Novi vodja Gibanja petih zvezd je v čustvenem govoru po pričakovani izvolitvi napovedal zmago na parlamentarnih volitvah prihodnje leto. Foto: Reuters
Novi vodja Gibanja petih zvezd je v čustvenem govoru po pričakovani izvolitvi napovedal zmago na parlamentarnih volitvah prihodnje leto. Foto: Reuters
Gibanje pet zvezd
Javnomnenjske ankete za parlamentarne volitve prihodnje leto Gibanju petih zvezd pripisujejo od 26- do 28-odstotno podporo, s čimer si delijo prvo mesto z vladajočo Demokratsko stranko. Foto: Reuters
Di Maio novi vodja italijanskega Gibanja pet zvezd

"Zaupali ste mi ogromno odgovornost, a skupaj bomo zmogli," je na sinočnjem shodu v Riminiju svojim podpornikom sporočil 31-letni Di Maio. "Italija mora izbrati, ali bo preživela ali živela. Če želi živeti, mora izbrati vlado Gibanja pet zvezd. Že jutri bom začel sestavljati svojo vladno ekipo. Takšno, na katero bodo ljudje ponosni," je dodal.

Volitve novega prvega moža gibanja so potekale v četrtek na spletu, svoj glas na njih je oddalo približno 37.400 ljudi, čeprav ima stranka 140.000 članov. Di Maio je prejel kar 31.000 glasov. Karizmatični politik, ki je že zdaj med najbolj prepoznavnimi obrazi gibanja, trenutno pa zaseda položaj podpredsednika italijanske poslanske zbornice, je tako pričakovano prepričljivo premagal preostalih sedem kandidatov.

"Patetične volitve z Di Maiem kot edinim kandidatom niso le simptom pomanjkanja demokracije. So tudi dokaz večne nezrelosti, nekompetentnosti, neizkušenosti in neorganiziranosti gibanja, ki raste, a ne odrašča," so zapisali v dnevniku Il Fatto Quotidiano.

Skupek antisistemskih izhodišč
Gibanje petih zvezd je pred desetletjem debitiralo z nasprotovanjem privatizaciji javnega transporta in oskrbe z vodo, s poudarjeno ekološko držo, z zagovorom spletne demokracije in preglednosti v politiki.

Volilni bazi brezposelnih in prekercev so se pozneje pridružili privrženci teorij zarote, vključno z nasprotniki obveznega cepljenja in razočarani volivci desnice. Gibanje ponuja hibrid med sabo sprtih antisistemskih izhodišč, pri čemer se je s protimigrantskimi in protiromskimi tezami zamerilo delu prvotne socialno usmerjene baze.

Kult osebnosti ustanovitelja
Disciplino v svojih vrstah ohranja z grožnjo izključitve članov, ki se ne strinjajo z uradno smerjo, in s kultom osebnosti ustanovitelja, genovskega komika Beppeja Grilla.

V javnosti se pojavljajo sumi, da neposredne demokratične odločitve gibanja usmerja podjetje Casaleggio Associati, v lasti sina pokojnega soustanovitelja Gianroberta Casaleggia. V tem milanskem informacijskem podjetju so razvili vso spletno podporo delovanja Gibanja petih zvezd, tam pa ima sedež tudi njegov organizacijski štab.

Ankete napovedujejo dobro uvrstitev
Parlamentarne volitve bodo v Italiji potekale spomladi prihodnje leto. Populističnemu Gibanju petih zvezd javnomnenjske raziskave zelo dobro kažejo, saj si z nekje od 26- do 28-odstotno podporo deli prvo mesto z vladajočo Demokratsko stranko (PD).

Di Maio novi vodja italijanskega Gibanja pet zvezd