Svojci žrtev čakajo na informacije vlade. Foto: EPA
Svojci žrtev čakajo na informacije vlade. Foto: EPA
Južna Koreja
Kdaj bodo začeli dvigovati trajekt, še ni znano. Foto: EPA

Do zdaj so potrdili 64 smrtnih žrtev, a še vedno pogrešajo 238 ljudi, za katere pa se domneva, da so umrli, potem ko je trajekt s 476 ljudmi na krovu, med katerimi je bila večina srednješolcev na šolskem izletu, prejšnjo sredo potonil na poti do južnokorejskega letoviškega otoka Džedžu. Rešiti se je uspelo 174 ljudem.

Po nesreči so aretirali 69-letnega kapitana Li Jun Seoka in dva člana posadke, ki so se jim v priporu pridružili še štirje kolegi. Po pripovedovanju prič so kapitan in posadka potapljajočo se ladjo zapustili pred potniki, ki so jim pred tem ukazali, naj ostanejo v svojih kabinah.

Parkova, ki je prizorišče nesreče obiskala v četrtek, je dejala, da njihova dejanja mejijo na umor. Po njenih besedah bodo morali krivci za nesrečo prevzeti "kazensko in civilno" odgovornost za svoja dejanja.

O neodločenosti posadke pričajo objavljeni posnetki pogovorov pred nesrečo, na katerih je slišati, kako člani posadke sprašujejo, ali so reševalni čolni pripravljeni za evakuacijo.

Za krmilom tretji častnik
Kapitan je povedal, da je z ukazom za evakuacijo odlašal, ker se je bal, da bi ljudi odneslo stran in bi se znašli v težavah. Med nesrečo je bil za krmilom tretji častnik, ki po trditvah tožilcev ni še nikoli krmaril ladje v tem delu morja.

Konec tedna so se srečali policija in jezni svojci žrtev, ki od vlade zahtevajo pojasnila o vzrokih nesreče in načrtih za dvig potopljenega trajekta iz morja.

Preiskovalci še vedno niso ugotovili vzroka nesreče. Po enem od scenarijev naj bi trajekt Sevol v nekem trenutku močno zavil, kar je povzročilo, da se je tovor premaknil, plovilo pa se je nagnilo in potopilo. Ena od možnosti je tudi, da je trajekt zadel ob skalo.

V promocijskem videoposnetku izpred štirih let je kapitan Li povedal, da je pot do Džedžuja varna in prijetna, dokler potniki sledijo navodilom posadke.