Stevan Dojčinović je najprodornejši srbski preiskovalni novinar. Foto: Twitter
Stevan Dojčinović je najprodornejši srbski preiskovalni novinar. Foto: Twitter

Denar pač vedno za seboj pušča sledi in z dobro analizo je mogoče odkriti nenavadne povezave in podjetja.

Stevan Dojčinović
Beograd
Srbski novinarji so dokazali, da imajo lokal v prostorih stranke premierja Dačića v najemu ljudje, blizu mafiji. Foto: cins.org.rs

Zagotovo ni bilo dovolj raziskano, kam je narkokartel naložil denar v Sloveniji. Kolikor mi je znano, je vaša policija preiskala samo nekaj bifejev, denar od narkokralja Šarića je zagotovo še kje v Sloveniji. Mislim, da je mogoče priti na sled poti tega denarja.

Stevan Dojčinović

Stevan Dojčinović je bil gost Vala 202, kjer se je z njim pogovarjal Luka Hvalc. Dojčinović je preiskovalni novinar iz Beograda, specializiran za preiskovanje balkanskih narkokartelov, povezav med organiziranim kriminalom in podjetniki, pranje denarja. Sodeluje pri dveh neodvisnih projektih preiskovalnega novinarstva (OCCRP in CINS), ki jih financirajo mednarodni skladi, predvsem ameriški. Pred dnevi je Dojčinović gostoval v Ljubljani na medijskem festivalu Naprej/Forward.

Pogovor s Stevanom Dojčinovićem lahko poslušate tukaj.

“Večinoma se v našem preiskovalnem novinarskem delu ne ukvarjamo z raziskovanjem poslov z mamili, ampak predvsem sledimo denarju, torej ugotavljamo, kje je končal mafijski denar,” angažirano pripoveduje Dojčinović. “Odkrili smo, da je veliko denarja končalo v naložbah različnih poslovnežev, vpleteni so tudi nekateri politiki. Denar pač vedno za seboj pušča sledi in z dobro analizo je mogoče odkriti nenavadne povezave in podjetja.”

Mafija na sedežu vladajoče stranke
Dojčinović in njegovi kolegi so pred dnevi objavili dokaze, da trenutno vladajoča srbska socialistična stranka SPS, iz katere prihaja premier Ivica Dačić, v pritličju stavbe, kjer je sedež stranke, že nekaj let daje v najem prostore ljudem, ki so blizu srbskemu podzemlju - torej mafiji, ki se ukvarja z mamili. Nočni klub Vanilla v središču Beograda je priljubljeno zabaviščno mesto srbske estrade, srbski socialisti pa se zdaj branijo, češ da niso vedeli, da v njihovi hiši poslujejo ljudje blizu balkanskemu narkokralju Šariću.

No, srbska ekipa preiskovalnih novinarjev je v svojih obsežnih raziskovanjih tudi odkrila, da se je mafijski denar vlagal v številne druge države, tudi v Slovenijo seveda.

“Investirali so v Bosni in Hercegovini, Črni gori, Sloveniji, svoja podjetja so imeli na Češkem in Slovaškem, tudi drugod po Evropi, pa v Južni Ameriki, Abu-Dabhiju. Mreža je aktivna povsod. Zagotovo ni bilo dovolj raziskano, kam je narkokartel naložil denar v Sloveniji. Kolikor mi je znano, je vaša policija preiskala samo nekaj bifejev, denar od narkokralja Šarića je zagotovo še kje v Sloveniji. Mislim, da je mogoče priti na sled poti tega denarja. Zagotovo so bili v igri milijoni, ne govorimo o nekih kafičih, ampak o velikih vsotah! Velik izziv bi nam bilo izvedeti čim več stvari o poslih narkokartela v Sloveniji.”

Ključna je protimafijska zakonodaja
Dojčinović pravi, da sojenja v zadevi Balkanski bojevnik v Sloveniji sicer ni spremljal podrobno, a ocenjuje, da je glavni srž problema v tem, da v Sloveniji do zdaj nismo imeli izkušenj s profesionalnimi mafijskimi organizacijami. “Ne govorimo o bančnih roparjih ali morilcih, temveč o resno organiziranih kriminalnih združbah. Vprašanje je, ali ima Slovenija ustrezen pravni okvir za takšne združbe, saj na tem področju nimate izkušenj.”

V Srbiji smo se ob atentatu na premierja Đinđića veliko zgledovali po Italiji, ki ima seveda številne protimafijske zakone. “Ustanovili smo tudi specializirana sodišča in tožilstva, ki se ukvarjajo z organiziranim kriminalom. In tukaj je eden izmed ključnih elementov možnost zaplembe premoženja, ki v Sloveniji ne obstaja.”

Tudi v Srbiji je obtožnica najprej padla
Srbski preiskovalni novinar pravi, da običajno v takšnih primerih, kot je Balkanski bojevnik, prisluškovanja ne izvaja samo ena obveščevalna služba.

"Zagotovo je pri takšnem primeru delalo šest različnih agencij. Srbska obtožnica temelji na podatkih, ki so prispeli z različnih koncev in tudi pri nas je bilo kar nekaj problemov, še posebej z italijanskimi dokazi. Prva obtožnica proti narkokralju Šariću je padla, ker dokazi s prisluškovanjem naj ne bi veljali, vendar so kmalu sestavili novo obtožnico, tako da se proces zdaj nadaljuje.”

Seveda je osnovna dilema, kako je mogoče, da imajo različne države tako različne standarde, zato je po mojem mnenju na tem področju potrebna zelo podrobna analiza kompatibilnosti ustreznih organov in zakonov.

To je lahko dobra šola za naprej, Slovenija bo očitno morala biti zelo pazljiva, da bo v boju proti organiziranim kriminalnim združbam na področju mamil in trgovine z ljudmi bolj uspešna: da najprej zanje sploh izve, potem uredi dober nadzor in kriminalce tudi ujame,” sklene Dojčinović.

Denar pač vedno za seboj pušča sledi in z dobro analizo je mogoče odkriti nenavadne povezave in podjetja.

Stevan Dojčinović

Zagotovo ni bilo dovolj raziskano, kam je narkokartel naložil denar v Sloveniji. Kolikor mi je znano, je vaša policija preiskala samo nekaj bifejev, denar od narkokralja Šarića je zagotovo še kje v Sloveniji. Mislim, da je mogoče priti na sled poti tega denarja.

Stevan Dojčinović