Gornja Maoča je središče radikalnih islamistov v BiH-u. Foto: EPA
Gornja Maoča je središče radikalnih islamistov v BiH-u. Foto: EPA

Beganovića so napadli v soboto v njegovem domačem kraju Trnovo pri Veliki Kladuši na severozahodu države. Po navedbah policije je napadalec imama večkrat zabodel z nožem v ramo, prsni koš in levo roko, vendar pa njegovo življenje ni ogroženo. Zaradi napada je policija aretirala štiri osebe.

Dopisnik RTV Slovenija iz Zagreba Vanja Vardjan je poročal, da je policija po napadu zaslišala 30 oseb, a za zdaj storilca ni našla. Sumijo, da bi lahko šlo za povratnike z bojišč v Siriji ali Iraku.

To je bil že četrti napad na Beganovića v zadnjem mesecu in pol. Januarja je bil v napadu z nožem težko ranjen. Beganović je sicer vzbudil pozornost konec lanskega leta s svojim javnim pismom, v katerem je ostro kritiziral domnevnega vodjo skrajnih islamistov v BiH-u Huseina Bosnića, znanega tudi kot Bilal.

Od tega pisma naprej je bil tarča več fizičnih in verbalnih napadov od radikalnih islamistov, med drugim so tudi zažgali njegov avtomobil in grozili, da mu bodo ubili otroke.

Bosnić je trenutno v priporu, potem ko so ga septembra aretirali. Sojenje proti njemu se je na sodišču v Sarajevu začelo pred slabima dvema tednoma. Obtožnica mu očita podpiranje terorističnih organizacij, spodbujanje k tem dejavnostim in novačenje posameznikov za priključitev terorističnim skupinam, za kar mu grozi 20 let zapora.

Z aretacijami nad novačenje novih borcev
Po podatkih tajnih služb naj bi bilo v BiH-u kar 3.000 "spečih" borcev, njihov vpliv in novačenje novih vojakov pa skušajo oblasti preprečiti z aretacijami in sojenji. V torek je policija na sarajevskem letališču aretirala šest ljudi, ki so se odpravljali na bližnjevzhodna bojišča, še poroča Vardjan.

Glavno oporišče radikalnih islamistov je v Gornji Maoči, od koder naj bi se koordiniralo novačenje borcev Islamske države, tam pa naj bi obstajal tudi manjši center za urjenje.