Foto:
Foto:
Kdo bo nasledil Janeza Pavla II.?
Verniki molijo za pokojnega papeža.

Kardinali se bodo do konklava srečevali na rednih srečanjih, vendar bi bila po mnenju analitikov lahko bolj produktivna manjša, neformalna srečanja.

"Začeli so obdobje tišine in molitev. Soglasno so se odločili, da se bodo izogibali medijem, zato pozivamo novinarje, naj ne poskušajo dobiti njihovih izjav," je njihovo odločitev pojasnil tiskovni predstavnik Vatikana Joaquin Navarro Valls.

Kandidiralo bo 115 karidnalov
Vatikan je sporočil, da bo v izboru za novega papeža 115 kardinalov in ne 117. Dva kardinala se namreč izbora ne bosta udeležila zaradi slabega zdravja. Katoliška cerkev je sicer dan po papeževem pogrebu začela drugi dan devetdnevnega žalovanja.

Svojo udeležbo na konklavu sta odpovedala mehiški kardinal, 78-letni Adolfo Antonio Suarez Rivera in filipinski kardinal Jaime Sin. Oba naj bi imela težave z zdravjem.

Drugi dan žalovanja
Katoliška cerkev je sicer dan po papeževem pogrebu začela drugi dan devetdnevnega žalovanja, ki bo trajalo do začetka konklava. Med žalnim devetdnevjem v vatikanski baziliki svetega Petra darujejo devet maš, vsak dan eno.

Italijansko notranje ministrstvo pa je sporočilo, da se je v štirih dneh pokojnemu papežu poklonilo 1,4 milijona vernikov. Vsako uro je v baziliko vstopilo 21.000 ljudi, najdlje pa je bilo v večkilometrski koloni potrebno čakati 24 ur.

Petkovega pogreba na Trgu svetega Petra se je udeležilo 200 svetovnih voditeljev in več sto ostalih političnih in verskih predstavnikov ter okoli 300 tisoč vernikov.

Grobnica še nedostopna
Papeža so pokopali v baziliki v grobnico iz 16. stoletja. Zadnje papeževo počivališče, ki ga krasi skromen nagrobni kamen z imenom ter letnicama rojstva in smrti, bo sicer še nekaj dni nedostopno za javnost, baziliko pa so že odprli za obiskovalce.