"Zadnja stvar, ki si jo želimo, je, da bi jim dovolili vstopiti v Damask," je o Islamski državi dejal direktor Cie. Foto: Reuters
Brennan je dal vedeti, da ZDA in Iran v boju proti džihadistom sodelujeta prek iraških partnerjev. Foto: Reuters

Po Brennanovih besedah so ZDA upravičeno zaskrbljene nad tem, kdo bi lahko zamenjal sirskega predsednika Bašarja al Asada, če njegova vlada pade. Džihadisti Islamske države (IS), kot tudi drugih skrajnih skupin, med njimi Al Kaide, namreč postajajo ponekod v Siriji vse močnejši, je dejal direktor Cie.

"Zadnja stvar, ki si jo želimo, je, da bi jim dovolili vstopiti v Damask," je na dogodku v organizaciji ameriške organizacije Svet za zunanje zadeve (CFR) dejal Brennan. Meni, da si tega ne želijo niti ZDA niti Rusija, koalicijske sile in države v regiji.

Po njegovih besedah je zato pomembno podpreti tiste sile znotraj sirske opozicije, ki niso skrajne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Povezano:

Intervju z iranskim profesorjem mednarodnih odnosov: "Če ne bi bilo Asada, bi bila Damask in Bejrut pod nadzorom Islamske države"

Brennan je ob tem opozoril tudi na grožnjo, ki jo IS predstavlja z izkoriščanjem družbenih omrežij za širjenje svoje ideologije in novačenje ljudi, kar je novo v primerjavi s prejšnjimi terorističnimi organizacijami, še navaja AFP. "Nove tehnologije lahko koristijo skupinam, kot je IS pri koordinaciji operacij, pridobivanju novih članic, širjenju propagande in navdihovanju simpatizerjev po vsem svetu za delovanje v njihovem imenu," je po poročanju ameriške televizije NBC dejal Brennan.

ZDA in Iran sodelujeta prek Iraka
Vodja iraških milic Badr in tiskovni predstavnik prostovoljcev Ljudskih enot za mobilizacijo Karim Al Nuri je dejal, da bodo iraške sile, ki so bojujejo proti IS-ju za strateško pomemben Tikrit, to mesto osvobodile v roku treh dni.

Prostovoljci ljudskih enot sicer predstavljajo večji del sil, ki sodelujejo v operaciji osvoboditve Tikrita skupaj s pripadniki iraške vojske, policije in plemenskimi skupinami. V središču Tikrita se bojuje še okoli 60 ali 70 borcev IS-ja, ki so obkroženi z vseh strani, je za AFP nedaleč od Tikrita razkril al Nuri.

Na vprašanje o morebitnem sodelovanju ZDA in Irana, sicer nasprotnikov po letu 1979, v boju proti IS-ju, je Brennan dal vedeti, da državi v boju proti džihadistom sodelujeta prek iraških partnerjev. Iraški šiiti, ki jih podpira Iran, pa so kritični do podpore ZDA, ki po njihovem mnenju niso izpolnile svojih obljub o pomoči Iraku. ZDA niso izpolnile obljube, da bodo pomagale Iraku v boju proti džihadistom - v nasprorju z Iranom, ki je iraškim silam ponudil "brezpogojno pomoč", je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dejal poveljnik šiitskih sil v Iraku Hadi al Amri na bojni črti v Tikritu, sicer rojstnem mestu iraškega diktatorja Sadama Huseina.

Štiriletna kalvarija z več kot 200.000 mrtvimi
Državljanska vojna v Siriji traja že štiri leta. Po začetku protivladnih protestov marca 2011 so ti hitro prerasli v spopade med Asadovim režimom in njegovimi nasprotniki. Do junija 2013 je bilo po podatkih Združenih narodov v spopadih ubitih že okoli 90.000 ljudi. Leto pozneje še enkrat toliko. Do marca letos so glede na podatke ZN-a in aktivistov našteli že 220.000 žrtev spopadov. Večina države je praktično že uničena. ZN ocenjuje, da sta obe strani zagrešili številne vojne zločine, od pobojev in mučenj do posilstev.

Po zadnjih ocenah Evropske unije kar 12,2 milijona Sircev oziroma več kot polovica vseh prebivalcev potrebuje nujno humanitarno pomoč. Število se je glede na lani povečalo za skoraj tretjino. V sosednjih Libanonu, Jordaniji in Turčiji so zatočišče poiskali najmanj štirje milijoni beguncev. Mnogi begunci se poskušajo prebiti tudi v Evropo, a številni končajo tragično pri poskusu prečkanja Sredozemskega morja.