V spopadih med vladnimi silami in silami pod nadzorom nekdanjega namestnika predsednika Kiirja Rieka Macharja je umrlo več tisoč ljudi. Foto: EPA
V spopadih med vladnimi silami in silami pod nadzorom nekdanjega namestnika predsednika Kiirja Rieka Macharja je umrlo več tisoč ljudi. Foto: EPA

V Adis Abebo sta, kot je dejal vir blizu pogovorom, prispeli tako delegacija predsednika Salve Kiirja kot tista njegovega političnega tekmeca Rieka Macharja. Uradna pogajanja o morebitni prekinitvi ognja naj bi se začela v četrtek.

Tiskovni predstavnik etiopske vlade je dejal, da naj bi se pogovori osredotočili na mehanizme za nadzor prekinitve ognja. O pogovorih sta se strani dogovorili ravno ob posredovanju Etiopije, ki deluje v imenu regionalne organizacije šestih vzhodnoafriških držav IGAD.

Začetek pogovor je pozdravila tudi posebna odposlanka Združenih narodovo v Džubi Hilde Johnson, ki pa je vendarle izpostavila, da jih mora spremljati tudi globlji proces, osredotočen na narodno spravo. "V zadnjih dveh tednih smo videli grozljiva dejanja nasilja (...) in, kot vemo, če nihče ne odgovarja, obstaja veliko tveganje, da se bo nasilje nadaljevalo," je dejala.

V dveh tednih nasilja umrlo več tisoč ljudi
Nasilje v Južnem Sudanu je izbruhnilo 15. decembra, ko je predsednik Kiir svojega nekdanjega namestnika Macharja obtožil poskusa izvedbe udara. Machar je to zanikal in Kiirja obtožil, da poskuša počistiti s svojimi političnimi nasprotniki.

Spopadi so se nato razširili po vsej državi, pri čemer so uporniške enote pod vodstvom Macharja zavzele več območij na severu države, bogatem z nafto. V torek so iz rok vladnih sil prevzele pomembno mesto Bor, prestolnico zvezne države Jonglei. Spopadi naj bi se na območju nadaljevali tudi danes.

Po navedbah Združenih narodov naj bi v spopadih umrlo več tisoč ljudi, skoraj 200.000 civilistov pa je moralo zapustiti domove. Številni so si poiskali zatočišče pri mirovnih silah ZN-a.