Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 16 glasov Ocenite to novico!
Grace Mugabe mnogi vidijo kot naslednico Roberta Mugabeja na čelu Zimbabveja. Foto: Reuters
Gabriella Engels pravi, da ni vedela, kdo Mugabejeva je, ko jo je ta napadla. Foto: Reuters
Engelsova poudarja, da služi s svojim videzom, zato so poškodbe zanjo toliko bolj neugodne. Foto: Reuters
Grace Mugabe je Mugabejeva druga soproga, s katero je varal prvo ženo, Sally Hayfron. Poročila sta se po smrti Hayfronove leta 1992. Foto: Reuters

Dodaj v

Diplomatska zagata v JAR: Prva dama Zimbabveja fizično napadla manekenko

Imuniteta za Grace Mugabe?
18. avgust 2017 ob 20:26
Johannesburg - MMC RTV SLO

Južna Afrika se je znašla v diplomatski zagati zaradi incidenta, ki ga je v hotelu v Johannesburgu zakrivila prva dama Zimbabveja, Grace Mugabe. Soproga dolgoletnega zimbabvejskega voditelja Roberta Mugabeja naj bi namreč z električnim kablom pretepla 20-letno manekenko Gabriello Engels.

Mugabejeva je po incidentu potihnila, vladni viri v Pretorii pa pravijo, da nameravajo 52-letni prvi dami podeliti diplomatsko imuniteto, čeprav je južnoafriška policija pred tem za Mugabejevo izdala tiralico, obmejnim organom dala navodila, naj je ne spustijo čez mejo, javnosti pa zagotovila, da osumljenka ne bo deležna posebne obravnave.

Napad naj bi se zgodil, ko je Engelsova v razkošnem hotelu Capital 20 West v elitnem johannesburškem okrožju Sandton obiskala sinova zakonca Mugabe, Roberta in Chatungo.

Južnoafriška manekenka se je na tiskovni konferenci pojavila z obližem na glavi, pravi pa, da ima še več poškodb na zatilju. Po njenih navedbah "ni dvignila niti prsta nad prvo damo". "Posedali smo v hotelski sobi, Robert in Chatunga sta bila v sosednji sobi, ona pa je vstopila in nas začela tepsti. Znorela je in me ni in ni nehala bičati s kablom," je povedala Engelsova za lokalne medije.

"Aretacija odpade"
Manekenka trdi, da se ji ni niti sanjalo, kdo je napadalka, dokler domnevnega napada ni bilo konec. "Pojma nisem imela, kaj se dogaja ... Osupla sem bila. Morala sem se odplaziti iz hotelske sobe, preden sem lahko zbežala," je povedala, ob tem pa obtožila še telesne stražarje prve dame, da so ves napad samo opazovali. "Na čelu imam odprto rano. Sem manekenka in služim s svojim videzom."

Vladni vir je za Reuters povedal, da "ni nobene možnosti", da bi Mugabejevo aretirali, saj se skuša južnoafriška vlada na vsak način ogniti diplomatskemu sporu z Zimbabvejem, ki mu že skoraj 40 let z železno roko vlada 93-letni Robert Mugabe. Druge države na jugu Afrike, ki so podpirale južnoafriško stranko ANC v dolgi bitki proti apartheidu, bi pregon Grace Mugabe imele za izdajo, še navaja vir. V JAR-u živi okoli tri milijone Zimbabvejčanov.

"To bi imelo posledice za naš odnos z Zimbabvejem. Na žalost nas druge države v regiji opazujejo in spremljajo, kako se bomo odzvali," je povedal vir. "Kar se bo najverjetneje zgodilo, je, da bo šla lahko nazaj domov, nato pa bomo sporočili, da smo ji odobrili diplomatsko imuniteto, in počakali, da nas kdo izzove." Ta nekdo naj bi bilo sodišče, na katero bi se obrnili odvetniki Engelsove.

Mugabejeva kot naslednica soproga?
Ni še jasno, ali je Mugabejeva vstopila v JAR z osebnim ali diplomatskim potnim listom. Afriforum, južnoafriška aktivistična organizacija, ki pravno svetuje Engelsovi, pravi, da bi bila imuniteta za Mugabejevo sramota. "Vlada ima dve dolžnosti: prva je zaščita svojih državljanov, druga pa je ukrepanje v skladu z zakonom. Odobritev diplomatske imunitete bi bila kršitev zakona," je povedal izvršni direktor Afriforuma Kallie Kriel.

Uradni Harare incidenta še ni komentiral.

Mugabejeva, ki jo zimbabvejski mediji označujejo za "mati naroda", redno govori na političnih zborovanjih in jo imajo za morebitno kandidatko za prevzem predsedniškega položaja od bolehnega, 40 let starejšega soproga, ki vlada Zimbabveju že vse od osamosvojitve od Velike Britanije leta 1980.

Mugabe se je z Grace Marufu, kot je njen dekliški priimek, poročil leta 1992 po smrti svoje prve žene Sally. Marufujeva je bila Mugabejeva tajnica in bila je poročena, ko sta leta 1987 začela skrivno razmerje. Leta 1988 je Mugabeju rodila hčerko Bono, dve leti pozneje pa še sina Roberta. Sally Mugabe je za razmerje vedela, a ga je tiho trpela do svoje smrti, medtem ko so ga zimbabvejski javnosti prikrivali. Kot prva dama Zimbabveja si je Grace Mugabe pridobila sloves ženske, ki ljubi luksuzne dobrine in najbolj uživa v nakupovanju, novi garderobi in draguljih. Prav zaradi razsipnih nakupov si je pridobila še en vzdevek, Gucci Grace.

Incident z Engelsovo ni prvi za Mugabejevo – leta 2009 jo je fotoreporter v Hongkongu obtožil, da sta ga Mugabejeva in njen telesni stražar napadla. Čeprav je fotograf napad prijavil, proti prvi dami nikdar niso vložili obtožnice.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Ples
# 18.08.2017 ob 21:42
Ne moreš no, s kablom ... Me prav zanima, kaj jo je tako razbesnelo, opravičila pač zares nima.
Aja, pa tudi zanima me, kaj se zgodi, ko jo razjezi mož :o)
megan
# 19.08.2017 ob 10:25
Kolikor vem so prebivalci Zibmbabveja ekstremno revni, kljubtemu, da ima država veliko naravnih virov, ki jih izvaža. Dobiček od tega ima samo njihov diktator in njegovi. Menda je ravno njegova žena hud primer pohlepa vzišenosti in nečimernosti. Eno utelešenje vraga.
Tej predsedniški kuri bi zelo koristilo, če bi jo vsaj za ene par dni priprli pod istimi pogoji, kot ostale. Intelektualno očitno itak ni toliko sposobna, da bi razumela, da se ne sme bit nasilen v nobenem primeru, da pa se za prvo damo spodobi še posebna uglajenost, pa bi ji bilo to treba na kak drug način povedat.
Churchill W.
# 19.08.2017 ob 08:16
@audiac
Predvidevam in ugibam, da je v tvojem komentarju ne samo ščepec ampak vse sarkazem.
Ko slišim besedo Zimbabve meni prvo padejo na misel naslednje besede:
- nesmrtni Mugabe
- revščina
- hiperinflacija
Pa grem pogledat koliko so moje asociacije resnične, in...

Poverty and unemployment are both endemic in Zimbabwe, driven by the shrinking economy and hyper-inflation. Poverty rates in 2007 were nearly 80%,[76] while the unemployment rate in 2009 was ranked as the world's largest, at 95%.[77]

As of January 2006, the official poverty line was ZWD 17,200 per month (US$202). However, as of July 2008 this had risen to ZWD 13 Trillion per month (US $41.00) . Most general labourers are paid under ZWD 200 Billion (US 60c) per month.[78] A nurse's salary in September was Z$12,542 (12 US cents), less than the cost of a soft drink.
(Wikipedia)

V bistvu imaš delno prav. Naj jo vodi kdor koli, slabše kot je vodena sedaj vsaj po ekonomskih kazalcih ne more biti.
maja kibira
# 19.08.2017 ob 08:55
Banda pokvarjena..povsod so zasciteni z neko imuniteto
Lupo
# 19.08.2017 ob 07:25
Ko je bila majhna, so ji pripovedovali Sneguljšico.
ozi
# 18.08.2017 ob 22:22
za vsakim dedcem stoji ženska. če si dober, najboljša, če si psihopat, poosebljeno zlo.
Svit-1
# 19.08.2017 ob 13:51
Še v Afriki bi težko našli večjega samodržca, kot je Mugabe! No, eden na svetu mu je podoben ...
zenga.zenga
# 19.08.2017 ob 12:27
Diplomatska zagata v JAR: Prva dama Zimbabveja fizično napadla manekenko..
----------------
Prava predsednica mati bo - nekaj podobnega bi potrebovala tudi brezjajčna femino slovenija ...
Churchill W.
# 19.08.2017 ob 09:58
Ha ha šele zdejle sem pogledal fotko #4.
Oblečena sta v "suknjič" z Mugabejivemi portreti. Se v prvem trenutku zaradi kričečih barv kar izgubi
rubin
# 19.08.2017 ob 08:45
Sramota od države da ne zmore toliko moči da sodi pošteno
m72
# 18.08.2017 ob 23:04
Huda mama, ni kaj :-)
webman
# 19.08.2017 ob 08:17
Čakamo na twit TrumpKKKa.
audiac
# 18.08.2017 ob 22:11
...si je Grace Mugabe pridobila sloves ženske, ki ljubi luksuzne dobrine in najbolj uživa v nakupovanju, novi garderobi in draguljih.

Nekaj posebnega je ta ženska...drugačna od drugih.Seveda podpiram njeno bodočo kandidaturo,saj zna iz Zimbabveja narediti še bolj cvetočo državo,kot je.Predvidevam,da bodo preudarni državljani-volilci to razumeli in seveda oddali glas za njo.Pa še lep vzdevek ima...Gucci Grace.Verjetno so ji ga dali kar njeni revolucionarni tovariši iz mladosti.In kakor vidimo,svojo srčnost in bojevitost občasno prikaže še dandanes.Prst gor!
komsomolec
# 18.08.2017 ob 22:13
Prva dama Zimbabveja fizično napadla manekenko

Trda roka bodoče šefice države! Nagajka press
Kazalo