V Assamu, ki je skorajda povsem odrezan od Indije, že desetletja zahtevajo zemljiško reformo in razbitje čajnih veleplantaž. Foto: EPA
V Assamu, ki je skorajda povsem odrezan od Indije, že desetletja zahtevajo zemljiško reformo in razbitje čajnih veleplantaž. Foto: EPA
Asam - čajna plantaža
V Asamu, ki leži na skrajnem severozahodu Indije, pridelajo dobro polovico celotnega pridelka indijskega čaja. Foto: EPA

Incident se je zgodil, potem ko je vodstvo plantaže od nekaj delavcev zahtevalo, da zapustijo prostore, v katerih so živeli. Okoli 700 jeznih delavcev je v sredo zvečer zažgalo bungalov, v katerem sta živela lastnik plantaže Mridul Kumar Bhattacharyya in njegova žena, nato pa so z doma izdelanim orožjem policiji preprečili, da bi ju rešila.

Kot je po incidentu v indijski zvezni deželi Asam, severozahodni indijski enklavi, ujeti med Bangladeš, Mjanmar in Kitajsko, sporočila policija, je od trupla lastnika plantaže ostal samo pepel, truplo njegove žene pa so našli v kuhinji. V Asamu se krepi nezadovoljstvo delavcev, z območja pa so v zadnjih letih poročali o nizu napadov na lastnike plantaž, za katerimi običajno stojijo asamski uporniki.

Lastnik ukazal izselitev desetih delavcev
Tokrat naj bi bila vzroka za nasilje delavcev ukaz zdaj že pokojnega Bhattacharyya, da mora deset delavcev izprazniti prostore, kjer so živeli, in aretacija treh uslužbencev zaradi nepojasnjenih razlogov, poroča časopis Indian Express.

Delavci na plantaži so za lokalno televizijo sami priznali zločin. "Vsi smo prišli in napadli bungalov ter ga zažgali. Zaslužila sta si smrt, saj nas je plantažnik dolgo izkoriščal in mučil zaradi drobnarij," je povedala ena izmed delavk. Lokalna policija je že aretirala tri delavce, ki naj bi bili odgovorni za smrtonosni napad.

Pred dvema letoma sežgali lastnikovo tovarno čaja
Bhattacharyya se je že v preteklosti pogosto spopadal z delavskimi nemiri, pred dvema letoma pa so na njegovi drugi plantaži čaja nezadovoljni delavci zažgali predelovalnico, sušilnico in pakirnico čaja. Sporni lastnik naj bi takrat streljal na množico, ki se je zbrala zaradi napada na eno izmed delavk.

V Asamu je več kot 800 plantaž čaja oz. čajnih vrtov, kjer pridelajo več kot polovico vsega čaja v Indiji. V omenjeni zvezni državi, ki je geografsko skoraj povsem odrezana od osrednje Indije, že od leta 1979 poteka gverilska vojna, v kateri avtohtono prebivalstvo zahteva prenehanje kolonizacije in zemljiško reformo. Asam je del severozahoda Indije, ki se socialno, družbeno, kulturno in versko močno razlikuje od večine Indije, zaradi česar se prvotni prebivalci tudi že po pol stoletja z orožjem upirajo zveznim oblastem iz New Delhija.