Služenje vojaškega roka vlada izkorišča za prisilno delo. Foto: Reuters
Služenje vojaškega roka vlada izkorišča za prisilno delo. Foto: Reuters
Isaias Afwerki
Afwerki vlada s trdo roko. Foto: Reuters

Suženjstvu podobne prakse so stalnica in mučenje je tako razširjeno, da vse kaže na vladno politiko, ki to spodbuja, ugotavlja komisija ZN-a na 484 strani dolgem poročilu o človekovih pravicah v državi na Afriškem rogu.

Za zasužnjevanje prebivalcev vlada izkorišča sistem služenja vojaškega roka, pri čemer pa gre glede na ocene komisije velikokrat za "samovoljna pridržanja, mučenja, spolne zlorabe, prisilno delo".

Služenje vojaškega roka naj bi trajalo 18 mesecev, toda predstavniki komisije so se pogovarjali z nekom, ki mu je uspelo pobegniti po 17 letih. Tiste, ki se skušajo izogniti vojaški obveznosti, čakajo stroge kazni, tudi usmrtitve.

Čeprav imajo oblasti široko razširjeno mrežo ovaduhov za nadzor nad prebivalstvom in so tisti, ki želijo pobegniti v tujino, ožigosani za izdajalce, pa je do zdaj pobegnilo že veliko Eritrejcev.

Poziv mednarodni skupnosti
Vsak mesec naj bi iz države pobegnilo pet tisoč ljudi in Eritrejci so drugi po številu beguncev, ki želijo prečkati Sredozemsko morje, za prebivalci Sirije.

Preiskovalci so mednarodno skupnost zaprosili, da sprejme eritrejske begunce, jim ponudi zaščito in je ne pošilja nazaj "v nevarnost".

Da bi ljudem preprečili odhod iz države, imajo obmejni varnostni organi na mejah ukaza za streljanje na vsakogar, ki želi nezakonito prečkati mejo. Čeprav eritrejska vlada zatrjuje, da je končala tako politiko, pa naj bi bili ljudje na mejah ustreljeni tudi v letu 2014.

Komisija je med svojo preiskavo zaprosila Eritrejo za dostop in informacije, vendar ni bilo iz Asmare nobenega odgovora. Prav tako ni bilo nobenega odziva na objavljeno poročilo.

Eritreja velja za eno najbolj avtoritarnih in zaprtih držav ne samo v Afriki, ampak na svetu. Na čelu represivnega režima je že 22 let Isaias Afwerki, ki ne dovoljuje nobene kritike, zaradi česar opozicija ne obstaja, mnogi novinarji pa so za zapahi.