ZDA imajo v Afganistanu okoli 60.000 vojakov, do februarja pa jih bo tam ostalo le 34.000. Foto: EPA
ZDA imajo v Afganistanu okoli 60.000 vojakov, do februarja pa jih bo tam ostalo le 34.000. Foto: EPA
Strelivo, orožje in druga občutljiva oprema morajo biti prepeljani po zraku iz varnostnih razlogov. 28 odstotkov te opreme leti neposredno v ZDA, okoli 50 odsotkov pa v pristanišča na Bližnjem vzhodu, od koder jo preostanek poti prepeljejo ladje. Foto: EPA

ZDA so prisiljene uporabljati ravno to, najdražjo obliko prevoza, saj je tista cenejša, skozi Pakistan, prepočasna. Vojaški strokovnjaki za logistiko želijo prepeljati okoli 60 odstotkov opreme in vozil na tovornjakih v Pakistan, nato pa jih naložiti na ladje, kar je daleč najcenejši način. A hitrost takšnega prevoza je le tretjina tiste, ki so jo načrtovali, so za Washington Post dejali viri v ameriškem obrambnem ministrstvu Pentagonu.

Uslužbenci v Pentagonu sicer niso želeli dodatno pojasnjevati zanašanja na zračno, od tri do sedemkrat dražjo obliko prevoza opreme. So pa dejali, da se bodo namestnik ameriškega obrambnega ministra Ashton B. Carter in drugi uslužbenci Pentagona v petek v Kabulu srečali z višjimi afganistanskimi predstavniki.

Afganistanska vlada je poleti zaprla mejo po sporu s Pentagonom in njegovimi pogodbeniki, saj je Afganistan od njih zahteval plačilo carinskih dajatev v vrednosti 70 milijonov dolarjev za prevoz vojaške opreme čez mejo. Pentagon je plačilo zavrnil, prejšnji mesec pa so se sporazumeli in Kabul je umaknil zahtevo ter odprl mejo s Pakistanom.

Prihod preprost, umik težaven
Umik ameriške vojske iz Afganistana je velik logistični izziv. Država ima namreč slabe ceste in malo železnic, poleg tega je pokrajina hribovita. Do konca naslednjega leta morajo Američani umakniti 24.000 vozil in 20.000 zabojnikov, pravijo predstavniki ameriških oblasti.

Prevoz opreme v ZDA ali oporišča v Perzijskem zalivu in Arabskem morju naj bi stal od 5 do 7 milijard dolarjev. Tako je vsaj ocenil Pentagon, a končna cena bo odvisna od tega, koliko bodo lahko uporabljali kopensko pot skozi Pakistan.

Pa na sever?
Alternativna pot je tudi proti severu v osrednjo Azijo in Rusijo, a kljub sporazumom, ki jih je s temi državami z muko sklenil Pentagon, naj bi po besedah neimenovanega višjega uslužbenca obrambnega ministrstva po tej poti umaknili le od enega do dva odstotka opreme. Čeprav je ta pot cenejša od zračnega prevoza, pa je najdaljša in še vedno dražja od pakistanske poti.

Kako čim bolje izkoristiti Pakistan, je postalo prioritetno vprašanje za ZDA, saj bo velik del opreme iz Afganistana prepeljan naslednji mesec. Trenutno ameriška vojska prepelje okoli 20 odstotkov svoje opreme skozi Pakistan, kjer jo v Karačiju naložijo na ladje. "Bolj kot bomo uporabljali pakistansko pot, več denarja nam bo ostalo," je dejal uslužbenec Pentagona za WP.