Svet
()
Milo Djukanović
Djukanović je že dan po majski zmagi na referendumu o neodvisni Črni gori povedal, da razmišlja o odhodu. Foto: EPA
Filip Vujanović (levo) in Milo Djukanović
Vujanović, podpredsednik DPS-a, bo v stranki vsaj še nekaj časa podrejen predsedniku DPS-a Djukanoviću. Foto: EPA
Igor Lukšić, morebitni novi črnogorski mandatar
S tem, da Djukanović podpira Lukšića, se po Jovičevićevih besedah kaže primerjava z letom 1991, ko je Djukanović premierski položaj zasedel na svoj prvi redni delovni dan kot 29-letnik. Foto: EPA

Dodaj v

Djukanović ima dovolj vladanja

Jovičević za MMC: Spora na vrhu DPS-a ni bilo
3. oktober 2006 ob 16:04,
zadnji poseg: 3. oktober 2006 ob 20:31
Podgorica

Dosedanji črnogorski premier Milo Djukanović iz osebnih razlogov noče sprejeti mandatarstva za sestavo nove vlade, ostaja pa na čelu stranke.

To je dejal predsednik države Filip Vujanović, ki je obenem povedal, da premiersko mesto zavrača tudi Svetozar Marović, nekdanji predsednik skupne države Srbija in Črna gora.

Na volitvah zmagovalna Demokratska stranka socialistov (DPS) bo tako na Djukanovićev predlog za premierja najverjetneje predlagala dosedanjega finančnega ministra Igorja Lukšića.

Djukanović je v govoru članom predsedstva dejal, da bi moral biti novi mandatar mlad, z izkušnjami v vladi in odločenostjo, da izpelje potrebne reforme, poročajo Vijesti. S tem naj bi posredno pokazal na Lukšića, 30-letnega magistra ekonomskih znanosti.

Spora med trojico naj ne bi bilo
Vujanović ni želel komentirati pisanja črnogorskih medijev, da so se med njim in Djukanovićem, sicer predsednikom DPS-a, v zadnjem času pojavila razhajanja, saj naj bi imela različne poglede glede prihodnjega premierja. Marović, ki je odhod s političnega prizorišča napovedal po uspešnem črnogorskem referendumu, je namreč za Djukanovićevega naslednika predlagal Branimirja Gvozdenovića. Ta je doslej deloval na kmetijskem ministrstvu.

O sporu med vodilno politično trojico Djukanović-Vujanović-Marović dvomi tudi Jaša Jovičević, direktor črnogorske tiskovne agencije MINA. Kot je povedal za MMC, je trojka doslej delovala kot zelo dober tim in uspešno izpeljala referendum o črnogorski neodvisnosti.

Odhod na vrhuncu polične moči
Jovičević meni, da se želi Djukanović, ki je vodilna osebnost na črnogorskem političnem prizorišču pri svojih 44 letih že 16 let, v tem času pa je bil zmagovalec na vseh volitvah, posloviti na vrhuncu politične moči. Še vedno pa bo ostal predsednik DPS-a in tako pomembno vplival na odločitve v državi.

Albanci žalostni zaradi odhoda
Na Djukanovićevo odločitev se je črnogorski politični prostor različno odzval. Medtem ko opozicija, ki jo je pred dnevi zapustil njen dolgoletni vodja Predrag Bulatović, meni, da Djukanović odhaja zaradi pritiska mednarodne javnosti, pa je predvsem med Albanci čutiti žalost, saj je bil Djukanović njihov zaščitnik.

Djukanović je zaradi zasičenosti s politiko že večkrat napovedal svoj politični odhod in uveljavitev v poslovnem svetu. Opozicija mu je velikokrat očitala domnevni nepotizem, saj je njegov brat Aco med najbogatejšimi Črnogorci, a je Djukanović obtožbe vztrajno zavračal.

Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo