ter Škoti.
firtoh
# 11.09.2017 ob 18:41
Drugače so bili pa ta vikend tisoči na ulicah Londona.Protestirali proti brexitu
direndaj
# 11.09.2017 ob 18:07

E24
# 11.09.2017 ob 17:21
@direndaj
In ko bomo "osamosvojeni", kdo nam bo vladal? Karl Erjavec? Pahor? Serpentišek?

Hvala bogu za Bruselj in vsaj nekaj pameti, ki je z njim prišla k nam.


Eh....enako so rekli naši stari leta 45 in šli v yugo in jna.
mi smo šli v eu in nato....isto sranje drugo pakovanje.
O kraljevini SHS ne bom razpredal.
Moji stari so se borili za yugo in jna in bili prepričani da imajo prav. Nikoli komunisti, še več, ata so zaprli, ker je žito skrival. Respekt! Pa naj komunist janez govori kar hoče......
Danes vsi pljuvajo po mojih starih, čeprav nikomur hudega niso storili. Ves njihov greh je v tem, da niso prisegli okupatorju, a niti v partijo niso hoteli.
Jaz sem se boril za Slovenijo in EU, ker sem bil prepričan da je to prav, v prepričanju da gre za pošten deal. Tisti trenutek, ko smo vstopili v NATO sem že sumil da nekaj ne štima........ko smo dobili Bruselj namesto Beograda sem vedel da sem prišel ispod dežja pod kap. Nekoč bodo pljuvali po meni, čeprav nisem nikomur nič hudega storil. Boril sem se za tisto, kar se mi je zdelo tisti trenutek prav. Verjel sem v pravljice o drugi švici. Tako, kot moji stari leta 45.
Nikoli v nobeni stranki, nikoli na volitvah razen 2004, volil sem sds in janeza, ker sem verjel, da bo razfukal komuniste. malo morgen, hujši od komunistov samih!!!!!!!!!
Krambergerja bi moral volit. Nima veze, itak so ga pospravili....
Ajd živi bili pa videli koliko bo trajalo preden se scufamo. bomo pač namesto jna vojašnic obkoljevali nato vojašnice. Če bomo imeli s čim. Za razliko od "diktatorja" Tita, ki je ustanovil in nam dal TO za samobrambo nam NATO ne da nič. Še več, fante, ki naj bi nas branili je poslal na ruske meje, Afganistan, Kosovo, Irak.....
Ja kdo bo pa nas branil? Še za metke nimamo....
Za kaj se bodo borili naši otroci? Ne vem.....vse kaže da za nekoč "našo" vodo....
In kdo hudiča so teli angleži.....pa naj spokajo že enkrat! Hočete brexit...........OK......spokajte že. Ja kdo jim pa brani! Kot ona, držte me, če ne ga bom pretepel, kot norca.........eh........
direndaj
# 11.09.2017 ob 16:41
Naj se že sterajo.............kolonialisti bili in so še vedno. Če ne gredo zlepa se bomo pa osamosvojili :)
Ko se bo Slovenija osamosvajala od Bruslja bo to narejeno v desetih dneh. Bomo blokirali vse vojašnice Nato pakta, pa boste videli....
Eni se niste iz zgodovine nič naučili!
mb128
# 11.09.2017 ob 18:59
Le zakaj bi nas moralo to zanimati?! To so njihovi in ne naši problemi! Vse kar moramo postoriti je samo to, da nas ne bodo v ločitvenem postopku žejne pripeljali čez vodo!
Kaos? No če že bo so si ga izbrali sami!
Hm, le zakaj imam občutek, da se bodo tik pred koncem ločitvenega postopka na njihovo stran postavile Zda?! Ja ja, specialni odnosi, bratje, bratranci pa to!
MikM
# 11.09.2017 ob 17:29
Britancem bo še žal za "belim" evropskim kruhom ...
vranek
# 11.09.2017 ob 21:07
Direndaj, naj ti povem, da nas ne podcenjuj. Slovence mislim. Zadnjic sel pogledat podatke o vlaganju hrvatov pri nas in nas pri njih. Hrvati 870.000.000 vlozili ali kuoili v Sloveniji, mi na hrvaske!pm za 1.670.000.000. obcutek v javnosti ni tsk, dk pa to dejstva, vsak hip preverljiva na straneh gosp.min. In Euroststu!
Majestic12
# 11.09.2017 ob 17:31
Predlagam, da jim ponudimo Ehjavca za mediacijo.
JozekVeseli
# 11.09.2017 ob 22:43
Faraga, bi morali obsoditi za veleizdajo in gospodarsko oskodovanje VB. Ampak, ok, to je pac njihova stvar. Mi Evropejci bi pa morali odvzeti Faragu EU penzijo... Mrhovinar bo dobival do konca zivljenja vec kot deset tisoc evrov na mesec, zato da je 20 let pljuval po EU.
Radoveden
# 11.09.2017 ob 19:56
Kar Faragu se zahvalite za tale velik knedelj ki vam ga je skuhal in gre sedaj težko po grlu. Ni čudno, da se zatika. Če bi imeli danes referendum, ko veste kako so vas našponali, bi se glasovalo drugače. Farage, kje si kljukec?
direndaj
# 11.09.2017 ob 19:25
mb128
# 11.09.2017 ob 18:59
Le zakaj bi nas moralo to zanimati?!


BRAVO!
Zakaj bi se mi morali sekirati o njihovem izstopu?
Pa naj gredo že nkrat!
Kot bi se jaz moral sekirat s tem če gre podnajemnik iz moje hiše....pa oji je on k?
pobrisan
# 12.09.2017 ob 08:30
direndaj

Največja napaka slovenske osamosvojitve je bila izguba trga na prostorih bivše juge.............
---------

Ne piši bedarij. Z vstopom v EU smo dobili dosti večji trg. Sicer pa se je trg bivše juge hitro spet vzpostavil nazaj.
Binder Dandet
# 12.09.2017 ob 08:09
"Podjetja in posamezniki potrebujejo zagotovilo, da po izstopu ne bo nepričakovanih sprememb naše zakonodaje in natančno to ta predlog zagotavlja. Brez njega bi se približali robu negotovosti, ki ni v nikogaršnjem interesu,""

Iz tega bi se mnogo lahko Slovenija naučila. Ključno za gospodarsko blaginjo je stabilnost. Pri nas pa stalna negotovost, kar zmanjšuje investicije v Slovenijo.
Springbok
# 11.09.2017 ob 21:54
Mayeva želi kraljeva pooblastila iz časa Henrika VIII:

z dodatkom k zakonu, ki se glasi: ministri lahko po lastni presoji spremenijo določila tega zakona, kadar ocenijo, da je to potrebno. Zaradi besed "po lastbi presoji" je izključen tudi sodni nadzor.

Ustavnopravno zoprna situacija.

To pomeni, da bi zakon smeli spreminjat brez da o tem seznanijo parlament ali da parlament o tem odloča.

Ugovor opzicije: za brexit se je glasovalo zato, da se vrne prostojnost odločanja iz Bruslja v Westminster (parlament) na pa da te prostojnosti prigrabi Downing stret 10 (vlada).
seba goričan
# 11.09.2017 ob 21:36
tile so kot Bavčar
direndaj
# 11.09.2017 ob 18:36

tupamaross
# 11.09.2017 ob 17:56
Zelo dvomim, da bi se po izstopu Velike Britanije iz Evropske
Unije lahko zgodilo, da bi zaradi zakonov prišlo do kaosa.

Do kaosa lahko kvečjemu pride v Evropski Uniji.


Ah, bejž no bejž.........
Kot prvo bodo zgubili ogromen evropski trg brez carin.
Kot drugo so se pasli na kolonijahin ropanju drugih in tega ni več.
Kot tretje jih hebe tradicija...........kdo je danes lastnik njihovih trdicionalnih firm? Vse propadle....rešili so jih večinoma nemci. Kot Italijani američane rešujejo.
Kot četrto.............nimajo obrtnikov in malih podjetij..........stavili so na mastodonte. Če izstopijo jih kitajci pojedo za malico. Ker kitajci naredijo isto stvar boljše za sendvič na dan. Oboji pa bodo imeli carine za izvoz v EU. S tem da se je UK zataknila v preteklosti konolialnih časov, kitajci pa teh problemov nimajo.
Naj izvolijo............hitro bodo v qurcu! Na kolenih bodo prosili, če lahko pridejo nazaj.
Največja napaka slovenske osamosvojitve je bila izguba trga na prostorih bivše juge.............kriva je politika. Še sto let bi jim lahko prodajali svoje izdelke............tako pa oni kupujejo mercator, fructal.......pa kekce na sončni strani alp. Toda to je že druga zgodba.
GORILA
# 12.09.2017 ob 14:04
@porota
Tudi Eu bo morala plačevati carine za Veliko Britanski trg. Svet je na srečo večji je še USA trg, Kitajski trg, Ruski trg, ki je zaprt za EU, Kanadski, Avstralski,Comenwelt, ....proktecionizem EU, da bo vsak moral plačevati, da bo imel dostop do EU trga, se EU lahko maščuje.....

...ker EU pa z ZDA, Kitajsko, Kanado, Avstralijo, Comenweltom,... nima trgovinske izmenjave?
Jarik
# 18.09.2017 ob 14:53
vranek
# 11.09.2017 ob 21:07
Kakšne veze ima to da smo več kupili oz vložili v podjetja oz nepremičnine kot hrvati? Kake veze to ima s politiko Bruslja in politiko Velike Britanije do nas ostalih evropejcev. Eni in drugi so nadomestilo za Beograd, kot je pravilno opisal uporabnik direndaj, # 11.09.2017 ob 18:07. Eni in drugi nas sedaj na neki način izkoriščajo, kot nas je (če nas je) Beograd. Le da za to izkoriščanje ne dobimo sredstev za vojsko, kot smo jo imeli za časa Juge. Imeli smo TO, imeli v lasti podjetja, ki jih sedaj večinoma več nimamo.
Onda872
# 15.09.2017 ob 02:26
Kaj še kar niso šli?

Le vkup, le vkup uboga gmajna.
Bolek
# 13.09.2017 ob 18:33
porota
# 12.09.2017 ob 07:39
Tudi Eu bo morala plačevati carine za Veliko Britanski trg. Svet je na srečo večji je še USA trg, Kitajski trg, Ruski trg, ki je zaprt za EU, Kanadski, Avstralski,Comenwelt, ....proktecionizem EU, da bo vsak moral plačevati, da bo imel dostop do EU trga, se EU lahko maščuje.....
+++++
Ne razumem dobro, kaj si s tem postom mislil povedati. Je po tvoje Brexit prednost za GB ali za EU?
GB je res kar velik trg za EU, saj je kolikor jaz vem, je skoraj vsa njihova industrija propadla in zato veliko uvažajo. Kaj pa oni izvažajo v EU in koliko pa res ne vem (nisem iskal). Kdo bo z Bexitom pridobil in kdo izgubil, je pa težko oceniti.

Je pa London eden največjih finančni centrov na svetu, a kako lahko Brexit vpliva na finance EU-ja, pa naj razloži kakšen strokovnjak za finance.
Springbok
# 12.09.2017 ob 01:54
Mayeva oz. Brexit law je v prvem branju dobil 326 glasov. Proti 290.
326 je točno 316 torijcev in 10 UDP.
En glas več kot polovica 650 poslancev.
Springbok
# 11.09.2017 ob 17:39
Računica T. May je enostavna:

650 : 2 +1
smallbudget
# 12.09.2017 ob 08:56
Ne piši bedarij. Z vstopom v EU smo dobili dosti večji trg. Sicer pa se je trg bivše juge hitro spet vzpostavil nazaj.

Ahahahahahahaha. Ziher si milenijc.
Skippy
# 11.09.2017 ob 20:36
Začetni komentarji na nivoju 5 letnikov ...
porota
# 12.09.2017 ob 07:39
Tudi Eu bo morala plačevati carine za Veliko Britanski trg. Svet je na srečo večji je še USA trg, Kitajski trg, Ruski trg, ki je zaprt za EU, Kanadski, Avstralski,Comenwelt, ....proktecionizem EU, da bo vsak moral plačevati, da bo imel dostop do EU trga, se EU lahko maščuje.....
tupamaross
# 11.09.2017 ob 17:56
Zelo dvomim, da bi se po izstopu Velike Britanije iz Evropske
Unije lahko zgodilo, da bi zaradi zakonov prišlo do kaosa.

Do kaosa lahko kvečjemu pride v Evropski Uniji.
Kazalo