V taboriščih smrti je med drugo svetovno vojno umrlo na milijone Judov. Foto: EPA
V taboriščih smrti je med drugo svetovno vojno umrlo na milijone Judov. Foto: EPA
Ameriški veleposlanik Stephen Mull na nedeljski slovesnosti ob obletnici varšavskega geta. Foto: Reuters

Comey je namreč v komentarju, objavljenem pretekli teden v Washington Postu, zapisal, da poleg Nemčije soodgovornost za holokavst nad Judi med drugo svetovno vojno nosi tudi Poljska. K temu je Comeyja napeljalo dejstvo, da je bilo na Poljskem več koncentracijskih taborišč.

Prvi mož FBI-ja je zapisal, da "morilci in sostorilci iz Nemčije, Poljske in Madžarske ter številnih drugih krajev v svojih glavah niso naredili nič zlega". "Same sebe so prepričali, da je bilo tako prav, da je bilo to nekaj, kar so morali storiti," je zapisal v besedilu, katerega cilj je bil ozaveščanje ameriške javnosti o holokavstu.

V Varšavi je to mnenje povzročilo val ogorčenja, saj da Comey Poljakom povsem napačno pripisuje sokrivdo za zločine nacistov.

Komorowski: To je žaljivka
Poljski predsednik Bronislaw Komorowski je besede direktorja FBI-ja označil kot "žaljivko" in ocenil, da kažejo na "pomanjkljivo poznavanje zgodovine", podobnega mnenja je tudi premierka Ewa Kopacz. "Vsem tistim, ki niso sposobni predstavljati zgodovinskih dejstev na pošten način, bi rada povedala, da Poljska ni bila storilec, ampak žrtev druge svetovne vojne. Od visokih predstavnikov, ki govorijo o tej temi, bi pričakovala popolno zgodovinsko znanje," je bila odločna.

Poljsko zunanje ministrstvo je vložilo protest in poklicalo na zagovor veleposlanika ZDA v Varšavi Stephena Mulla, od katerega so zahtevali opravičilo. Mull, ki se je v nedeljo udeležil slovesnosti ob 72. obletnici varšavskega geta, je pred novinarji Varšavi hitro ponudil neformalno opravičilo. Kot je poudaril, so za holokavst odgovorni zgolj nacisti in nihče drug. "Jasno sem povedal, da stališče, da je Poljska kakor koli odgovorna za holokavst, ni stališče ZDA," je zatrdil. Kot je še dodal, ga zdaj čaka veliko dela, da stvari znova postavi na pravo mesto.

Umrlo šest milijonov Poljakov
Nacistična Nemčija je na okupiranem Poljskem med drugo svetovno vojno vodila več koncentracijskih taborišč smrti, v katerih je umrlo na milijone ljudi. Pod nacisti je v vojni umrlo šest milijonov Poljakov, od tega približno polovica Judov. Zgodovinski dokazi kažejo, da so se nekateri Poljaki obrnili proti Judom, jih pobijali in izdajali Nemcem, a številni so jim tudi pomagali in s tem tvegali lastna življenja.

Washington Post je v nedeljo objavil kolumno, v kateri je Comeyjeve izjave kritiziral.

Za precejšnjo afero je sicer leta 2012 poskrbel tudi ameriški predsednik Barack Obama, ko je nemško taborišče za uničenje Judov na ozemlju Poljske označil kot "poljsko taborišče smrti". V Varšavi so bili ogorčeni, Obama pa je pozneje izrazil obžalovanje.