Na sredini Ariel Castro in njegova brata, desno Oni Castro in levo Pedro J. Castro. Vsem trem je policija odvzela prostost in jih privedla na zaslišanje. Foto: EPA
Na sredini Ariel Castro in njegova brata, desno Oni Castro in levo Pedro J. Castro. Vsem trem je policija odvzela prostost in jih privedla na zaslišanje. Foto: EPA
Cleveland
Družina Gine DeJesus je dekletu za dobrodošlico domov na ograjo pred hišo izobesila balone in napis: 'Dobrodošla doma'. Foto: EPA
Cleveland
Okna in vrata hiše so bila z notranje strani prelepljena s plastiko. Foto: EPA
Brat Gine DeJesus Ricardo (na fotografiji), je dejal, da je bila družina ob novici, da je Gina živa, pretresena, a hkrati vesela. Foto: EPA
Cleveland
Hiša, v kateri so skoraj deset let živela dekleta. Foto: EPA
Zaslišanje osumljencev v Clevelandu

"Vesel sem bil, da sem jo lahko videl. To je bilo devet dolgih let. Vesel sem bil, da sem se lahko usedel poleg nje, jo objel in ji rekel, ‘končno si doma’," je opisal svoja čustva Ricardo DeJesus, ki je sestro po skoraj desetih letih prvič videl v bolnišnici.

"Bolj suha je, kot se je spominjam," je še dejal za CNN brat danes 23 let stare Gine.
Ta je v ujetništvu skupaj z Amando Berry (27) in Michele Knight (32) živela nedaleč stran od svojega doma, v hiši Ariela Castra, ki je dekleta s svojima bratoma zlorabljal, mučil in posiljeval.

Michele Knight je bila pogrešana od leta 2002, ko je bila stara 19 let, Amanda Berry je izginila leta 2003 stara 16 let, Georgina 'Gine' DeJesus pa leta 2004, stara 14 let.

Policija išče četrto žrtev
Po osvoboditvi treh deklet v Clevelandu v ameriški zvezni državi Ohio ima zdaj policija nekaj upanja tudi za pogrešano Ashley Summers.
Ta je izginila na istem območju kot preostala tri dekleta, in sicer leta 2007, ko je bila stara 14 let. V posebni televizijski oddaji Oprah Winfrey Show, ki je bila posvečena izginotju Ashley Summers, Amande Berry in Gine DeJesus, je Ashleyjina babica trdila, da je še istega leta, ko je vnukinja izginila, njo videla v nekem avtomobilu, a je imela postrižene in svetlo pobarvane lase.

Policija je sicer sumila, da bi lahko bilo izginotje deklet povezano. Prav tako so menili, da so dekleta verjetno prisiljena v prostitucijo.

Novo upanje
A družina se ob snidenju z Gino ni pogovarjala o strahotah, ki jih je dekle preživljalo in preživelo skupaj s tremi sojetnicami, temveč so jo z besedami bodrili in ji poskusili vliti novega upanja.

"Ta dekleta, te ženske so tako močne … Kar smo me preživele v teh desetih letih na svobodi, ni nič v primerjavi s tem, kar so preživele one,” je za CNN dejala njena teta Sandra Ruiz.
V ujetništvu rodile najmanj pet otrok
Na drugem koncu Ohia pa je 27-letna Amanda Berry, ki je bila prva izmed deklet, ki se je rešila ujetništva, svoji babici zatrjevala, da je dobro in da je šestletna deklica Jocelyn, ki je bila v ponedeljek rešena skupaj z njo, njena.

Kot piše Daily Mail, naj bi dekleta v ujetništvu rodila najmanj pet otrok, kje so, za zdaj še ni znano. Ker so moški dekleta pretepali, naj bi imela ena izmed njih tri splave.
"Rada te imam ljubica … Ves ta čas sem mislila nate. Nikoli te nisem pozabila," ji je dejala po telefonu njena babica Fern Gentry.

O snidenju Michelle Knight, ki je bila najstarejša med dekleti, z njeno družino ni znanega dosti, le to, da se je njena mati preselila na Florido.

Trem bratom odvzeli prostost
Sicer pa na dan prihajajo grozljive zgodbe o dogodkih za zidovi lične, tipično predmestne ameriške hišice, v kateri je živel 52-letni voznik šolskega avtobusa, ki je dekleta ugrabil, Ariel Castro.

Poleg njega sta bila aretirana še njegova brata, 54-letni Pedro Castro in 50-letni Onil Castro. Vsi trije bodo zaslišani v sredo, poroča CNN.

Pretreseni sosedje
Sosedje, ki so nad dogodkom pretreseni in se sprašujejo, kako se je lahko kaj takšnega dogajalo pred njihovimi očmi, so zdaj spregovorili o nekaterih dogodkih v preteklosti, ki so nakazovali, da se v sosednji hiši dogaja nekaj čudnega.

Neki sosed je tako dejal, da je skozi okno videl tri naga dekleta, ki so po vseh štirih hodila po hiši, okoli vratu pa so imele pripete pasje verige in povodce, na katerih so jih vodili trije moški. Ko je sosed o dogodku obvestil policijo, ta ni reagirala.

Policija je bila o zlorabah obveščena
A to ni bil edini primer, da so sosedje o dogodkih na ulici Seymond Avenue obvestili policijo. Ko je neki sosed novembra 2011 slišal butanje po vratih hiše, ki je imela s plastiko obdana okna, se je policija na klic vendarle odzvala, a ni opravila hišne preiskave. Ker se nihče ni oglasil, ko so pozvonili na vrata, so kraj zločina zapustili.

Še bolj nenavadno pa je pričanje sosede Nine Samoylicz, ki živi tri hiše stran od Castrove in ki je pred dvema letoma na vrtu soseda videla gole ženske. "Sprva se mi je to zdelo smešno in smo na ta račun zbijali šale. Nato pa se nam je vseeno zdelo malo čudno in smo poklicali policijo. Ti so menili, da se le hecamo. Niso nam verjeli."

Spomnimo. V ponedeljek je se je iz hiše Ariela Castra uspelo rešiti Amandi Berry, ki ji je s pomočjo soseda Charlesa Ramseyja uspelo poklicati policijo. "Pomagajte mi, sem Amanda Berry. Bila sem ugrabljena in pogrešana več kot deset let. Zdaj sem svobodna," je povedala Berryjeva v klicu policiji, na podlagi katerega so policisti osvobodili še drugi dve dekleti in prijeli ugrabitelje.

Zaslišanje osumljencev v Clevelandu