Dominique Strauss-Kahn je obtožen kaznivega spolnega dejanja, poskusa posilstva in neupravičnega zadrževanja žrtve. Foto: Reuters
Dominique Strauss-Kahn je obtožen kaznivega spolnega dejanja, poskusa posilstva in neupravičnega zadrževanja žrtve. Foto: Reuters
Hotel Sofitel
Pred hotelom Sofitel, kjer naj bi se posilstvo zgodilo, se je kmalu zbrala množica novinarjev, snemalcev in fotografov. Foto: Reuters
Konec kariere zaradi spolnega škandala?

Policijska organizacija držav New York in New Jersey Port Authority (PA) je potrdila, da so Straussa-Kahna vklenili na krovu letala Air France, preden je to iz New Yorka poletelo v Pariz. Policisti so direktorja Mednarodnega denarnega sklada in znanega francoskega socialističnega politika nato predali newyorškim detektivom, ki so ga zaslišali na policijski postaji posebnega oddelka za spolne zločine (Special Victims Unit) na Manhattnu.

62-letnega politika so obtožili kaznivega spolnega dejanja, poskusa posilstva in neupravičnega zadrževanja žrtve.

Po dejanju naj bi jo poskušal še zakleniti v hotelsko sobo
Posilstvo naj bi se zgodilo, ko je 32-letna sobarica, ki je prijavo tudi podala, okoli poldneva vstopila v Strausskahnovo sobo hotela Sofitel na Times Squaru. Kot je pojasnil John Browne, predstavnik newyorške policije, je sobarica v svoji prijavi policistom pojasnila, da je Strauss-Kahn ravno ob prihodu v hotelsko sobo prišel popolnoma gol iz kopalnice in jo zagledal. Nato je stekel do predsobe, kjer je stala ona, jo zvlekel v spalnico in jo spolno napadel.

"Uspelo se ji je izmakniti, nakar jo je zvlekel po hodniku do kopalnice, kjer je začel izvajati kaznivo spolno dejanje, je povedala detektivom. Nato jo je poskušal zakleniti v hotelsko sobo," je predstavnikom sedme sile še pojasnil Browne in dodal, da Strauss-Kahn nima diplomatske imunitete, zato ga bodo pred sodnika verjetno pripeljali že danes.

Strausskahnov odvetnik Benjamin Brafman pa je med tem sporočil, da se bo politik zagovarjal kot nedolžen.

Bil je v igri za predsedniško kandidaturo
Dominique Strauss-Kahn je bil do aretacije v igri za predsedniškega kandidata socialistične stranke Francije na naslednjih volitvah proti trenutnemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju. Strauss-Kahn je bil v preteklosti francoski poslanec, finančni minister, leta 2007 pa se je neuspešno potegoval za predsedniško nominacijo socialistične stranke.

Nato je s Sarkozyjevo podporo dobil položaj izvršnega direktorja IMF-a, ki po dogovoru med Evropo in ZDA pripada Evropi. ZDA pa izbirajo predsednika Svetovne banke. Prejšnji predsednik Svetovne banke Paul Wolfowitz je leta 2007 odstopil zaradi spolnega razmerja s podrejeno, ki ji je med drugim povišal plačo. Strauss-Kahn se je sicer leta 2008 znašel v podobnem položaju, vendar je kljub razmerju s podrejeno, ki se je po razkritju škandala preselila na Evropsko banko za obnovo in razvoj, ostal na položaju.

Konec kariere zaradi spolnega škandala?