Vladimir Putin je incident označil za resno kršitev konvencij o diplomatskem pravu in pozval k hitri preiskavi. Foto: EPA
Vladimir Putin je incident označil za resno kršitev konvencij o diplomatskem pravu in pozval k hitri preiskavi. Foto: EPA

Incident se je zgodil, ko je Borodina soseda prijavila policiji zaradi domnevne zlorabe otrok. Ko so ga hoteli policisti pridržati, se je Borodin skliceval na diplomatski status, a so ga možje v uniformi kljub temu položili na tla in ga vklenili. Po glavi je dobil nekaj udarcev z gumijevko.

Borodin, ki je drugi najvišji po položaju na ruskem veleposlaništvu, je prek Twitterja sporočil, da so ga nato odpeljali na policijsko postajo skupaj z njegovima dvema otrokoma. Štiriletni hčeri, ki se je upirala policistom, naj bi ob tem izpulili nekaj las. Vse pridržane so izpustili v nedeljo zgodaj zjutraj, brez pojasnil in brez opravičila.

Putin: Zahtevamo pojasnilo
Zaradi "provokacije" je Rusija že poklicala na zagovor nizozemskega veleposlanika v Moskvi Rona van Dartela in mu izročila uradno protestno noto. Incident je označil za resno kršitev konvencij o diplomatskem pravu in pozval k hitri preiskavi, hkrati pa zahteval kaznovanje odgovornih.

Na nizozemskem zunanjem ministrstvu za zdaj zadeve še ne komentirajo.

Greenpeacova ladja plula pod nizozemsko zastavo
Odnosi med državama so se v zadnjih dneh zaostrili, ker so ruske oblasti med protestom proti črpanju nafte v občutljivem predelu okoli Arktike zasegle ladjo Arctic Sunrise in aretirale 30 aktivistov okoljske nevladne organizacije Greenpeace. Nizozemska, pod zastavo katere je plula ladja, je že sprožila pravne korake za osvoboditev ladje in aretiranih.