Škotska premierka Nicola Sturgeon se bo začela pogovarjati s predstavniki Bruslja o obstanku Škotske v EU-ju. Foto: Reuters
Škotska premierka Nicola Sturgeon se bo začela pogovarjati s predstavniki Bruslja o obstanku Škotske v EU-ju. Foto: Reuters
Jeremy Corbyn
Jeremy Corbyn je z lansko kandidaturo za predsednika Laburistične stranke in napovedjo obrata v levo povzročil močno povečanje članstva stranke. Tako obstaja tudi razkol med strankarskimi poslanci in člani stranke. Foto: EPA
Hilary Benn
Hilary Benn je Corbynu dejal, da mu ne zaupa, prav tako pa naj bi pozival druge ministre v senci, naj odstopijo, če Corbyn ne bo privolil v glasovanje o njegovi zaupnici med laburističnimi poslanci. Foto: EPA
David Cameron in Boris Johnson
Boris Johnson (na desni) je trenutno najmočnejši kandidat za prevzem vodenja konservativne vlade po odstopu Davida Camerona (levo). Foto: Reuters
Po brexitu politična kriza v Veliki Britaniji

Kot je dejala Nicola Sturgeon, bo poslance in poslanke škotskega parlamenta pozvala, naj ne podajo svoje "zakonodajne privolitve". Zdi se ji namreč logično, da mora škotski parlament podati svojo privolitev v izstop Velike Britanije iz EU-ja.

Na Škotskem je v nasprotju s celotno Veliko Britanijo, kjer je 52 odstotkov volivcev in volivk glasovalo za izstop, obstanek v Uniji podprlo 62 odstotkov ljudi, ki so se udeležili referenduma. Premierka Sturgeon pa je še dejala, da bi poslanci na Škotskem morali imeti možnost glasovati proti nečemu, kar je slabo za Škotsko. Na drugi strani je minister za Škotsko v britanski vladi David Mundell dejal, da "osebno" ne verjame, da bi lahko Škotska onemogočila izstop iz Unije, poroča BBC.

Nicola Sturgeon je v nedeljo sicer dejala, da se bo s svojimi kolegi prihodnji teden začela pogovarjati s predstavniki Bruslja glede obstanka Škotske v EU-ju. Potem ko so bili znani izidi četrtkovega referenduma, je škotska premierka dejala, da obstaja možnost novega škotskega referenduma o neodvisnosti. Septembra 2014 so škotski volivci in volivke sicer izglasovali enotnost z Veliko Britanijo.

Medtem se v Veliki Britaniji, potem ko so volivci in volivke v četrtek na referendumu z 52 odstotki izglasovali izstop iz EU-ja, nadaljuje podpisovanje peticije za nov referendum o članstvu v Uniji na spletni strani britanskega parlamenta. Do zdaj jo je podpisalo že že 3,1 milijona ljudi. Ker ima več kot 100.000 podpisov, bo moral parlament o njej razpravljati. Britanski premier David Cameron je v preteklosti večkrat dejal, da drugega referenduma ne bo.


Laburistični poslanci se želijo znebiti predsednika stranke
V Laburistični stranki so po referendumu sledile zahteve nekaterih njenih poslank, naj se glasuje o zaupnici predsedniku stranke Jeremyju Corbynu, ki je jeseni 2015 osvojil položaj predsednika in je stranko usmeril precej bolj v levo. Nekateri laburistični poslanci in poslanke z idejo, da stranko vodi Corbyn, namreč niso zadovoljni že od njegovega prevzema vodenja stranke s prepričljivo podporo članstva, po izidu referenduma pa mu očitajo tudi neuspešno kampanjo za obstanek v Uniji, ki ga je Corbyn zagovarjal.

Med laburisti nastaja prerivanje, ki je privedlo do Corbynove odstavitve Hilaryja Benna, zunanjega ministra v laburistični vladi v senci. Benn je namreč Corbynu sporočil, da je izgubil zaupanje v njegovo vodenje stranke in sposobnost, da vodi laburiste k zmagi na naslednjih parlamentarnih volitvah.

Udar proti Corbynu?
Benn naj bi tudi nagovarjal druge ministre v senci, naj odstopijo, če Corbyn ne bo privolil v glasovanje o zaupnici, poroča BBC. Poziv h glasovanju sicer ni zavezujoč, na njem pa bi glasovali samo poslanci in poslanke.

Kot poroča Guardian, naj bi večina laburističnih ministrov v senci podpirala Corbynov odstop zaradi tega, ker milijoni laburističnih volivcev na četrtkovem referendumu niso volili v skladu s pozivi vodstva stranke. A Corbyn je na tovrstne očitke odgovoril, da sta dve tretjini laburističnih volivcev glasovali za obstanek v Uniji kot posledica poziva vodstva stranke, poroča BBC.

Corbynu v bran je stopil tudi njegov predhodnik Ed Milliband, ki je dejal, da ni Corbyn odgovoren za neuspeh tabora, ki je zagovarjal obstanek v Uniji. Spletno peticijo s pozivom Corbynu, naj vendarle ostane predsednik stranke, je medtem podpisalo že več kot 160.000 ljudi, Corbyna pa podpirajo tudi sindikati, tradicionalni zavezniki laburistov, poroča BBC.

Razkol tudi zaradi Sirije
Razkol med Bennom in Corbynom sicer ne izhaja zgolj iz posledic referenduma. Nasprotna stališča sta zavzemala že med decembrsko razpravo o britanskem sodelovanju v bombardiranju v Siriji, čemur je Corbyn nasprotoval, Benn pa je podpiral. Govorice, da bo Benn odstavljen iz vlade v senci, so sicer po britanskem krožile že nekaj tednov. Corbyn je bil sicer bližnji sodelavec očeta Hilaryja Bena, Tonyja Benna, ki je bil Corbynov mentor.

Nova prerivanja v opozicijski stranki se pojavljajo zaradi možnosti predčasnih volitev po napovedi britanskega premierja Davida Camerona, da bo odstopil do oktobra. Kot je za Guardian dejal vir v Laburistični stranki, so nekateri poslanci in člani stranke zaskrbljeni glede možnosti neuspeha stranke na volitvah, še posebej na predčasnih, zato želijo čim prej zamenjati predsednika. Corbynu so nekateri v stranki sicer očitali, da nima sposobnosti za doseganje zmag, že v času kampanje pred strankarskimi predsedniškimi volitvami lani.

Kdo bo vodil konservativno vlado?
Medtem pa je Cameronova napoved odstopa sprožila razpravo o vodenju tudi med vladajočimi konservativci. Kot mogoča naslednika Camerona se omenjata predvsem nekdanji londonski župan Boris Johnson, eden glavnih zagovornikov izstopa iz Unije, in notranja ministrica Theresa May. Konservativni poslanci, ki so podprli obstanek v Uniji, po poročanju Guardiana iščejo kandidata, ki bi lahko "ustavil Borisa", ki je trenutno najmočnejši kandidat za novega premierja.

Po brexitu politična kriza v Veliki Britaniji